Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Οι πιο αμφιλεγόμενες περιπτώσεις αθλητών




Ποιο ήταν το φύλο της πολωνοαμερικανής σπρίντερ Stella Walsh; Γιατί η Heidi Krieger υποβλήθηκε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου και άλλαξε το όνομα της σε Andreas. O Crazy Greek blogger παρουσιάζει τις πιο αμφιλεγόμενες περιπτώσεις αθλητών που "ξεπέρασαν τα όρια της φύσης".



Στις 19 Αυγούστου 2009, στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Βερολίνο, η νοτιοαφρικανή Caster Semenya έκοβε πρώτη το νήμα των 800 μέτρων εν μέσω φημών για το φύλο της. Σκληρός χαρακτήρας από τη φύση της, απέρριψε τους ισχυρισμούς ενώ παράλληλα προσέλαβε μια νομική εταρεία που ενεργούσε ώστε να εξασφαλίσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της. Λίγο αργότερα και προκειμένου να υπερασπιστεί τον τίτλο της υπεβλήθη σε έλεγχο φύλου που έδειξε ότι ήταν ερμαφρόδιτη. Δεν ήταν, ωστόσο, η πρώτη φορά που μια τέτοια υπόθεση ερχόταν στο αθλητικό και κοινωνικό προσκήνιο.


Dora Ratjen



Γνωστή για τη βαθιά της φωνή και για την άρνηση της να μοιραστεί αποδυτήρια με γυναίκες, η Dora Ratjen ανέβαλε, αυτοβούλως, να υπερασπίσει την ανωτερότητα της Άριας φυλής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.

Τελικά, η τέταρτη θέση που κατέλαβε στο αγώνισμα του ύψους σε συνδυασμό με τις υποψίες για το φύλο της την έβαλα στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας.

Δύο χρόνια αργότερα, επιστρέφοντας πρωταθλήτρια Ευρώπης από τη Βιέννη, συνελήφθη για να της απαγορευτεί η συμμετοχή στους αγώνες.

Stella Walsh

Η πολωνοαμερικανή Stella Walsh (φωτό δεξιά) ήταν η πιο γρήγορη γυναίκα στον κόσμο το 1932 όταν και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έσπασε πάνω από 100 εθνικά και παγκόσμια ρεκόρ, μπήκε στο Hall of Fame του στίβου και κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1936.

Το 1980 σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μια ένοπλης ληστείας στο Κλήβελαντ του Οχάιο.

Η αυτοψία έδειξε ότι είχε αρσενικά γεννητικά όργανα και αρσενικά όσο και θηλυκά χρωμοσώματα. Μετά από εκτεταμένες έρευνες βρέθηκε το πιστοποιητικό γέννησης της στο οποίο σημειωνόταν ότι ήταν γυναίκα.

Sin Kim Dan

Η Sin Kim Dan από τη Νότιο Κορέα ήταν η πρώτη γυναίκα που έτρεξε τα 400 μέτρα σε κάτω από 52 δευτερόλεπτα. Μεταξύ 1961 και 1962 έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ τόσο στα 400 όσο και 800 μέτρα.

Το 1963 στη Μόσχα οι συναθλήτριες της αρνήθηκαν να διαγωνιστούν ενώ μετά το 1966, όταν ο έλεγχος τους φύλου έγινε υποχρεωτικός, εξαφανίστηκε από το αθλητικό προσκήνιο.

Heidi Krieger

Ο Andreas Krieger, γεννήθηκε γυναίκα, διαγωνίστηκε ως γυναίκα και αλλά τελικά υπεβλήθη σε εγχείρηση αλλαγής φύλου για να περάσει το υπόλοιπο της ζωή του ως άντρας.

Ο Krieger ήταν μια από τις αθλήτριες του κρατικού προγράμματος της Ανατολικής Γερμανίας για τη δημιουργία υπεραθλητών και υποβαλλόταν σε χρήση στεροειδών και αντισυλληπτικών από πολύ μικρή ηλικία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μυϊκής μάζας, τριχοφυΐας και αρσενικών χαρακτηριστικών.

Το αντάλλαγμα ήταν ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και ένα πρωτάθλημα Ευρώπης το 1986 σε ηλικία είκοσι ετών.

Tamara και Irina Press

Οι αδερφές Tamara και Irina Press (δεξιά) κέρδισαν πέντε χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στο στίβο και έσπασαν 26 παγκόσμια ρεκόρ στη δεκαετία του 1960.

Οι καριέρες τους τελείωσαν, επίσης, το 1966 που έγινε υποχρεωτικός ο έλεγχος φύλου.

Ewa Klobukowska

Η Ewa Klobukowska είναι η πρώτη γυναίκα που απέτυχε σε έλεγχο φύλου στην ιστορία.

Το 1967 της απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε επαγγελματικούς αγώνες παρά το γεγονός ότι η σπάνια χρωμοσωμική της ανωμαλία δεν της προσέδιδε κάποιο πλεονέκτημα έναντι των συναθλητριών της.

Μέχρι τότε είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στην σκυταλοδρομία 4x100 και το χάλκινο στα 100 μέτρα.

Santhi Soundarajan

H Ινδή αθλήτρια μέσων αποστάσεων Santhi Soundarajan κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Ασιατικούς αγώνες του 2006 αλλά το μετάλλιο της αφαιρέθηκε όταν απέτυχε σε έλεγχο φύλου.

Η Soundarajan έφερε μια σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη που προκαλεί την εμφάνιση θηλυκών χαρακτηριστικών σε άτομα με τυπικά αρσενικά χρωμοσώματα.

Mary Weston

Η Mary Edith Louise Weston είναι η κάτοχος του εθνικού ρεκόρ (Μεγάλη Βρετανία) στη σφαίρα, η καλύτερη σφαιροβόλος στον κόσμο από το 1924 έως το 1930 και η καλύτερη ακοντίστρια το 1927. Στη δεκαετία του 1930 άλλαξε το όνομα της σε Mark Weston.

Edinanci Silva

Γεννημένη με αρσενικά και θηλυκά γεννητικά όργανα, η βραζιλιάνα τζουντόκα υπεβλήθη σε εγχείρηση αλλαγής φύλου προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει στου Ολυμπιακούς της Ατλάντα το 1996.

Η καριέρα της συνεχίστηκε στο Σύδνεϋ το 2000 και στην Αθηνά το 2004. Στο Σύδνεϋ μάλιστα νίκησε και την αυστραλή Natalie Jenkins που σε μια συνέντευξη τύπου απευθυνόταν στη Silva ως «αυτός».



Iolanda Balas

Η ρουμάνα Iolanda Balas αρνήθηκε να συμμετάσχει στους ολυμπιακούς του 1968 προφασιζόμενη τενοντίτιδα. Ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι η απόφαση της οφείλεται στην εισαγωγή του υποχρεωτικού ελέγχου φύλου.




πηγη

No response to “Οι πιο αμφιλεγόμενες περιπτώσεις αθλητών”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails