Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Φυσικοί τρόποι να διώξεις το "στρες"





Το στρες είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός άμυνας του οργανισμού μας αλλά η παρουσία του σε καθημερινή βάση μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας. Γι' αυτό πριν αρχίσουμε να τρέχουμε στους γιατρούς πρέπει να προσπαθήσουμε να το διώξουμε με φυσικούς τρόπους.




Οι φανατικοί οπαδοί της γυμναστικής συνήθως αποσκοπούν σε δύο πράγματα: είτε στη βελτίωση της εμφάνισή τους είτε στη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και στην προστασία της υγείας τους. Ένα άλλο σημαντικό κέρδος όμως που μπορεί να μας προσφέρει το γυμναστήριο είναι η μείωση των επιπέδων άγχους. Είναι γνωστό ότι το στρες, όταν δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας, μικρότερη απόδοση στην εργασία, ακόμη και σε χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Υπάρχουν κάποιες ασκήσεις, τονίζουν οι ειδικοί, που εφόσον γίνονται σε τακτική βάση, μπορούν να μειώσουν τις αρνητικές σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις που έχει το στρες.

Οι παρακάτω ασκήσεις μπορούν είτε να προκαλέσουν την απελευθέρωση στο σώμα της ενδορφίνης, ορμόνης που βοηθάει στην απομάκρυνση του στρες, είτε να οδηγήσουν το μυαλό σε μια πιο χαλαρή κατάσταση, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ένταση που αισθάνεστε.



Πολεμικές τέχνες

Το kickboxing, που κερδίζει συνεχώς έδαφος, όχι μόνο θα σας βοηθήσει να είστε σε φόρμα αλλά χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά για την απελευθέρωση της ενδορφίνης, που διώχνει το στρες.

Υπάρχουν διαφορετικά στυλ, όπως το παραδοσιακό kick boxing, το jiu jitsu, το muay thai, το taekwondo, το kung fu, το τζούντο και το καράτε. Μπορείτε απλά να κάνετε μερικά μαθήματα για να επιλέξετε το στυλ που προτιμάτε.

Το συγκεκριμένο είδος άσκησης θα βελτιώσει ακόμη την ταχύτητα και την ευελιξία σας.



Υψηλής έντασης Sprint

Το sprint είναι ένας άλλος τρόπος για την παραγωγή ενδορφίνης. Ο συνδυασμός άσκησης πολύ υψηλής έντασης με διαστήματα πιο ήπιας άσκησης αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς, τη ροή του αίματος και την πρόσληψη οξυγόνου και μειώνει το άγχος.

Το sprint μπορεί επίσης να συμβάλει στην απομάκρυνση του θυμού, οπότε αν θεωρείτε ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο θυμός είναι η αιτία που κρύβεται πίσω από το άγχος σας, αυτή είναι η κατάλληλη μορφή άσκησης για σας.

Για καλύτερα αποτελέσματα οι προπονήσεις υψηλής έντασης πρέπει να διαρκούν 15 με 20 λεπτά με διαλείμματα διάρκειας μεταξύ 30 και 60 δευτερολέπτων.



Τρέξιμο μακρινών αποστάσεων

Το τρέξιμο είναι μια καλή επιλογή για εκείνους που θέλουν όχι μόνο να καταπολεμήσουν το στρες αλλά να και να «αδειάσουν» το μυαλό τους από αρνητικές σκέψεις, δεδομένου ότι τους επιτρέπει να ξεφύγουν και να ασκήσουν μαζί με το σώμα και το πνεύμα τους.

Η απελευθέρωση ενδορφίνης μετά το τρέξιμο μακρινών αποστάσεων, αν και συνήθως χρειάζεται περισσότερο χρόνο, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχική σας κατάσταση, αφού δημιουργεί ένα μοναδικό αίσθημα ευφορίας.



Η άσκηση που απολαμβάνετε

Μία από τις καλύτερες ασκήσεις για την ανακούφιση από το στρες είναι αυτή… που σας αρέσει περισσότερο. Αν δεν απολαμβάνετε αυτό που κάνετε κάθε φορά που επισκέπτεστε το γυμναστήριο, το γεγονός αυτό αρκεί για να σας προκαλέσει ακόμη περισσότερο άγχος από μόνο του.

Επιλέγοντας ένα πρόγραμμα προπόνησης που πραγματικά σας ταιριάζει, όχι μόνο θα είστε πιο συνεπείς αλλά χωρίς να το καταλάβετε θα αισθάνεστε απαλλαγμένοι από το στρες.

Ακόμη και αν πρόκειται για μια ψυχαγωγική δραστηριότητα που κάνετε μια φορά στο τόσο, όπως το γκολφ, το ψάρεμα ή το σκι, αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο σας σε κάτι άλλο πέρα από τα συνηθισμένα θα σας ανακουφίσει από την ένταση της καθημερινότητας και θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Μη χάνετε λοιπόν χρόνο, ξεκινήστε από τώρα να δίνετε προτεραιότητα στην ανακούφιση από το στρες. Συνδυάστε αυτή την επιλογή με τη σωστή διατροφή και την ανάληψη ευθυνών που πραγματικά μπορείτε να χειριστείτε, αν θέλετε να έχετε υγεία και ευεξία.



Βαθιές αναπνοές

Η yoga αποτελεί την παραδοσιακή άσκηση εναντίον του στρες. Αν πάλι δε θα σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε με τη yoga, μπορείτε απλά να εξασκηθείτε να παίρνετε βαθιά αναπνοή σε τακτική βάση, κάτι που μπορεί να σας ανακουφίσει από το στρες και την υπερένταση.

Αν θέλετε αυτό να λειτουργήσει καλύτερα, επιλέξτε να καθίσετε κάπου ήσυχα και να επικεντρωθείτε στους πνεύμονες και την αναπνοή σας. Αναπνέοντας σωστά πετυχαίνετε να καθαρίσει το μυαλό σας από σκέψεις που σας προβληματίζουν και να αισθανθείτε ηρεμία.

Προσπαθήστε να αφιερώνετε 10 λεπτά καθημερινά στο να παίρνετε βαθιές αναπνοές και να χαλαρώνετε. Μην ξεχνάτε ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σωματικές ενοχλήσεις, όπως πονοκεφάλους ή πόνους στην πλάτη και το λαιμό.




πηγή


No response to “Φυσικοί τρόποι να διώξεις το "στρες"”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails