Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Στείλτε μήνυμα στους εξωγήινους

"Μία ιστοσελίδα της Αυστραλίας δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να στείλουν γραπτό μήνυμα στον εξωπλανήτη Gliese 581d, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να έρθουν σε επαφή με εξωγήινους."

Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε για τον εορτασμό της εθνικής εβδομάδας επιστήμης στην Αυστραλία και άνθρωποι από όλο τον κόσμο καλούνται να στείλουν το δικό τους μήνυμα, 160 χαρακτήρων το πολύ, το οποίο θα σταλεί μέσω δορυφόρων στο Canberra Deep Space Communication Complex, στο διάστημα.
Τα μηνύματα αποστέλλονται στον Gliese 581d, έναν πλανήτη οκτώ φορές πιο βαρύ από τη Γη μας, που βρίσκεται πάνω από 20 έτη φωτός μακρύτερα, στον αστερισμό του Ζυγού. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τον Gliese 581d ως τον πλανήτη που μοιάζει περισσότερο με τη Γη έξω από το ηλιακό μας σύστημα και ενδεχομένως εκεί να υπάρχει και ζωή.
Η ομάδα που κρύβεται πίσω από την ιστοσελίδα HelloFromEarth προειδοποίησε, ωστόσο, πως θα χρειαστούν γύρω στα 20 χρόνια για να φτάσουν τα μηνύματα στον πλανήτη, ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει απάντηση.

«Είναι σαν να ρίχνουμε στα αστέρια ένα μήνυμα μέσα σε μπουκάλι,» ανέφερε ο Γουίλσον ντα Σίλβα, εκπρόσωπος του προγράμματος. «Το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο εάν θα ακούσει κάποιος εκεί πάνω το μήνυμα αλλά και το τι έχει να πει ο κόσμος προς τα ευφυή όντα ενός άλλου πλανήτη. Το πρόγραμμα είναι ένας δικός μας τρόπος να δείξουμε ότι η επιστήμη μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό. Πήγαμε ήδη στη Σελήνη και τώρα μπορούμε να μιλήσουμε στα αστέρια.»

Ο Κιμ Καρ, Υπουργός Επιστήμης της Αυστραλίας, καλωσόρισε το πρόγραμμα. «Όταν ήμουν παιδί, εγώ όπως και πολλοί Αυστραλοί, κοιτούσα τα αστέρια και αναρωτιόμουν τι υπήρχε εκεί πάνω. Σήμερα, η επιστήμη μου επιτρέπει να στείλω ένα προσωπικό μήνυμα που ίσως μου δώσει την απάντηση σε αυτή μου την ερώτηση.»
Ο κύριος Καρ ήταν ο πρώτος που έστειλε το μήνυμά του στην ιστοσελίδα και έγραφε: «Γεια σας από την Αυστραλία, από την πλανήτη Γη. Τα μηνύματα αυτά εκφράζουν τα όνειρα των ανθρώπων για το μέλλον. Θα θέλαμε να μοιραστούμε αυτά τα όνειρα μαζί σας.»
Πάνω από 20.000 μηνύματα έχουν σταλεί μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα και η συλλογή των μηνυμάτων θα σταλεί στο διάστημα σε 11 ημέρες.
«Σας προσκαλώ από καρδιάς σε ένα Διαπλανητικό Μπάρμπεκιου, στις 6:00μ.μ. της 4ης Οκτωβρίου του έτους 2452, στο σπίτι μου. Φέρτε κρέας και μπύρες. Παρακαλώ απαντήστε μέχρι το έτος 2100,» έγραψε αστειευόμενος ο Ντάνιελ Έντμοντς από τη Μελβούρνη.

«Το μόνο που χρειάζεστε είναι αγάπη,» έγραψε η Κάι, από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

No response to “Στείλτε μήνυμα στους εξωγήινους”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails