Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Το πιο πολυτελές ...χαρτί υγείας





Από τι είναι φτιαγμένο και γιατί κοστίζει δυο φορές περισσότερο από το κανονικό; Τι είπατε; Είναι μια είδηση του κ...; Μας προσβάλλετε...






Μέχρι τώρα, η χρήση του ρολού υγείας αποτελούσε ένα ακόμα δείγμα δημοκρατικότητας στον πολιτισμένο (ας πούμε) κόσμο.
Είτε είσαι βασιλιάς είτε ζητιάνος, είτε ηγέτης είτε απολυμένος συμβασιούχος, είτε είσαι golden boy είτε πανκ κουκουλοφόρος, ένα είναι σίγουρο: Στην τουαλέτα δεν είχες παρά μια επιλογή: Χαρτί υγείας και τίποτε άλλο. Πάει ο καιρός που ο βασιλιάς του Βυζαντίου χρησιμοποιούσε αντί γι αυτό μέλη της εξέχουσας κάστας των σφουγγοκωλάριων. Στο πέρασμα του χρόνου μπορεί οι σφουγγοκωλάριοι να επέζησαν και να πολλαπλασιάστηκαν, όμως οι τεχνικές που χρησιμοποιούν έγιναν πιο - πώς να το πούμε- ραφιναρισμένες. Το χαρτί υγείας έτρεξε να καλύψει το κενό που άφησαν. Απλό, υδατοδιαλυτό χαρτί, ιδανικό να παρασέρνει ό,τι θεωρούμε βρώμικο - γενικώς.

Και να που αυτή η είδηση έρχεται να τα ανατρέψει όλα. Το γεγονός είναι πέρα για πέρα πραγματικό. Ένα supermarket στην Αγγλία, το Waitrose, διαθέτει στα ράφια του ένα υπερπολυτελές χαρτί υγείας, φτιαγμένο από cashmere, για τους πιο απαιτητικούς και πιστούς πελάτες του.

Οι υπέυθυνοι του καταστήματος, θέλοντας να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην κραυγαλέα αυτή επίδειξη σνομπισμού, δήλωσαν: "To cashmere προσθέτει βελούδινη απαλότητα και αποτελεί στοιχείο ποιότητας σε πλεκτά και κοστούμια (εκεί ναι, το καταλαβαίνουμε). Στο χαρτί τουαλέτας όμως προσδίδει έξτρα απαλότητα" (μας έστειλες).

Η τιμή του cashmere κάποτε ήταν απαγορευτική, καθώς μια κασμιρένια πιτζάμα κόστιζε στη Βρετανία πάνω από 200 ευρώ. Πλέον όμως νέες φτηνότερες τεχνικές κατεργασίας επέτρεψαν στο υλικό να γίνει του ...κώλου - εννοούμε για τη συγκεκριμένη χρήση.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει σαφές πόση είναι η ποσότητα cashmere που έχει χρησιμοποιηθεί για κάθε κομμάτι χαρτί. Σίγουρα δεν υπάρχουν πραγματικές ίνες του υλικού, αλλά χρησιμοποιούνται έλαια από τις τρίχες του cashmere (που παράγεται από κατσίκες), τα οποία βοηθούν το χαρτί υγείας ώστε να γίνεται ακόμα πιο μαλακό απ'ό,τι είναι συνήθως. Ένα πακέτο τεσσάρων ρολών θα σου κοστίσει 2,29 λίρες, τη στιγμή που το ταπεινό χαρτί υγείας έχει μόλις 1,19 λίρες.




ΠΗΓΗ

No response to “Το πιο πολυτελές ...χαρτί υγείας”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails