Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

Δημιούργησαν επιτέλους "αόρατο μανδύα"
Γερμανοί και βρετανοί ερευνητές έκαναν ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση ενός αρχαίου ονείρου του ανθρώπου: να γίνει αόρατος. Κατάφεραν να κάνουν ένα αντικείμενο (μια επιφάνεια χρυσού) να εξαφανιστεί χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο "μανδύα" αορατότητας, αποτελούμενο από φωτονικούς κρυστάλλους.
Το επίτευγμα κατέστη εφικτό από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης υπό τον Τόλγκα Έργκιν και του Imperial College του Λονδίνου υπό τον πρωτοπόρο στις σχετικές έρευνες περί...

αορατότητας καθηγητή Τζον Πέντρι και παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

"Είναι σαν να κρύβει κάποιος ένα μικρό αντικείμενο κάτω από το χαλί, μόνο που αυτή τη φορά εξαφανίζεται και το χαλί", δήλωσε ο Νίκολας Στένγκερ, ένας από τους ερευνητές. "Όταν κοιτάξαμε για το αντικείμενο με φακό και κάναμε έλεγχο με το φασματοσκόπιο, άσχετα με τη γωνία υπό την οποία κοιτάζαμε το αντικείμενο, δεν βλέπαμε τίποτε. Είχε γίνει αόρατο", τόνισε.

Μέχρι τώρα οι μανδύες αορατότητας που είχαν δημιουργηθεί, "δούλευαν" μόνο σε δύο διαστάσεις, δηλαδή τα "αόρατα" αντικείμενα ήσαν άμεσα ορατά από την τρίτη διάσταση. Ο ευρωπαϊκός "μανδύας" είναι ο πρώτος που κάνει αόρατες και τις τρεις διαστάσεις. Αποτελείται από ειδικούς φακούς που "εξαφανίζουν" το φως, "κυρτώνοντας" τις ακτίνες του, καθώς αυτό διαχέεται από το προς απόκρυψη αντικείμενο προς τον παρατηρητή.


πηγή


No response to “Δημιούργησαν επιτέλους "αόρατο μανδύα"”

Leave a Reply

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε ένα καθημερινό email με όλα τα νέα άρθρα

Related Posts with Thumbnails