Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;


Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων...





Αν και είναι μάλλον νωρίς για να αρχίσουν οι γιατροί να ενθαρρύνουν τους άνδρες στην τακτική κατανάλωση καφέ ως έναν τρόπο για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, φαίνεται ότι μεταξύ του καφέ και της συγκεκριμένης πάθησης υπάρχει μία αντίστροφη συσχέτιση.

«Ο καφές επιδρά στην ινσουλίνη και στο μεταβολισμό της γλυκόζης, καθώς και στα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών, που παίζουν ρόλο στον καρκίνο του προστάτη. Φαίνεται λοιπόν εύλογο ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καφέ και του καρκίνου του προστάτη», δήλωσε η Kathryn M. Wilson, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Στην έρευνα που έκαναν η Kathryn M. Wilson και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έπιναν τον περισσότερο καφέ είχαν 60 % χαμηλότερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη από τους άνδρες που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της, που εξέτασε τόσο τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου του προστάτη όσο και τον κίνδυνο προχωρημένης μορφής της ασθένειας.

«Λίγες έρευνες έχουν εξετάσει σε βάθος χρόνου αυτή τη συσχέτιση και καμία δεν έχει εξετάσει τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση καφέ στην εμφάνιση ή την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη», δήλωσε η Kathryn M. Wilson. «Εξετάσαμε ξεχωριστά τα διάφορα είδη και στάδια καρκίνου του προστάτη».

Η καφεΐνη δεν είναι στην πραγματικότητα ο βασικός παράγοντας για τη συσχέτιση αυτή σύμφωνα με την Αμερικανίδα ερευνήτρια. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ποια συστατικά του καφέ είναι τα πιο σημαντικά, καθώς περιέχει πολλές βιολογικώς δραστικές ουσίες, όπως αντιοξειδωτικές ουσίες και μέταλλα.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την τακτική κατανάλωση κανονικού καφέ και καφέ χωρίς καφεΐνη περίπου 50.000 ανδρών κάθε τέσσερα έτη μεταξύ των ετών 1986 και 2006. Οι 4.975 από αυτούς τους άνδρες εκδήλωσαν καρκίνο του προστάτη στο διάστημα αυτό. Εξέτασαν επίσης τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και των επιπέδων ορμονών σε δείγματα αίματος των συμμετεχόντων στην έρευνα.

«Ελάχιστοι παράγοντες του τρόπου ζωής έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, κυρίως με τον κίνδυνο της επιθετικής νόσου. Έτσι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, αν η συσχέτιση που διαπιστώσαμε στη συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιωθεί και σε άλλες μελέτες», επεσήμανε η Kathryn M. Wilson. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα της έρευνας μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να περιορίσει κανείς την κατανάλωση καφέ, άσχετα από την επίδραση που μπορεί να έχει στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.»


cosmo.gr

No response to “Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails