Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

5 τεστ για αιώνια υγεία


Ξόδεψε τα χρήματα και το χρόνο σου σε εξετάσεις που θα σου σώσουν τη ζωή.





Yπάρχουν ιατρικές εξετάσεις που σου σώζουν τη ζωή κι εξετάσεις που χτίζουν εξοχικά των ιδιοκτητών των διαγνωστικών κέντρων. Υπέρηχοι λεκάνης; Ακούγονται υπερύποπτοι. Και δεν είναι μόνο τα χρήματα αυτά που σου κοστίζουν, αλλά και η ταλαιπωρία, η οποία συνοδεύει πολλές εξετάσεις. Για παράδειγμα, η γαστροσκόπηση και η κολονοσκόπηση είναι επεμβατικές εξεταστικές μέθοδοι, που κουβαλούν μαζί τους κίνδυνο μολύνσεων ή τραυματισμού.

Μέσα σε όλα αυτά βάλε και τις ατελείωτες ώρες αναμονής που θα περάσεις σε συνωστισμένους θαλάμους νοσοκομείων, αν πας στο δημόσιο, ή τα χρήματα που θα ξοδέψεις αν πας σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Μετά από λίγο, ακόμα και μία επίσκεψη ρουτίνας στο γιατρό αρχίζει να μοιάζει με αχεροντική είσοδο σε έναν καφκικό λαβύρινθο χωρίς τελειωμό.

Δυστυχώς, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιες είναι οι καίριες εξετάσεις και ποιες είναι οι περιττές. Υπάρχουν πολλοί άντρες, όμως, οι οποίοι κάνουν δεκάδες εξετάσεις κάθε χρόνο, χωρίς να είναι απαραίτητο, χάνοντας το χρόνο και τα χρήματά τους.

Ισως πιστεύεις ότι με τόσες εξετάσεις είσαι πιο προστατευμένος από τα καπρίτσια της υγείας σου. Μία σημαντική έρευνα της Rand Corporation βρήκε ότι, σε διάστημα πέντε χρόνων, οι ασθενείς που έκαναν τις περισσότερες εξετάσεις δεν ήταν πιο υγιείς από αυτούς που έκαναν λιγότερες εξετάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα τσεκάπ είναι άχρηστα. Απλώς, πρέπει να ξέρεις πού να ρίξεις το βάρος, ειδικά σε μια εποχή κρίσης, όπου η ρευστότητα είναι σημαντική. Ζητήσαμε από τους ειδικούς να σου γράψουν μία a la carte επιλογή εξετάσεων που θα έπρεπε να κάνεις.

Καρδιακή CT αγγειογραφία
Αυτές οι πολύχρωμες τρισδιάστατες εικόνες επιτρέπουν στους ακτινολόγους να υπολογίσουν έναν από τους πιο σημαντικούς δείκτες της καρδιακής υγείας σου: το δείκτη ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες, μία μέτρηση του πόση πλάκα έχει συσσωρευθεί στις αρτηρίες σου. Ερευνα που έγινε το 2007 σε 10.000 ανθρώπους και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atherosclerosis βρήκε ότι οι μετρήσεις ασβεστίου από μόνες τους μπορούν να προβλέψουν καρδιακές προσβολές, ενώ έρευνα του 2003 βρήκε ότι ο υψηλός δείκτης ασβεστίου συνδέεται με δεκαπλάσιες πιθανότητες κινδύνου καρδιοπάθειας. Σύγκρινέ το με τις διπλάσιες πιθανότητες, που έχουν αποτέλεσμα οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και ο διαβήτης. Η εξέταση έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: η ακτινοβολία που απορροφάς από την εξέταση ισούται με 600 ακτινογραφίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association. Αυτό σου δίνει μία στις 5.000 πιθανότητες για καρκίνο.
Ποιος το χρειάζεται: Αντρες με κάποιον παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια, των οποίων οι γιατροί δεν μπορούν να αποφασίσουν αν πρέπει να αρχίσουν θεραπεία. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, η CT αγγειογραφία και ο δείκτης ασβεστίου μάς δίνουν την επιπλέον πληροφορία που πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε» σου λέει o Θανάσης Δρίτσας, καρδιολόγος. Οσο πιο χαμηλός είναι ο δείκτης ασβεστίου τόσο μικρότερος είναι και ο κίνδυνος που διατρέχεις. Αν φτάσει το 112, ο γιατρός σου μπορεί να σου συστήσει ασπιρίνες ή στατίνες.

Τεστ οστικής πυκνότητας
Νομίζεις ότι η οστεοπόρωση αφορά μόνο τις γριούλες; Η αλήθεια είναι ότι οι άντρες αρχίζουν να χάνουν οστική μάζα από την ηλικία των 30 χρόνων. Γι' αυτό είναι σημαντικό να κάνεις μια εκτίμηση της κατάστασης του σκελετού σου όσο πιο γρήγορα γίνεται με μία απορροφησιομετρία διπλοενεργειακών φωτονίων (DEXA scan), που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ χαμηλής έντασης, για να μετρήσει την πυκνότητα των στοιχείων των κοκάλων σου. Επίσης, μπορεί να μετρήσει και το ποσοστό λίπους σου με μεγάλη ακρίβεια. «Τα DEXA scans μας επιτρέπουν να ανιχνεύσουμε ποιοι βρίσκονται σε κίνδυνο κατάγματος και να ξεκινήσουμε θεραπεία για την ενδυνάμωση των κοκάλων πριν συμβεί κάτι τέτοιο» σου λέει ο Αλέξανδρος Δρόσος, διευθυντής ρευματολογίας της Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο γιατρός σου μπορεί να σου συστήσει να κάνεις και γυμναστική, καθώς και να πάρεις ένα συμπλήρωμα 1.000 mg ασβεστίου και 400 διεθνών μονάδων βιταμίνης D.
Ποιος το χρειάζεται: Εκτός από τη γιαγιά σου, οποιοσδήποτε με παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση: καθιστική ζωή, κάπνισμα ή οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.

VO2 max
Με αυτήν την εξέταση μετριέται η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου: ανεβαίνεις σε ένα διάδρομο ή ποδήλατο και καταβάλλεις τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια φορώντας μία μάσκα που μετρά την κάθε ανάσα σου. Αναλύοντας το οξυγόνο που καταναλώνεις, η εξέταση μετράει το πόσο αποτελεσματικά αποσπά και χρησιμοποιεί το οξυγόνο από τον αέρα. Αυτός είναι και ο κύριος δείκτης υγείας σχετιζόμενος με τα αθλήματα και τη γυμναστική, καθώς και ικανός δείκτης της γενικότερης υγείας σου. «Πίεση, χοληστερόλη, όλα αυτά είναι "μεμονωμένοι δείκτες". Ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης της μακροζωίας σου είναι η ευεξία σου» σου λέει ο Walter Bortz, ερευνητής μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Ποιος το χρειάζεται: Οποιος θέλει το αίμα του να ρέει σωστά. Αν το σκορ σου είναι κάτω από 18 ml/kg/min, μίλα με το γιατρό σου για να αυξήσεις την ένταση των προπονήσεών σου.

Αξονική κολονογραφία
Γνωστή και με το καλλιτεχνικό «εικονική κολονοσκόπηση». Εξ ορισμού οτιδήποτε «εικονικό», συχνά δεν μπορεί να συναγωνιστεί με το πραγματικό. Με την αξονική κολονογραφία όμως αποφεύγεις τα δύο κύρια μειονεκτήματα της κανονικής κολονοσκόπησης -αναισθησία και ρίσκο για τραύμα στο παχύ έντερο- ενώ εκμεταλλεύεται το μεγάλο πλεονέκτημα: αποτελέσματα στα οποία μπορείς να βασίσεις τη ζωή σου. «Οι αξονικές κολονογραφίες έχουν την ίδια ευαισθησία στην ανίχνευση μεγάλων πολύποδων, των προκαρκινικών όγκων του καρκίνου του εντέρου» σου λέει η Judy Yee, καθηγήτρια ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Αν και η τεχνολογία της κολονογραφίας μπορεί να παραβλέψει κάποιους μικρότερους πολύποδες, μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν έχει δείξει ότι συνήθως είναι καλοήθεις. Μην ανησυχείς για την ακτινοβολία. Θα λάβεις 5-8 millisieverts, ποσότητα που δεν θεωρείται επικίνδυνη σύμφωνα με την Yee.
Ποιος το χρειάζεται: Οσοι είναι 50 κι άνω, ειδικά αυτοί που παίρνουν φάρμακα για αραίωση του αίματος, γιατί μία γκάφα με το κανονικό κολονοσκόπιο θα μπορούσε να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία. Η εξαίρεση: αν η οικογένειά σου έχει ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, θα πρέπει να κάνεις την εξέταση δέκα χρόνια νωρίτερα από την ηλικία, στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος στο συγγενή σου, σου λέει η Yee. Αυτοί που είναι υπέρβαροι ή κάνουν καθιστική ζωή ή έχουν κάποια φλεγμονοπάθεια στο έντερο, θα πρέπει επίσης να σκεφτούν να κάνουν εξέταση νωρίτερα.

Διατροφική εκτίμηση
Αν και δεν είναι κανονική εξέταση, το να βάλεις τη διατροφή σου στο μικροσκόπιο μπορεί να σου δώσει λεπτότερο σώμα και μεγαλύτερη ζωή. Τα οφέλη ενός ραντεβού με το διαιτολόγο σου είναι προγραμματισμός, ψυχολογική υποστήριξη και αναγνώριση λαθών όταν αρχίζεις να παρατάς το πρόγραμμά σου. Σε έρευνα του 2008, οι διαβητικοί που έκαναν συνεδρίες με το διαιτολόγο τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν βάρος από αυτούς που δεν έκαναν συνεδρίες.
Ποιος το χρειάζεται: Οποιος θέλει να χάσει κιλά ή θέλει απλώς να μάθει πώς μπορεί να τρώει για να νικήσει την ασθένεια.



menshealth.gr

No response to “5 τεστ για αιώνια υγεία”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails