Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η χρεοκοπία της Ελλάδας και οι συνέπειές της






Κορυφαίος Ισπανός οικονομολόγος μιλάει για την πιθανή πτώχευση της Ελλάδας. Οι συνέπειες, οι επιλογές και η επιθυμία των Γερμανών



Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση της οικονομικής κατάστασης και του μπορεί να οδηγήσει έκανε ο κορυφαίος Ισπανός οικονομολόγος, Αλμπέρτο Ματεγιάν με συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo». Χρησιμοποιώντας απλούς όρους ο Ματεγιάν ανέλυσε τα δεδομένα και αναφέρθηκε και στα σενάρια σε περίπτωση που η Ελλάδα τελικά αναγκαστεί να πτωχεύσει. «Τα περιθώρια στενεύουν και οι λύσεις δεν έρχονται. Ήδη φαίνεται ένας πολιτικός διχασμός και αυτό επηρεάζει τις αγορές. Μια πιθανή πτώχευση της Ελλάδας θα έχει επιπτώσεις στην ευρωζώνη τις οποίες είναι δύσκολο να προβλέψουμε» ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Ισπανού που προχώρησε στην ανάλυση του.

Τι θα γίνει αν η Ελλάδα πτωχεύσει;

«Η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση έχει δύο επιλογές. Την επιλεκτική και την ολοκληρωτική πτώχευση. Στην πρώτη περίπτωση θα πληρώσει μέρος των οφειλών της και στο δεύτερο και χειρότερο σενάριο απλά θα αγνοήσει όλες τις υποχρεώσεις της και θα αρχίσει από την αρχή. Πάντως δεν βλέπω κάτι τέτοιο και το πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να μην βγει από το ευρώ. Πιθανότατα θα πάμε στην οργάνωση μια επείγουσας διάσωσης ώστε να διασωθεί το ευρώ. Αυτό ενδιαφέρει πολλές χώρες και ιδιαίτερα την Γερμανία. Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην αξία του και αυτό δεν συμφέρει καθόλου την Γερμανία. Αν η Ελλάδα αποφασίσει απλά να μην πληρώσει τους δανειστές της θα κάνει πολύ μεγάλη ζημιά σε όλο το σύστημα. Θα επηρεάσει την αξιοπιστία του και έτσι στην παρούσα φάση κανείς δεν επεξεργάζεται ένα τέτοιο σενάριο».

Τι θα συμβεί στο ευρώ;

«Η κατάσταση με το ευρώ είναι ήδη πολύ εύθραυστη και ο πανικός από μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα φέρει πολύ αρνητικές συνέπειες. Μπορεί η Γερμανία να μην έχει πλέον να σκεφτεί τη σωτηρία της Ελλάδα; όμως το πρόβλημα θα εστιαστεί στην Ιταλία και την Ισπανία που θα επηρεαστούν σημαντικά. Επιπλέον οι γερμανικές τράπεζες θα έχουν άλλα προβλήματα. Η Γερμανία λοιπόν έχει να σκεφτεί πολύ καλά απέναντι στο δίλλημα να συνεχίσει ή όχι να βοηθά της χώρες του ευρώ που έχουν πρόβλημα από τη στιγμή που ρισκάρει να καταρρεύσουν σημαντικοί εταίροι όπως η Ιταλία και η Ισπανία

Θα προκαλέσει η χρεοκοπία της Ελλάδας ένα ντόμινο;

«Νομίζω ότι θα είναι αναπόφευκτο. Οι επιπτώσεις από μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι μεγάλες και τα πράγματα θα είναι χειρότερα για τις δυνατές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Κάποιες από τις τράπεζες τους δεν θα αντέξουν τις πιέσεις. Απόδειξη αποτελεί η κατάσταση με τις γαλλικές τράπεζες. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστούν άμεσα μέτρα αλλά κανείς δεν ξέρει ακριβώς τις συνέπειες».

Υπάρχει τίποτα θετικό στην χρεοκοπία;

«Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε τακτική χρεοκοπία όπως θέλουν οι Γερμανοί ίσως να είναι θετικό καθώς η αγορά θα απελευθερωθεί από ένα χρόνια πρόβλημα. Το θέμα όμως είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι τελικά σημαίνει τακτική χρεοκοπία. Νομίζω ότι παρότι θα έχουν ξεφορτωθεί το βάρος του ελληνικού προβλήματος η αβεβαιότητα θα οξυνθεί και θα παρουσιαστούν συμπτώματα αδυναμία σε Ισπανία και Ιταλία ενώ και η Γερμανία με τη Γαλλία θα περάσουν δύσκολες στιγμές».

Τελικά υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;

«Η συνηθισμένη, να επιχειρήσουν νέα διάσωση. Αυτή όμως η πιθανότητα φαίνεται μάλλον περίπλοκη καθώς πλέον οι επενδυτές δεν πιστεύουν σε αυτή τη λύση και οι διαφωνίες ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες είναι εκτεταμένες. Αν όλα όσα αποφασίστηκαν τον Ιούλιο δεν μπορούν τελικά να υλοποιηθούν είναι μάλλον απίθανο να φτάσουμε σε μια νέα συμφωνία τώρα».








No response to “Η χρεοκοπία της Ελλάδας και οι συνέπειές της”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails