Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Θεωρίες Συνωμοσίας: 10 ενδιαφέρουσες αλήθειες (;)





Θυμάστε εκείνη την ταινία, στην οποία ο Μελ Γκίμπσον έπαιζε έναν ταξιτζή με περίεργες εμμονές, πολλές εκ των οποίων αποδεικνύονταν τελικά βάσιμες, εξηγώντας παράλληλα γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος σκεφτόταν –ή καταλάβαινε– όλες εκείνες τις θεωρίες συνωμοσίας που ο περίγυρός του απλά αγνοούσε; Το θέμα της ήταν τόσο προσφιλές στο ευρύ κοινό που η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, παρά τις κακές κριτικές που είχε λάβει. Και από τότε, οι θεωρίες συνωμοσίας ανά τον κόσμο αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια. Σύμπτωση;



Μπορεί. Από την άλλη, όμως, πώς είμαστε βέβαιοι ότι δεν κρύβεται κι εδώ, όπως και πίσω από κάθε άλλη «σύμπτωση», μια θεωρία συνωμοσίας; Μια συνωμοσία, ας πούμε, για να μας κάνει να πιστέψουμε τις υποκινούμενες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν με σκοπό να μας απομακρύνουν από την αλήθεια, που δε θα γίνει, τελικά, ποτέ γνωστή.

Μπερδευτήκατε; Η αλήθεια είναι πως οι θεωρίες συνωμοσίας οδηγούν συχνά σε ένα φαύλο κύκλο–αν, δε, συνδυαστούν μεταξύ τους σχηματίζουν ένα λαβύρινθο χωρίς τέλος, μία θεώρηση της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων που δε βγάζει, εν τέλει, ιδιαίτερο νόημα. Γι’ αυτό ακριβώς, όμως, είναι ενδιαφέρουσες. Διότι, είτε τις πιστεύεις είτε όχι, σχεδόν πάντα έχουν μια βάση, απαντούν σε ένα «μυστήριο», αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή των πραγμάτων, επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις –τεκμηριωμένες ή όχι, μικρή σημασία έχει– σε αναπάντητα ερωτήματα και, υπό αυτήν έννοια, καλύπτουν την ανάγκη του ανθρώπου «να ξέρει» –λίγο πολύ το ίδιο πράγμα κάνουν και οι θρησκείες.

Επειδή, πέραν όλων των άλλων «σοβαρών» πτυχών τους, κάποιες από αυτές είναι και διασκεδαστικές και ενδιαφέρουσες, συγκεντρώσαμε μερικές από τις πλέον «πιπεράτες» θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή ευρέως ανά τον πλανήτη και σας τις παρουσιάζουμε, αφήνοντας τα συμπεράσματα σε εσάς. Μόνο θυμηθείτε τον Τζέρυ Φλέτσερ πριν βιαστείτε να τις απορρίψετε γελώντας.

Εξωγήινα ερπετά εξουσιάζουν τον πλανήτη
Η Christine Fitzgerald, έμπιστη φίλη της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, ισχυρίζεται ότι η τελευταία της είχε πει πως τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας είναι εξωγήινα ερπετά που μπορούν να αλλάζουν μορφή. Ο David Icke, δημοσιογράφος του BBC, γνωστός για τα «συνωμοσιολογικά» βιβλία του, πήγε τη θεωρία ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι ο πλανήτης κυβερνάται από δεινοσαυρόμορφα εξωγήινα ερπετά, προερχόμενα από τον αστερισμό Draco (οποιαδήποτε ομοιότητα με εγχώριους ισχυρισμούς περί αστερισμών και εξωγήινων θεών είναι καθαρά συμπτωματική) που πίνουν ανθρώπινο αίμα για να διατηρούν την ανθρώπινη μορφή τους.

Οι αποδείξεις που παρέχει για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ποικίλλουν, από περιγραφές των “Annunaki” –που ο ίδιος μεταφράζει «εκείνοι που ήρθαν από τον ουρανό στη Γη»– από τους Σουμέριους μέχρι τον όφη της Βίβλου και τους γενεαλογικούς συνδέσμους της οικογένειας Μπους και του Οίκου του Γουίντσορ. Παρά το αναπόδεικτο των ισχυρισμών του, και τις κατηγορίες που του έχουν κατά καιρούς αποδοθεί για αντισημιτισμό και συσχετισμούς με την ακροδεξιά, τα βιβλία του πουλάνε εκατομμύρια αντίτυπα και ο ίδιος δίνει τακτικά διαλέξεις σχετικά με τη «νέα τάξη πραγμάτων». Οποιαδήποτε ομοιότητα με εγχώριους συνωμοσιολόγους σας έρχεται στο νου είναι, και πάλι, συμπτωματική.

Ο άνθρωπος δεν πάτησε ποτέ στη σελήνη
“Space may be the final frontier, but it’s made in a Hollywood basement” τραγουδάνε οι Red Hot Chilli Peppers, αποτίνοντας φόρο τιμής σε μια από τις πλέον διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας από καταβολής κόσμου. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: οι σκιές είναι λάθος, η ποιότητα των φωτογραφιών είναι, στην κυριολεξία, “too good to be true”, κανένα αστέρι δε φαίνεται στον ουρανό, η επιφάνεια της σελήνης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι τόσο ζεστή που το φωτογραφικό φιλμ θα έπρεπε να λιώνει, η προσγείωση δε δημιούργησε κρατήρα στο έδαφος, τα backgrounds των φωτογραφιών που υποτίθεται ότι τραβήχτηκαν χιλιόμετρα μακριά είναι πανομοιότυπα και –το γνωστότερο όλων– η αμερικανική σημαία που οι αστροναύτες υψώνουν κυματίζει παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αέρας στο φεγγάρι. Σαφέστατα, δεν υπάρχει θεωρία συνωμοσίας δυσκολότερη στην αμφισβήτησή της.

Η 11η Σεπτεμβρίου ήταν «εσωτερική υπόθεση»
Ίσως κανένα άλλο γεγονός στην παγκόσμια θεωρία να μην έχει δημιουργήσει τόσο πολλούς αστικούς θρύλους, εναλλακτικές υποθέσεις και θεωρίες συνωμοσίας όσο το χτύπημα των Δίδυμων Πύργων και του Πενταγώνου. Μερικά από τα στοιχεία επάνω στα οποία είναι χτισμένη η θεωρία πως οι επιθέσεις έγιναν «από μέσα», για να νομιμοποιηθεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και να περιοριστούν οι πολιτικές ελευθερίες, λένε ότι οι πύργοι κατέρρευσαν κάθετα, σαν από ελεγχόμενη έκρηξη – κατεδάφιση, ότι κανένα άλλο ατσάλινο κτίριο δεν έχει καταρρεύσει πριν ή μετά την 11η Σεπτεμβρίου λόγω φωτιάς, ότι στις φωτογραφίες του συντετριμμένου αεροπλάνου στο Πεντάγωνο δε φαίνεται κανένα κομμάτι καμένου μετάλλου, κανένα ανθρώπινο σώμα, καμία αποσκευή και κανένα κάθισμα αεροπλάνου και ότι τα αντιπυραυλικά συστήματα του Πενταγώνου θα έπρεπε να είχαν «δει» την Πτήση 77. Κερασάκι στην τούρτα, το FBI κατέσχεσε ένα βίντεο τραβηγμένο από κοντινό βενζινάδικο που φημολογείται πως κατέγραφε την πρόσκρουση στο Πεντάγωνο και έδωσε τροφή στους οπαδούς των θεωριών συνωμοσίας για τα επόμενα 200 χρόνια. Το βίντεο δε δημοσιεύτηκε ποτέ.

Τα barcodes μας «ελέγχουν»
Στο βιβλίο της «The New Money System 666», η Mary Stewart Relfe ισχυρίζεται ότι τα barcodes κωδικοποιούν με διάφορους τρόπους τον αριθμό 666, το βιβλικό «αριθμό του θηρίου». Η θεωρία διαδόθηκε ευρύτερα από τον Sollog, τον αυτοαποκαλούμενο και σύγχρονο Νοστράδαμο, μεσσία, γιο του θεού κλπ, που αρνείται να βάλει barcde στα βιβλία του υποστηρίζοντας ότι «κάθε ηλεκτρονικό σύστημα αρίθμησης που επιβάλλεται από κυβέρνηση ή εταιρεία είναι μέρος της προφητείας του θηρίου που σε ελέγχει».

Ο Καρλομάγνος δεν υπήρξε ποτέ
Ίσως η πλέον δύσκολη στη στήριξή της θεωρία συνωμοσίας λέει ότι μια μεγάλη περίοδος στις αρχές του Μεσαίωνα –συγκεκριμένα, τα χρόνια από το 614 έως το 911 μ.Χ.– δεν υπήρξε ποτέ. Η θεωρία, γνωστή ωςPhantom Time Hypothesis, ανήκει στον Heribert Illig, ο οποίος υποστηρίζει πως μέσω της παραποίησης, της πλαστογράφησης και της μερικούς κατανόησης ιστορικών και φυσικών αποδείξεων οι ιστορικοί οδηγούν την ανθρωπότητα στο συμπέρασμα πως μια συγκεκριμένη χρονολογική περίοδος υπήρξε, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ.

Η θεωρία στηρίζεται εν μέρει στην αλλαγή του ημερολογίου, το 1582 μ.Χ., και στη διαπίστωση ότι το παλιό, Ιουλιανό ημερολόγιο έπρεπε, σύμφωνα με τους αστρονόμους και τους μαθηματικούς του Πάπα Γρηγόριου, να διορθωθεί κατά δέκα ημέρες, ενώ στην πραγματικότητα η απόκλισή του από το Γρηγοριανό ημερολόγιο που υιοθετήθηκε τότε ήταν δεκατρείς ημέρες –πράγμα που οδηγεί στην υπόθεση ότι το Ιουλιανό ημερολόγιο, μέχρι να αλλαχθεί, είχε «μετρήσει» τρεις αιώνες παραπάνω. Παραλλαγές αυτής της θεωρίας υποστηρίζονται από αρκετούς επιστήμονες υπέρμαχους της αναθεώρησης της ιστορίας, όπως οAnatoly Timofeevich Fomenko. Ο Illig από τη μεριά του πηγαίνει τη θεωρία ένα βήμα παραπέρα, για να υποστηρίξει ότι η ύπαρξη του Καρλομάγνου είναι δημιούργημα των χρονικογράφων του Μεσαίωνα, κατ’ εντολή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Otto III και του Πάπα Συλβέστρου Β’.

Η αλήθεια είναι εκεί έξω, στην περιοχή 51
Ένα από τα προσφιλέστερα θέματα των fan των X-Files, η δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στην αεροπορική βάση της Nevada που είναι γνωστή με το κωδικό όνομα περιοχή 51, είναι η πλέον διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας σε ό,τι αφορά τους εξωγήινους και τις επαφές τους με τη Γη. Η μυστικότητα υπό την οποία πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις στην περιοχή, και το γεγονός ότι το Roswell όπου το 1947 συνετρίβη το UFO με τον επιβάτη της παγκοσμίου διάσημης πλέον «αυτοψίας» δεν απέχει πολύ από εδώ, δίνουν τροφή σε θεωρίες αρκετές για να στηρίξουν την ύπαρξη πολλών ακόμη σεναρίων σειρών επιστημονικής φαντασίας.

Μερικές από τις επιχειρήσεις που υποτίθεται ότι πραγματοποιούνται στην περιοχή 51 περιλαμβάνουν την αποθήκευση, εξέταση και τεχνολογική μελέτη συντριμμιών εξωγήινων αεροσκαφών, περιλαμβανομένων κομματιών του σκάφους του Roswell, την εξέταση των επιβαινόντων σε αυτά –ζωντανών ή όχι– και την κατασκευή αεροσκαφών βασισμένων σε εξωγήινη τεχνολογία, συναντήσεις μιας σκιώδους κυβέρνησης –ναι, σαν αυτή που κινούσε τα νήματα στα X-Files– με εξωγήινους και την ανάπτυξη όπλων «εξωτικής» ενέργειας και μέσων για τον έλεγχο του καιρού.

Η Microsoft περνά μηνύματα μέσω των Wingdings
Σίγουρα θυμάστε ότι ο αριθμός πτήσης της United Airlines που συνετρίβη επάνω στους πύργους, γραμμένος στο Word με γραμματοσειρά Wingdings έδειχνε σε σύμβολα δύο πύργους, ένα αεροπλανάκι, μια νεκροκεφαλή με κόκαλα και το αστέρι του Δαβίδ. Η θεωρία συνωμοσίας είναι, όμως, πολύ παλαιότερη. Αφού ήδη από το λανσάρισμα της δεύτερης έκδοσης των Windows, οι… συνωμοσιολόγοι είχαν ανακαλύψει ότι το ακρωνύμιο της Νέας Υόρκης, NYC, γραμμένο σε Wingdings έβγαζε τη γνωστή νεκροκεφαλή με τα κόκαλα δίπλα στο αστέρι του Δαβίδ δίπλα στη χειρονομία με το σηκωμένο αντίχειρα. Αυτό, βεβαίως, ερμηνεύθηκε ως προτροπή για τη δολοφονία των Εβραίων της Νέας Υόρκης. Η Microsoft από την πλευρά της έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι τα σύμβολα της γραμματοσειράς είναι εντελώς τυχαία, αλλά παρόμοιοι συνδυασμοί «ανακαλύπτονται» διαρκώς ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Οι Ναζί είχαν βάση στη Σελήνη
Οι μυστικιστικές θεωρίες σχετικά με τον Χίτλερ, την τεχνολογία που ανέπτυσσε και τις συναντήσεις του με πλάσματα του «κάτω» και «έξω» κόσμου είναι τόσο πολλές που θα μπορούσαν να γεμίσουν βιβλίο μόνες τους. Μία από αυτές, σύμφωνα με την οποία οι Ναζί είχαν αναπτύξει την τεχνολογία που τους επέτρεπε να κατασκευάζουν αεροσκάφη με την αεροδυναμική και τη μορφή των ιπτάμενων δίσκων, υποστηρίζει ότι είχαν προσγειωθεί στη σελήνη ήδη από το 1942, και μάλιστα ότι διατηρούσαν αεροπορική βάση εκεί. Η οποία βάση είχε θέσει τα θεμέλια για τη γνωριμία του Φύρερ με μισή ντουζίνα εξωγήινους πολιτισμούς, μεταξύ των οποίων και οι υποχθόνιοι Reptilians. Η σύνδεση με την πρώτη θεωρία του παρόντος άρθρου (μπορεί και να μην) είναι καθαρά συμπτωματική.

Το KFC προκαλεί ανικανότητα στους μαύρους
Σύμφωνα με την πιο απίθανη, ίσως, θεωρία συνωμοσίας, η Ku Klux Klan όχι μόνο ζει και βασιλεύει, αλλά διαχειρίζεται και το franchise της αλυσίδας fast food KFC, πράγμα που της δίνει τη δυνατότητα να εμποτίζει τα παγκοσμίως διάσημα κοτόπουλα με μια ουσία ικανή να προκαλέσει ανικανότητα στους μαύρους άνδρες. Γεγονός, οι κουκούλες είναι πια passé και ο αφανισμός ενός πληθυσμού περνά, όπως και ο έρωτας, από το στομάχι. Η θεωρία ξεκίνησε από την επίσης αναληθή συσχέτιση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης Kentucky Fried Chicken, Colonel Sanders, με την Ku Klux Klan, και τον αστικό θρύλο που ήθελε τη διαθήκη του να αφήνει το 10% των ετήσιων εσόδων της αλυσίδας στην οργάνωση.

Bonus: Η κίνηση στην Αθήνα είναι τεχνητή
Το ακούσαμε από έναν ταξιτζή και δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να το συμπεριλάβουμε στη λίστα με τις δέκα αγαπημένες μας θεωρίες συνωμοσίας. Τα… στοιχεία είχαν ονόματα και αριθμούς κυκλοφορίας και, σύμφωνα με τον αποκλειστικό μας συνωμοσιολόγο, πληρώνονταν από την κυβέρνηση για να κόβουν βόλτες ολημερίς σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου, δημιουργώντας κίνηση. Ο λόγος για τους… υποψιασμένους είναι προφανής: η κατανάλωση βενζίνης αυξάνεται κατακόρυφα όταν τα αυτοκίνητα είναι σταματημένα στην κίνηση, πράγμα που συνεπάγεται την κατακόρυφη άνοδο των εσόδων του κράτους, από τη φορολόγηση του μαύρου χρυσού. Όσοι βιαστήκατε να γελάσετε, θυμηθείτε ότι κι εκείνος ο άμοιρος Τζέρυ Φλέτσερ ταξιτζής ήταν.


Από το in2life της Ηρώς Κουνάδη








Και μην ξεχνάτε να γίνετε μέλη στις σελίδες που διατηρούμε στο sync, στο twitter ή στο facebook ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε μας ανάρτηση !!!     


No response to “Θεωρίες Συνωμοσίας: 10 ενδιαφέρουσες αλήθειες (;)”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails