Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Φιντέλ Κάστρο: 638 τρόποι για να μην πεθάνεις



Μια ιστορία με πολλές συνομωσίες και μια μόνο επιτυχία: την επιβίωση του Φιντέλ Κάστρο ύστερα από 638 απόπειρες δολοφονίας





Τα απογεύματα στην Αβάνα, όταν δύει ο ήλιος είναι μαγευτικά. Η επανάσταση έχει πετύχει, ο Φιντέλ Κάστρο είναι το αφεντικό και κυκλοφορεί ανενόχλητος στους δρόμους της πόλης του. Ψηλά σε μια ταράτσα ένας νέος πίσω από μια διόπτρα μετρά ένα ένα τα βήματα του επαναστάτη. Το δάχτυλό του πιέζει την σκανδάλη και λίγο πριν ο Φιντέλ στρίψει στο δρόμο, οι μύες του σκοπευτή χαλαρώνουν. Η πρώτη από τις 638 απόπειρες δολοφονίες του Φιντέλ Κάστρο, είχε ήδη λήξει άδοξα.

Ένας ηγέτης σαν τον Φιντέλ Κάστρο σίγουρα εγείρει τόσες πολλές συμπάθειες όσο και θανάσιμες αντιπάθειες. Στα 49 χρόνια που βρέθηκε στο τιμόνι της Κούβας, ο Κάστρο υπήρξε στόχος 638 αποπειρών δολοφονίας. Οι υπολογισμοί ανήκουν στον φύλακα άγγελό του Φαμπιάν Εσκαλάντε. Ο Εσκαλάντε, υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια ο άνθρωπος που φρόντιζε να παραμένει ο Φιντέλ όχι μόνο ζωντανός αλλά και αλώβητος. Στα χέρια του έφτασαν εκατοντάδες σχέδια δολοφονίας του Κάστρο, τα οποία τα απέκρουσε ένα ένα.

Η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα ανήκει σε έναν συμφοιτητή του κουβανού ηγέτη, στον Ενρίκε Αβάρες. Ο ίδιος λίγο πριν πεθάνει από καρκίνο σε μεγάλη πια ηλικία, δηλώνει σε συνέντευξή του, ότι όσο έζησε τον Κάστρο κατάλαβε ότι ήταν ένας κακός άνθρωπος και γι' αυτό έπρεπε να τον εξοντώσει. Τον χαρακτηρίζει ως άνθρωπο που διψούσε για εξουσία και του δίνει το προσωνύμιο «φιντελιστής» ως απάντηση σε αυτούς που χαρακτηρίζουν τον Κάστρο κομουνιστή. «Για το μόνο που μετανιώνω στην ζωή μου, είναι που δεν τον σκότωσα τότε που μπορούσα», λέει χαρακτηριστικά ο Αβάρες.

Μετά από αυτό, ακολούθησαν άπειρα ευφάνταστα σχέδια για να δολοφονήσουν τον Κάστρο. Τα περισσότερα προέρχονται από το μεγάλο λευκό σπίτι της Αμερικής. Όταν ο Φιντέλ Κάστρο αρχίζει να προσεγγίσει την Ρωσία, η CIA τον κάνει εχθρό της και τον βάζει στο στόχαστρό της. Σαν παρακαταθήκη από τον προηγούμενο, κάθε πρόεδρος της Αμερικής, καταστρώνει απίστευτους αριθμούς δολοφονικών σχεδίων: ο Αϊζενχάουζερ αφήνει παρακαταθήκη 38, ο Κένεντι 42, ο Τζόνσον 72, ο Νίξον στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου 184, ο Κάρτερ 64, ο Ρίγκαν κάνει τον αριθμό ρεκόρ 197, ο Μπους ο Πρεσβύτερος αρκείται στα 16 και ο Κλίντον στα 21. Σχέδια που πάντα με ένα μαγικό τρόπο στο τέλος μένουν ανολοκλήρωτα.

Τα σχέδια είναι όλα ευφάνταστα. Από πούρα που εκρήγνυνται, δηλητηριασμένη στολή κατάδυσης (κάτι σαν τον χιτώνα του Ηρακλή) μέχρι και κρέμες προσώπου με βασικό συστατικό ένα ισχυρό δηλητήριο. Η Αμερική συνεργάζεται ακόμα και με τη Μαφία για το κοινό... καλό. Να φύγει από τη μέση ο «ενοχλητικός» Φιντέλ.

Σε μια πρώτη προσπάθεια της μαφίας, χρησιμοποιείται η πρώην ερωμένη του Κάστρο, Μαρίτα Λορενζ. Η Λόρενζ σε μια πιο... ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρώην αγαπημένο της, του έδωσε μια κρέμα προσώπου η οποία ήταν γεμάτη με δηλητήριο. Ο Κάστρο όμως αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και για ποιο λόγο είχε επιδιώξει η Μαρίτα τη συνάντηση. Χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, της έδωσε το όπλο του και την προέτρεψε να τον σκοτώσει. Αυτή δειλή και ερωτευμένη δεν μπόρεσε να χύσει το αίμα αυτού που αγαπούσε. «Φυσικά δε μπορείς, κανείς δε μπορεί», ήταν η απάντηση του Κάστρο και είχε δίκιο απ' ότι φαίνεται ως τώρα!

Ωστόσο, οι απόπειρες της Μαφίας, δεν σταμάτησαν εκεί. Στα 1960, την υπόθεση αναλαμβάνουν ο Τζόνι Ροσέλι, το «παιδί» του Αλ Καπόνε, Σαλβατόρε Τζιανκάνα και το δεξί του χέρι Σάντος Τραφικάντε. Οι τρεις σύμφωνα με τα δεδομένα προσλήφθηκαν απευθείας από το γραφείο του Ρόμπερτ Κένεντι. Αυτοί ήρθαν σε επαφή με τον άνθρωπο της CIA, Ρόμπερτ Μάχιου ο οποίος υποδύθηκε έναν μεγαλοεπιχειρηματία της Κούβας που πρόσφερε στους μαφιόζους 150.000 δολάρια για να «απομακρύνουν» τον Κάστρο. Οι μαφιόζοι δε δέχθηκαν τα χρήματα αλλά δέχθηκαν τη δουλειά.

Ο Τζιανκάνα, πρότεινε η «απομάκρυνση» να πραγματοποιηθεί με μια σειρά δηλητηριωδών χαπιών που θα τα έδινε στον Κάστρο ο γιατρός του. Το ρόλο του διαμεσολαβητή έπαιξε ο Χουάν Όρτα, ο οποίος όμως μετά από έξι προσπάθειες, ζήτησε την απομάκρυνσή του από την υπόθεση, η οποία πέρασε πια στα χέρια κάποιου άλλου ο οποίος έχει παραμείνει ανώνυμος.

Τελικά στην υπόθεση μπαίνει ο γιατρός Άντονι Βερόνα, ο ηγέτης των Κουβανών Εξορίστων της Χούντας, ο οποίος είχε μείνει δυσαρεστημένος με την προφανή άκαρπη πρόοδο της χούντας. Ο Βερόνα ζήτησε 10.000 δολάρια για τις δαπάνες και 1.000 για τον εξοπλισμό. Τελικά όμως, είναι άγνωστο μέχρι που έφτασε αυτή η προσπάθεια αλλά όπως φαίνεται δεν απέδωσε!

Τόσες πολλές απόπειρες δολοφονίας σε ένα μόνο άνθρωπο προφανώς δε θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες. Ένα από τα πιο γνωστά ντοκιμαντέρ που καλύπτει τις πιο σημαντικές απόπειρες κατά του Κάστρο, είναι το «683 ways to kill Castro» (638 τρόποι να σκοτώσεις τον Κάστρο). Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και μια ακόμα κουβανική σειρά με τίτλο «Εκείνος που έπρεπε να ζήσει». Η σειρά θα αρχίσει να προβάλλεται στην κουβανική τηλεόραση στις 8 Μαρτίου ξεκινώντας με την επιστροφή Κάστρο από το Μεξικό μαζί με τους άνδρες του, το 1956, και τη μετέπειτα ανατροπή των δυνάμεων του δικτάτορα Μπατίστα.

Επαναστάτης, κουμουνιστής, απελευθερωτής, δικτάτορας, σωτήρας, γίγαντας, άλογο. Πολλά είναι τα προσωνύμια που έχουν δοθεί στον Φιντέλ Κάστρο αλλά ίσως αυτό που θα του ταίριαζε περισσότερο θα ήταν το «εφτάψυχος» αν και φαίνεται πως έχει πολύ περισσότερες ζωές από επτά! Ο Κάστρο αντιμετώπιζε όλες αυτές τις απόπειρες λέγοντας ότι «αν η επιβίωση από απόπειρες δολοφονίας ήταν Ολυμπιακό άθλημα, σίγουρα θα είχα το χρυσό»! Το χρυσό δεν το κατέχει αλλά κατέχει σίγουρα ένα ρεκόρ αξεπέραστο: 638 απόπειρες δολοφονίας σε 49 χρόνια. Μα κάθε φορά ο El Caballo (Το άλογο) κάλπασε μακριά από τον κίνδυνο στα λιβάδια της επανάστασης...



πηγη


No response to “Φιντέλ Κάστρο: 638 τρόποι για να μην πεθάνεις”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails