Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Τη Μεγάλη Τρίτη ξεκινάει η αναζήτηση του "σωματιδίου του Θεού"




Ορίστηκε πλέον η ημερομηνία για την αναζήτηση του «Σωματιδίου του Θεού» από τον υπεύθυνο οργανισμό.

Την Τρίτη 30 Μαρτίου (Μεγάλη Τρίτη) οι μηχανικοί του CERN θα επιχειρήσουν την πρώτη τους προσπάθεια, να θέσουν σε σύγκρουση δυο δέσμες μεγέθους 3.5 τρισεκατομμυριστών ηλεκτροβόλτ η κάθε μία. Ο Μεγάλος Αδρονικός Επιταχυντής θα ερευνήσει για το μποζόνιο Χιγκς γνωστό ως «Σωματίδιο του Θεού». Αν επιτευχθεί η ανακάλυψη τους τότε το όφελος στην φυσική θα είναι εξαιρετικά σημαντικό.







Ο Steve Myers διευθυντής επιταχυντών και τεχνολογίας στο CERN, δήλωσε πως με τις δύο δέσμες ισχύος 3.5 τρισεκατομμυριοστών ηλεκτροβόλτ, ουσιαστικά τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα φυσικής του Μεγάλου Αδρονικού Επιταχυντή. Ωστόσο, το έργο μόλις τώρα ξεκινάει και πρέπει να γίνει πολύ δουλειά ακόμη και για να ευθυγραμμιστούν οι δέσμες. Μοιάζει σαν να εκτοξεύει κανείς δυο καρφίτσες από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και περιμένει να συγκρουστούν.

Το πείραμα θα πραγματοποιηθεί στον επιταχυντή που βρίσκεται «θαμμένος» 100 μέτρα κάτω από το γαλλο-ελβετικό έδαφος και έχει μήκος 27 χιλιομέτρων. Ο επιταχυντής τέθηκε ξανά σε εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2009, μετά από σειρά επανειλημμένων βλαβών. Μέχρι και τις 30 Μαρτίου οι ειδικοί του Μεγάλου Αδρονικού επιταχυντή θα εργαστούν για την διασφάλιση των συστημάτων ελέγχου που προστατεύουν τους ανιχνευτές από διερχόμενα ξένα σωματίδια.

Ο Μεγάλος Αδρονικός Επιταχυντής θα χρησιμοποιηθεί για την σύγκρουση δύο δεσμών πρωτονίων, στην προσπάθεια να ρίξει φως στην δημιουργία του σύμπαντος. Περίπου 1200 υπεραγώγιμοι μαγνήτες θα «στρέψουν» τις δέσμες πρωτονίων σε αντίθετες κατευθύνσεις μέσα στο τούνελ, με ταχύτητα που θα πλησιάζει αυτή του φωτός. Σε ορισμένα σημεία κατά την πορεία των δεσμών πρωτονίων αυτές θα συγκρούονται. Οι ανιχνευτές στα συγκεκριμένα σημεία θα καταγραφούν τις συγκρούσεις, ώστε να επεκταθεί η γνώση μας στη φυσική.

«Το σωματίδιο του Θεού»

Το σωματίδιο του θεού ή Μποζόνιο Χιγκς, είναι πρακτικά ένα άγνωστο, ίσως και ανύπαρκτο σωματίδιο ύλης, το οποίο θέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο η ύλη δρα. Χωρίς την ανακάλυψή του ή την οροθέτησή του, η φυσική είναι αναγκασμένη να κάνει απλά υποθέσεις και μόνο.

Ωστόσο οι θερμοί θρησκευτικοί πολέμιοι του CERN, κάνουν λόγο για «θεϊκό δάχτυλο» ο οποίος παρεμβαίνει κάθε φορά που το πείραμα για την αναζήτηση του σύμπαντος πρόκειται να ξεκινήσει, αφού προσβάλει τον θεό και την υπόστασή του. Αν λάβουμε δε υπόψιν ότι το πείραμα για την αναζήτηση του σωματιδίου του θεού θα ξεκινήσει την Μεγάλη Τρίτη, τότε μήπως θα πρέπει να περιμένουμε να συμβεί πάλι κάτι - τεχνικό λάθος, ανακριβής υπολογισμός; - που θα θέσει τον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή εκτός λειτουργίας;


πηγή





No response to “Τη Μεγάλη Τρίτη ξεκινάει η αναζήτηση του "σωματιδίου του Θεού"”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails