Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Αλλαγές στο Facebook

Το Facebook αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές σε θέματα ασφαλείας, μετά από συζητήσεις που έλαβαν χώρα στον Καναδά με τις αρχές της χώρας.


Τον περασμένο μήνα διαπιστώθηκε ότι η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης παραβίασε την καναδική νομοθεσία, με την επ' αόριστον εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Η καταγγελία έγινε από το CIPPC του Πανεπιστημίου της Οτάβα, που ασχολείται με θέματα διαδικτυακής ασφάλειας.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Καναδάς έχει 12.000.000 χρήστες στο Facebook, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα που πραγματοποίησε έρευνα σχετική με την προστασία προσωπικών δεδομένων στην ιστοσελίδα. Παράλληλα, Ευρωπαίοι και Αυστραλοί νομοθέτες ξεκίνησαν σχετική διερεύνηση.


Το Facebook συμφώνησε να τροποποιήσει τον τρόπο χειρισμού των δεδομένων και να εισαγάγει πιο διαφανείς διαδικασίες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους συλλέγει τα στοιχεία.Παράλληλα, θα γίνει περισσότερο σαφές στους χρήστες το ότι μπορούν να απενεργοποιήσουν ή να διαγράψουν εντελώς τους λογαριασμούς τους.

"Αυτές οι αλλαγές σημαίνουν ότι θα προστατευθεί πολύ περισσότερο η ιδιωτικότητα 200.000.000 χρηστών στον Καναδά και σε ολόκληρο τον κόσμο" τόνισε η Τζένιφερ Στόνταρτ, επίτροπος σε θέματα προσωπικών δεδομένων στον Καναδά."Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι το Facebook ανταποκρίθηκε στις συστάσεις μας" πρόσθεσε σε δηλώσεις της. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η απόφαση της ιστοσελίδας μπορεί να οδηγήσει και άλλους τόπους κοινωνικής δικτύωσης σε υιοθέτηση παρόμοιων πολιτικών.


Ποιες θα είναι οι τροποποιήσεις

Αναφορικά με τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν, το Facebook θα δώσει στους χρήστες περισσότερο έλεγχο επί των δεδομένων που παρέχουν μέσω εφαρμογών σε προγραμματιστές που φτιάχνουν παιχνίδια και κουίζ. Οι προγραμματιστές υπολογίζονται περίπου στους 950.000 σε 180 χώρες ανά την υφήλιο.

Πιο συγκεκριμένα, οι εφαρμογές θα αναφέρουν ποια προσωπικά δεδομένα θα χρησιμοποιούν έαν ο χρήστης επιλέξει να τις ενεργοποιήσει.

Παράλληλα, η ιστοσελίδα θα ενθαρρύνει τους χρήστες να έχουν πλήρη γνώση των ρυθμίσεων ασφαλείας, καθώς και θα αποσαφηνίζει τις διαφορές ανάμεσα στην απενεργοποίηση και στη διαγραφή του λογαριασμού.
Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του Facebook οι αλλαγές θα αρχίσουν σταδιακά να εφαρμόζονται σε διάστημα 12 μηνών.

No response to “Αλλαγές στο Facebook”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails