Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Έκανε την άμβλωση τρόπο ζωής


H γυναίκα που έχει κάνει 15 αμβλώσεις μέσα σε 16 χρόνια έχει ένα γλυκό χαμόγελο, αλλά κι ένα μεγάλο φόβο: «Ότι κάποιος φανατικός μπορεί να μου κάνει κακό ...

Όχι, δεν φοβάμαι για μένα, αλλά για τις δύο μου κόρες». Η 3χρονη Λορέτα και η 5χρονη Λολίτα μια μέρα θα μάθουν.

«Βγαίνω από έναν εφιάλτη», λέει η 40χρονη Ιρένε Βίλαρ (φωτογραφία αριστερά), μια λογοτεχνική ατζέντισσα από το Ντένβερ που αφού αντιμετώπισε 51 αρνήσεις κατάφερε να εκδώσει τελικά το βιβλίο της με τίτλο «Αδύνατη μητρότητα»(φωτογραφία δεξιά). Ένα βιβλίο που ταράζει όλη την Αμερική.

Η ιστορία μοιάζει απίστευτη, αλλά είναι αληθινή. Ο εκδότης κατέφυγε στις υπηρεσίες ενός δικηγόρου για να την επαληθεύσει και διαπίστωσε ότι όλα είναι ακριβή. Γιατί όμως η Ιρένε έκανε όλες αυτές τις αμβλώσεις; «Αγαπούσα έναν άνδρα πιο μεγάλο από μένα, έναν καθηγητή λογοτεχνίας. Με είχε προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί μόνο αν αρνιόμουν να κάνω παιδιά. Όπως έλεγε, τα παιδιά δεν συμβιβάζονται με την ελευθερία». Το κακό ήταν ότι ο άνδρας αυτός δεν χρησιμοποιούσε προφυλακτικό. Κι έτσι η γυναίκα έμενε συνεχώς έγκυος. Κι έκανε συνεχώς αμβλώσεις. «Ξέρετε πώς λειτουργεί ένα ναρκωτικό;»

Οι Λος Αντζελες Τάιμς συνομίλησαν μαζί της υπό τον όρο να μην αποκαλύψουν πού μένει. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Η ιστορία πάντως έφτασε και στο κανάλι ABC. Το βιβλίο είναι όμορφο και οδυνηρό, είπε ο συγγραφέας Τζούνοτ Ντίας. Οδυνηρό, επειδή μόλις αυτή την εβδομάδα έγινε γνωστό ότι 70.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο από αμβλώσεις σε ακατάλληλες συνθήκες. Χάρις στη χρήση προφυλακτικών ο αριθμός των αμβλώσεων έχει μειωθεί (από 45,5 εκατομμύρια το 1995 σε 41,6 εκατομμύρια το 2003), αλλά οι νομικοί περιορισμοί δεν τις σταματούν, απλώς τις κάνουν πιο επικίνδυνες.

Η Ιρένε, που έχει κάνει ήδη δύο απόπειρες αυτοκτονίας, γνωρίζει ότι το βιβλίο της είναι σκανδαλώδες όχι μόνο για τους αντιπάλους των αμβλώσεων, αλλά και για τους pro-choice. «Είμαστε λοιπόν κι εμείς υπεύθυνες;» αναρωτιέται η φεμινίστρια Ρόμπιν Μπόργκαν, που έγραψε την εισαγωγή του βιβλίου. «Οι γυναίκες εκείνες διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να μου δώσουν αυτή την ελευθερία, κι εγώ την καταχράστηκα», απαντά η Ιρένε. «Χάρις σ'αυτή την ελευθερία, όμως, είμαι σήμερα ζωντανή».

Τα μαύρα παιδικά χρόνια

Η Ιρένε κατάγεται από το Πουέρτο Ρίκο και μεγάλωσε στη σκιά της εθνικίστριας γιαγιάς της Λολίτα Λίμπρον, που επιτέθηκε με όπλο εναντίον του Καπιτωλίου το 1954 τραυματίζοντας πέντε βουλευτές. Εμεινε 25 χρόνια στη φυλακή, ώσπου ο πρόεδρος Κάρτερ της απένειμε χάρη. Σήμερα είναι 89 ετών, και πολύ άρρωστη.

Η μητέρα της Ιρένε αυτοκτόνησε μπροστά στα μάτια της οκτάχρονης κόρης της, πηδώντας από ένα αυτοκίνητο εν κινήσει. Δύο από τους αδελφούς της είναι ηρωινομανείς.


(Πηγή: ΑΠΕ, La Repubblica, Los Angeles Times

No response to “Έκανε την άμβλωση τρόπο ζωής”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails