Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Μέχρι 150 φίλους στο Facebook αντέχει το μυαλό μας



Το μέγιστο επιτρεπτό όριο φίλων που μας επιτρέπεται στο Facebook μπορεί να είναι 5000, το μυαλό μας όμως μπορεί να επεξεργαστεί μόνο 150 από αυτούς. Αυτό δείχνει έρευνα του Robin Dunbar, καθηγητή ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σύμφωνα με αυτήν ...





...μπορεί τα κοινωνικά δίκτυα που έχουν δημιουργηθεί στο Διαδίκτυο σήμερα να μας επιτρέπουν να διατηρούμε χιλιάδες «φιλίες», πολύ περισσότερες δηλαδή από αυτές που θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε στην «πραγματική» ζωή, ο αριθμός των αληθινών φιλικών σχέσεων μας δεν έχει αλλάξει.

Για την ακρίβεια, η έρευνα αυτή δεν είναι εντελώς καινούργια. Στην δεκαετία του 90, ο Dunbar ανέπτυξε την θεωρία του «Αριθμού του Dunbar«. Σύμφωνα με αυτόν, το μέγεθος του νεοφλοιού μας, του τμήματος δηλαδή του εγκεφάλου που χρησιμοποιούμε για την σκέψη και την γλώσσα, μας επιτρέπει να διατηρούμε έναν κοινωνικό κύκλο ο οποίος να περιλαμβάνει 150 άτομα, ανεξάρτητα από το πόσο κοινωνικοί είμαστε.

Και τα 150 αυτά άτομα είναι φίλοι για τους οποίους ενδιαφέρεσαι και επικοινωνείς μαζί τους τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον Dunbar, ο αριθμός αυτός δεν έχει αλλάξει έως σήμερα και ισχύει και για τα social networks που υπάρχουν, όπως το Facebook.

Όπως δηλώνει ο ίδιος, «μπορεί να έχεις 1500 φίλους σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, αλλά όταν αναλύσεις την «κίνηση» που υπάρχει σε αυτό διαπιστώνεις πως ο άνθρωπος διατηρεί τον ίδιο «κλειστό κύκλο» φίλων που είχαμε παρατηρήσει και πριν από πολλά χρόνια».



TECHGR

No response to “Μέχρι 150 φίλους στο Facebook αντέχει το μυαλό μας”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails