Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009

Queen - Freddie Mercury
Οι Queen ήταν ροκ συγκρότημα από την Βρετανία.

Το συγκρότημα των Queen δημιουργήθηκε το 1971 και το 1973 υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία EMI. Εκείνη την χρονιά κυκλοφόρησε και το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Queen ...

Την ίδια χρονιά πραγματοποίησε και την πρώτη του περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.Τό τραγούδι που κυκλοφόρησε σαν single ήταν το "Keep Yourself Alive",το οποίο δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία.Ο ήχος του δίσκου ήταν ένας συνδυασμός επιρροών των μελών του συγκροτήματος,από τo hard rock των Led Zeppelin έως την κλασική μουσική,με το ιδιαίτερο παίξιμο του Μπράιαν Μέι στην κιθάρα,και την δεξιοτεχνία του Mercury στο πιάνο.

Το 1974 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο Queen II.Ο δίσκος αυτός αποτελούνταν από δύο θεματικές ενότητες,στην πρώτη πλευρά η οποία ονομαζόταν "white side" η οποία αποτελούνταν από συνθέσεις του May,o οποίος έκανε τα πρώτα φωνητικά στο τραγούδι "Some Day One Day".Μόνο το τελευταίο τραγούδι "The Loser in the End" ήταν σύνθεση του Roger Taylor ο οποίος έκανε και τα πρώτα φωνητικά.H δεύτερη πλευρά του δίσκου ονομαζόταν "black side" κ όλες οι συνθέσεις του δίσκου ανήκαν στον Mercury.Το τελευταίο τραγούδι της πλευράς "Seven Seas of Rhye",το οποίο ήταν μια πλήρης εκτέλεση της αντίστοιχης μελωδίας με τον ίδιο τίτλο που υπήρχε στο τέλος του πρώτου τους δίσκου κυκλοφόρησε σαν single κ είχε μια σχετική επιτυχία.

Πραγματοποίησαν την περιοδεία τους στις Ηνωμένες πολιτείες,ανοίγοντας τις συναυλίες των Mott the Hoople,η οποία αν και σημείωσε αρκετή επιτυχία,διακόπηκε απότομα καθώς ο May αρρώστησε από ηπατίτιδα.Το συγκρότημα ξεκίνησε να δουλεύει τον τρίτο του δίσκο,το Sheer Heart Attack,το οποίο κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1974. Από αυτόν τον δίσκο κυκλοφόρησαν 2 singles,το Killer Queen και το Now I'm Here,τα οποία γνώρισαν επιτυχία.Ο δίσκος περιείχε επίσης την πρώτη σύνθεση του John Deacon,ο οποίος ήταν το μόνο μέλος του συγκροτήματος που δεν συμμετείχε στα φωνητικά,το πολύ καλό carribean "Misfire",το δυναμικό hard rock του "Stone Cold Crazy",το οποίο ήταν σύνθεση κ των τεσσάρων,και γενικά την εναλλαγή διαφόρων ειδών μουσικής περασμένα μέσα από το μουσικό πρίσμα των Queen.

Μετά την κυκλοφορία του δίσκου ακολούθησαν συναυλίες,κ ενώ το group δούλευε πάνω στην επόμενη του κυκλοφορία,τα μέλη του ένιωθαν αδικημένα όσο αφορά την αμοιβή τους,και έκαναν μήνυση στον manager τους Jack Nelson,στον οποίο αργότερα αφιέρωσαν το τραγούδι "Death on Two Legs (Dedicated to...)".


Δισκογραφία
Queen (1973)
Queen II (1974)
Sheer Heart Attack (1974)
A Night at the Opera (1975)
A Day at the Races (1976)
News of the World (1977)
Jazz (1978)
The Game (1980)
Flash Gordon Soundtrack (1980)
Hot Space (1982)
The Works (1984)
A Kind of Magic (1986)
The Miracle (1989)
Innuendo(1991)
Made in Heaven (1995)
O Φρέντι Μέρκιουρι (Freddie Mercury, 5 Σεπτεμβρίου 1946 - 24 Νοεμβρίου 1991, πραγματικό όνομα Farrokh Bulsara) ήταν Βρετανός τραγουδιστής και μουσικός. Έγινε διάσημος ως τραγουδιστής και πιανίστας του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen. Θεωρείται από τις πιο κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής παγκοσμίως. Ως τραγουδιστής, πιανίστας, performer, συνθέτης και στιχουργός ξεχωρίζει για την καλλιτεχνική του τόλμη και τη μοναδική του έμπνευση.

Πρώτα χρόνια
Ο Μέρκιουρι γεννήθηκε ως Φαρόκ Μπουλσάρα (Farrokh Bulsara) στη Ζανζιβάρη, ένα αφρικανικό νησί που τότε ήταν βρετανική αποικία και σήμερα μέρος της Τανζανίας. Οι γονείς του, Bomi και Jer Bulsara, ήταν παρσί με καταγωγή από την Ινδία. Η οικογένεια είχε μεταναστεύσει στη Ζανζιβάρη για να μπορέσει να συνεχίσει ο πατέρας του την εργασία του στο βρετανικό αποικιακό γραφείο. Ο Μέρκιουρι είχε μια νεώτερη αδελφή, την Kashmira.
Το 1955 στάλθηκε πίσω στην Ινδία St. Peter's School, ένα αγγλικό οικοτροφείο αρρένων στο Panchgani, 250 χμ περίπου από τη Βομβάη (το σημερινό Mumbai). Εκεί πήρε το παρατσούκλι «Φρέντι» που θα κρατούσε για όλη του τη ζωή. Ο διευθυντής του σχολείου παρατήρησε το μουσικό ταλέντο του Φρέντι και πρότεινε στους γονείς του να πάρει μαθήματα πιάνου, πράγμα που έγινε. Επίσης τραγουδούσε στην χορωδία του σχολείου. Στην ηλικία δώδεκα ετών προσχώρησε στο πενταμελές μουσικό συγκρότημα The Hectics το οποίο έπαιζε σε διάφορες κυρίως σχολικές εκδηλώσεις. Το 1963 επέστρεψε στη Ζανζιβάρη, η οποία στα τέλη του της χρονιάς απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αφού τον Ιανουάριο του 1964 ξέσπασε βίαιη επανάσταση κατά του σουλτάνου της Ζανζιβάρης ο δεκαεπτάχρονος τότε Φρέντι αναγκάστηκε να εγκαταλήψει το νησί μαζί με τους γονείς και την αδερφή του. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε γραφιστική στο Ealing College of Art κάνοντας τα πρώτα του μουσικά βήματα με το συγκρότημα Wreckage.

Ίδρυση των Queen
Ο Μέρκιουρι (που τότε λεγόταν ακόμη Φρέντι Μπουλσάρα) ήρθε μέσω του συμφοιτητή του Tim Staffell σε επαφή με το συγκρότημα Smile. Το τρίο αυτό είχε ιδρυθεί το 1968. Τα μέλη εκτός του Staffell (τραγουδιστής και μπασίστας) ήταν οι Μπράιαν Μέι (κιθάρα) και Ρότζερ Τέιλορ (ντραμς).
Το 1969 έγινε τραγουδιστής του συγκροτήματος Ibex από το Λίβερπουλ. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους το συγκρότημα πήρε το όνομα Wreckage. Στις συναυλίες έπαιζαν πολλές φορές το Jailhouse Rock, που αργότερα θα έπαιζαν συχνά και οι Queen. Το 1970 είχε μερικές εμφανίσεις ως τραγουδιστής των Sour Milk Sea.
Το διάστημα αυτό οι Smile διαλύθηκαν επειδή ο Tim Staffell τους εγκατέλειψε. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 1970, ίδρυσαν οι Μπράιαν Μέι, Ρότζερ Τέιλορ και Φρέντι Μέρκιουρι δικό τους συγκρότημα, το οποίο ο Μέρκιουρι ονόμασε Queen. Επίσης σχεδίασε και το λογότυπο. Το 1971 προσχώρησε ως τελευταίο μέλος του συγκροτήματος ο μπασίστας Τζον Ντίκον.

Καλλιτεχνικό όνομα
Λίγο μετά από την ίδρυση των Queen (1970) ο «Φρέντι» Μπουλσάρα πήρε το καλλιτεχνικό όνομα «Μέρκιουρι», το ρωμαϊκό αντίστοιχο του αγγελιοφόρου των θεών των αρχαίων Ελλήνων, τον Ερμή. Σύμφωνα με τον Μπράιαν Μέι υπάρχει σχέση με το κομμάτι του Μέρκιουρι My Fairy King από το πρώτο άλμπουμ των Queen. Αυτό περιέχει τον ακόλουθο στίχο: «Mother Mercury, look what they've done to me, I cannot run I cannot hide.» Αφού ηχογραφήθηκε το κομμάτι ο Φρέντι Μπουλσάρα ρωτήθηκε εάν η «Mother Mercury» του τραγουδιού αναφέρεται στην μητέρα του και αυτός απάντησε: «Yes, and from now on I'll be Freddie Mercury.»

Προσωπική ζωή
Σύντροφο του Μέρκιουρι ήταν για αρκετά χρόνια της δεκαετίας του 1970 η Mary Austin. Η σχέση τους έληξε όταν ο Μέρκιουρι παραδέχτηκε την ομοφυλοφιλία του. Διατήρησαν όμως και στο εξής στενή φιλία. Αργότερα η Austin ήταν η κύρια κληρονόμος της περιουσίας του. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Μέρκιουρι ζούσε στη Νέα Υόρκη και στο Μόναχο, όπου ηχογράφησε διάφορα άλμπουμ έχοντας σχετικά ήσυχη προσωπική ζωή. Στα μέσα της δεκαετίας μετακόμισε στο Κένσινγκτον του Λονδίνου. Σύντροφός του από το 1985 μέχρι το 1991 ήταν ο Jim Hutton που του έμεινε πιστός μέχρι την τελευταία του μέρα.

Θάνατος
Καθώς η κατάσταση του Φρέντι Μέρκιουρι χειροτέρευε, οι φήμες γινόταν ακόμη πιο έντονες. Στις 23 Νοεμβρίου του 1991 ο τραγουδιστής κάνει ανακοίνωση στον τύπο που είχε κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσινγκτον στο Λονδίνο, ότι πάσχει από AIDS. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα πεθαίνει στο σπίτι του.
Όλο το διάστημα ήταν κοντά του οι γονείς του, η Mary Austin (πρώην σύντροφός του) και ο σύντροφος του τα τελευταία 6 χρόνια της ζωής του, Jim Hutton.

Κληρονομιά
Ο Φρέντι Μέρκιουρι θεωρείται από τις πιο κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής παγκοσμίως και ξεχωρίζει για την καλλιτεχνική του τόλμη και έμπνευση. Άλλωστε ο ίδιος συνήθιζε να λεει "I'm just a musical prostitute, my dear".
"I won't be a rock star. I will be a legend" Φρέντι Μέρκιουρι (1946-1991)

No response to “Queen - Freddie Mercury”

Leave a Reply

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε ένα καθημερινό email με όλα τα νέα άρθρα

Related Posts with Thumbnails