Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Ο μυστηριώδης κόκκινος καταράκτης

Ένα από τα πιο εκπληκτικά φαινόμενα στην Ανταρκτική, είναι οι καταρράκτες αίματος "Blood Falls" που ανακαλύφθηκαν το 1911.Μια στήλη "αίματος" που βγαίνει από έναν παγετώνα, δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς να συναντήσει στο παγωμένο έδαφος της Ανταρκτικής, αλλά εάν επισκεφτείτε τον παγετώνα Taylor, θα συναντήσετε ένα μοναδικό θέαμα. Αρχικά, οι επιστήμονες σκέφτηκαν ότι είναι κόκκινη άλγη, αλλά η περαιτέρω έρευνα απόδειξε ότι το κόκκινο χρώμα, προέρχεται από κάτι πιο θεαματικό.
Ανακάλυψαν ότι μια μικρή λίμνη, σφραγίστηκε κάτω από τον παγετώνα Taylor κατά προσέγγιση 2 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ο παγετώνας ενέργησε όπως μια φυσική χρονοκάψουλα, διατηρώντας τους αρχαίους μικροοργανισμούς, ζωντανούς στη λίμνη. Η παγιδευμένη λίμνη έχει πολύ υψηλή αλατότητα και είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος δίνει στον καταρράκτη το κόκκινο χρώμα του. Μια σχισμή στον παγετώνα επιτρέπει την πολική λίμνη να ρέει προς τα έξω, χωρίς να επηρεάζεται το εσωτερικό της οικοσύστημα.

Οι "καταρράκτες αίματος" είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι η ζωή μπορεί να βρεθεί και στις πιο ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως π.χ. στον Άρη.






πηγή : http://atlasobscura.com/places/blood-falls

No response to “Ο μυστηριώδης κόκκινος καταράκτης”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails