Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Κουμπιά placebo


1. Κουμπί σε διάβαση πεζών.

Σε αρκετές διαβάσεις πεζών, υπάρχει ένα κουμπί με το οποίο υποτίθεται ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον σηματοδότη ώστε να σας σώσει προτεραιότητα. Δυστυχώς, όσες φορές και εάν το πατήσετε, ο σηματοδότης θα αλλάξει την ώρα που έχει προγραμματιστεί και μόνο.
Η ιδέα για αυτά τα κουμπιά γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη. Εκεί πρωτοεμφανίστηκαν, αλλά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγο της αλόγιστης χρήσης τους. Παρόλα αυτά παρέμειναν, αφού έδιναν (και μάλιστα με επιτυχία) στους πεζούς την ψευδαίσθηση ότι ελέγχουν την κυκλοφορία.






2. Εικονικοί θερμοστάτες.


Σε αρκετά μεγάλα κτίρια γραφείων, υπάρχουν εικονικοί θερμοστάτες για να δώσουν στους υπαλλήλους την ψευδαίσθηση του ελέγχου. Υπάρχουν μέχρι και μηχανισμοί λευκού θορύβου για να μιμηθούν το βουητό ενός ενεργού θερμοστάτη.
Η ιδέα πίσω από αυτήν την απάτη, είναι ότι ο εργαζόμενος, έχοντας την δυνατότητα να προσαρμόζει την θερμοκρασία ανάλογα με τις ανάγκες του, αποδίδει καλύτερα και διαμαρτύρεται λιγότερο.





3. Κουμπί ανελκυστήρα.


Σε όλους τους σύγχρονους ανελκυστήρες που κατασκευάστηκαν μετά το 1990 υπάρχει ένα κουμπί για το άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτα. Στο 90% όμως των ανελκυστήρων, αυτά τα κουμπιά δεν λειτουργούν παρά μόνο εάν τοποθετηθεί το κατάλληλο κλειδί στην υποδοχή που υπάρχει στο πάνελ. Τα κουμπιά είναι προγραμματισμένα να λειτουργούν μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και μόνο με το κλειδί που έχει στην κατοχή του, συνήθως το πυροσβεστικό σώμα,
Η ιδέα πίσω από αυτό το τρικ, έχει να κάνει με τον φόβο που νιώθουν κάποιοι όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους. Είναι ευκολότερο να χρησιμοποιήσεις έναν ανελκυστήρα όταν έχεις τον έλεγχο του.




πηγη

No response to “Κουμπιά placebo”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails