Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Oι 10 πιο περίεργες εμμονές του ανθρώπινου εγκέφαλου


Ξέρετε τι είναι η χαρτομανία; Η, μήπως, γαμομανία; O Crazy Greek blogger παρουσιάζει τις πιο περίεργες εμμονές του ανθρώπινου εγκέφαλου


1. Χαρτομανία: η ανεξέλεγκτη μανία να βλέπετε παντού χάρτες

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι έμφυτο να αναγνωρίζει πρόσωπα παντού, αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια παράξενη μανία, που ονομάζεται χαρτομανία: η ανεξέλεγκτη τάση να βλέπει χάρτες παντού, ακόμη και στα τρόφιμα.

2. Γαμομανία: η εμμονή με τις προτάσεις γάμου

Η γαμομανία μπορεί να περιγραφεί ως μια παράξενη εμμονή να ζητάει κάποιος να τον παντρευτούν ή να κάνει ακραίες προτάσεις σε διαφορετικά άτομα ταυτόχρονα, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν στην πολυγαμία.

3. Oνοματομανία: η ακατανίκητη επιθυμία επανάληψης συγκεκριμένων λέξεων

Είναι μια εμμονή με ορισμένες λέξεις και την επανάληψή τους στο μυαλό.

4. Κλινομανία: η υπερβολική επιθυμία παραμονής στο κρεβάτι

Δεν είναι κακό να θέλουμε να μείνουμε λίγο περισσότερο στο κρεβάτι, ιδίως τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Για τον κλινομανή όμως, η επιθυμία να μείνει στο κρεβάτι είναι συντριπτική και ακαταμάχητη και θα μπορούσε να συνεχιστεί για μέρες ολόκληρες, ιδιαίτερα όταν βρέχει ή χιονίζει. Η κλινομανία ουσιαστικά είναι η εμμονή με τον ύπνο. Με άλλα λόγια, είναι ο έρωτας για το μαξιλάρι και την κουβέρτα σας.

5. Δαιμονομανία: η πίστη κατοχής από ένα κακό πνεύμα

Υπάρχουν τόσες πολλές ταινίες τρόμου και βιβλία που περιγράφουν και μας δείχνουν ζωντανά αυτό που συμβαίνει με τους ανθρώπους όταν κατέχονται από πνεύματα. Κάποιοι βλέποντας πάρα πολλές τέτοιες ταινίες είναι φυσικό να αρχίσουν να φοβούνται αυτούς τους ανθρώπους. Μερικές φορές ο φόβος γίνεται τόσο μεγάλος, που αποκτούν δαιμονομανία. Πρόκειται για ψυχιατρικό όρο, που περιγράφει την πεποίθηση ότι ένα άτομο κατέχεται από το διάβολο. Όταν κάποιος σκέφτεται ότι κατέχεται από το διάβολο, τελικά αρχίζει πραγματικά να συμπεριφέρεται σα να ήταν δαιμονισμένος.

6. Αμαρτωλομανία: η πίστη ότι κάποιος έχει αμαρτήσει

Με τον όρο αυτό περιγράφεται η καταναγκαστική σκέψη, που μπορεί να κυριεύσει ένα άτομο ότι έχει διαπράξει ένα ασυγχώρητο αμάρτημα. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, γρήγορη αναπνοή, καρδιακή αρρυθμία, εφίδρωση, ναυτία και γενικότερα συναισθήματα τρόμου.

7. Τριχοτιλλομανία: η μανία να τραβάει κάποιος τα μαλλιά του

Είναι μια διαταραχή αυτοκαταστροφική, που χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη τάση να βγάζει κάποιος τα μαλλιά του τριχωτού της κεφαλής, τις βλεφαρίδες, τις τρίχες στη μύτη, τα φρύδια ή άλλες τρίχες στο σώμα του. Αυτή η τάση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια τριχών και σε φαλάκρα.

8. Απλυτομανία: η μανία με το πλύσιμο των χεριών

Έχετε παρατηρήσει κάποιον φίλο σας να πλένει τα χέρια του πολύ συχνά; Λοιπόν, δεν είναι κακό αν αυτό συμβαίνει πριν ή μετά την τουαλέτα, αλλά αν πλένει τα χέρια του ακόμη και λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στο δωμάτιο ή κάθε φορά που αγγίζει κάτι, μπορεί να είναι ανησυχητικό σημάδι, γιατί είναι πιθανό να πρόκειται για απλυτομανία.

Η απλυτομανία είναι η έμμονη με το πλύσιμο των χεριών, που συνδέεται με το φόβο βρωμιάς ή λοιμώξεων. Συνήθως αυτή η ασθένεια συνοδεύει άλλες σοβαρές ψυχικές διαταραχές και εκδηλώνεται πολύ σπάνια. Δυστυχώς μπορεί να εκδηλωθεί σε παιδιά, ιδιαίτερα αν πάσχουν από σχιζοφρένεια. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση σχιζοφρένειας ενηλίκων, αν και αυτό συμβαίνει πιο σπάνια.

9. Αβουλομανία: η παθολογική αναποφασιστικότητα

Όλοι έχουμε ζήσει καταστάσεις, κατά τις οποίες ήταν δύσκολο να αποφασίσουμε για κάτι, αλλά φανταστείτε να μην είστε σε θέση να πάρετε ακόμη και την πιο απλή απόφαση, η ζωή θα ήταν σίγουρα ανυπόφορη. Η αβουλομανία μπορεί να οριστεί ως η παθολογική αναποφασιστικότητα ή η αδυναμία να συγκεντρωθεί το μυαλό σε οτιδήποτε.

10. Δωρομανία: η εμμονή προσφοράς δώρων

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αρέσκονται να κάνουν δώρα στους άλλους. Και η πλειοψηφία των ανθρώπων θα ήταν χαρούμενη να έχει μία τέτοια εμμονή. Εξάλλου το να κάνει κανείς δώρα είναι μία σπουδαία πράξη, αφού σημαίνει ότι χαίρεται να δίνει στους άλλους τη στιγμή που οι περισσότεροι αντλούν ευχαρίστηση από το να παίρνουν. Τι γίνεται όμως όταν η προσφορά δώρων μετατρέπεται σε εμμονή; Η δωρομανία είναι η πέρα από τα φυσιολογικά όρια επιθυμία να κάνει κάποιος δώρα. Το άτομο αποκτά εμμονή με την επιλογή και την προσφορά δώρων αλλά αυτό δε γίνεται για καλό σκοπό ούτε από καλοσύνη. Οι λόγοι είναι πολύ πιο περίπλοκοι.

Η δωρομανία συνίσταται στην προσφορά δώρων ακόμη και αν το άτομο στην πραγματικότητα δεν έχει οικονομικές δυνατότητες για κάτι τέτοιο, και αυτό γίνεται κατά τέτοιο τρόπο που αρχίζουν να συσσωρεύονται προβλήματα και χρέη, που μπορούν να φτάσουν ακόμη και στο να χάσει την περιουσία του. Υπό αυτές τις συνθήκες η συγκεκριμένη εμμονή δε φαίνεται και τόσο γλυκιά, έτσι δεν είναι;

πηγή

One response to “Oι 10 πιο περίεργες εμμονές του ανθρώπινου εγκέφαλου”

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση (στο http://e-psychology.gr/forum/viewthread.php?tid=6334 ): σημερα πηγα στο δερματολογο για μια αλοιφη που ηθελα και για να δειξω ενα σημειο στο κεφαλι που απο το συνεχες πειραγμα των μαλλιων εχουν φυγει τριχουλες και αν και δνε ειναι ψυχολογος μου ειπε αυτο ειναι τριχοτιλομανια και μ δωσε αλοιφη το χω χρονια δεν δινω σμασια το κανω χωρις να το καταλαβαοινω και σαν να ηρεμω χωρις να ξερω γιατι..αυτο ειναι ιδεοψυχαναγκαστικη θεωρητικα?

Απάντηση (που του δόθηκε): Τέτοια μου έλεγαν και εμένα κάποτε και μου έπαιρναν λεφτά ενώ με παραμύθιαζαν.

Αγόρασα μια κουρευτική μηχανή, που κόβει μέχρι 3 χιλιοστά (BaByliss for men, από Media Markt). Κουρεύω όλο το κεφάλι μου γουλί. Αποτελέσματα:

α) Σταμάτησε η φαγούρα,
β) Δεν παίζω τα μαλλιά μου,
(επιπλέον σημαντικά, μετά τα πρόσφατα μέτρα του ΔΝΤ:)
γ) Δεν πηγαίνω στον κουρέα και την αμοιβή του κουρέα την ξοδεύω αλλού,
δ) Αδιαφορώ για τις αντιδράσεις του ψυχολόγου που με έχασε από πελάτη και δεν ακούω πλέον τα επιχειρήματά του:

- Μα τι έκανες; Είσαι με τα σωστά σου;
- Νομίζεις ότι σου πέρασε η φαγούρα. Αυτό είναι “συμπέρασμα χωρίς επαρκή μαρτυρία”.
- Αν δεν θεραπεύσεις την ψυχαναλυτική αιτία, θα σε χτυπήσει κάπου αλλού (Σημείωση: Δηλαδή τι εννοεί, μπορεί να τυφλωθώ;)

Παράθεση (από το http://www.psixi.gr/howto.htm) Σκοπός του επαγγελματία Ψυχολόγου, όπως και κάθε άλλου επαγγελματία Υγείας, είναι να σας ανακουφίσει άμεσα και όχι μετά από… χρόνια θεραπείας.

Leave a Reply

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε ένα καθημερινό email με όλα τα νέα άρθρα

Related Posts with Thumbnails