Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Oι άνθρωποι πίσω από τις φωνές των Simpsons




Σας παρουσιάζουμε τους ηθοποιούς που κρύβονται πίσω από τις αγαπημένες "κίτρινες" φωνές των Simpsons.




Μπορεί τα τελευταία χρόνια κάποιοι να έχουν "απατήσει" τους Σίμπσονς με σειρές όπως το South Park ή το Family Guy, αλλά κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι αν δεν ήταν εκείνοι, οι τηλεοπτικές σειρές με καρτούν δεν θα ήταν όπως τις γνωρίζουμε σήμερα.

Σίγουρα όλοι, κάποια στιγμή μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια, έχουμε πετύχει ένα επεισόδιο της πιο έξυπνης και πετυχημένης σειράς στην ιστορία της τηλεόρασης.

Όλοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη φωνή του Χόμερ ή του Μπαρτ αλλά πόσοι γνωρίζουμε τα πραγματικά πρόσωπα πίσω από τα κίτρινα σκίτσα της σειράς;

Αν θεωρείτε ότι οι ηθοποιοί πίσω από τους Σίμπσονς δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο π.χ. οι ηθοποιοί των Friends ή του Lost, επειδή το μόνο που κάνουν είναι να δανείζουν την φωνή τους, ήρθε η ώρα να αλλάξετε άποψη.

Ίσως μόνο το γεγονός ότι οι παρακάτω κύριοι και κυρίες αμείβονται με περίπου 400 χιλιάδες το επεισόδιο -ναι, το μηνιαίο τους εισόδημα αγγίζει το 1.6 εκατομμύρια δολάρια- να σας κάνει να θυμάστε το πρόσωπό τους στο μέλλον...

Νταν Καστελανέτα



Η φωνή πίσω από τον: Χόμερ Σίμπσον
Άλλοι χαρακτήρες: Μπάρνεϊ Γκαμπλ, Άμπρααμ Σίμπσον, Κράστι, Γκραουντσκίπερ Γουίλι, Δήμαρχος Κουίμπι, Χανς Μόλμαν, Γκιλ Γκάντερσον, Σάιντσοου Μελ και Ίτσι.


Eδώ και είκοσι χρόνια, ο άνθρωπος πίσω από τον πιο τεμπέλη, πιο λαίμαργο κίτρινο ήρωα είναι ο 51χρονος, Νταν Καστελανέτα. Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι σε αντίθεση με το alter ego του, ο ίδιος ο Καστελανέτα δηλώνει.... χορτοφάγος, κάνει Τάι Τσι και δεν καταναλώνει τις μπύρες με τα κιβώτια όπως ο Χόμερ, αφού δεν πίνει καθόλου αλκοόλ.

"Μπορεί ο Χόμερ να θεωρείται από πολλούς loser και τεμπέλης αλλά θεωρώ ότι απλά έτσι έχει μάθει. Το μόνο κοινό που έχω μαζί του πάντως, είναι ότι και οι δύο μας δεν μπορούμε να βρούμε μια σωστή δίαιτα", έχει παραδεχτεί στο παρελθόν.

Φυσικά η πραγματική φωνή του δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που ακούμε στη σειρά. Η πιο διάσημη ίσως φωνή στην ιστορία των καρτούν, ξεκίνησε ως προσπάθεια απομίμησης του Γουόλτερ Ματάου, αλλά επειδή δυσκολεύοταν να εκφραστεί κατάλληλα με αυτόν τον τρόπο, προσπάθησε να κρατήσει το ύφος αλλά να "χαμηλώσει" λίγο τον τόνο της φωνής.

Για να ενσαρκώσει τον Χόμερ, ο Καστελανέτα φέρνει το πηγούνι του κοντά στο στέρνο του και, όπως λέει, "αφήνω το IQ μου να με εγκαταλείψει".

Που τον έχεις δει: Αν σου θυμίζει κάτι, τότε ίσως τον έχεις προσέξει σε μικρούς ρόλους στο Κυνήγι της Ευτυχίας με τον Γουίλ Σμιθ, ή στα παλιότερα Ο Πόλεμος των Ρόουζ, Space Jam και Ο Πελάτης. Επίσης, αν είσαι φαν των Friends, είχε παίξει τον υπεύθυνο ζωολογικού κήπου όπου ζούσε η μαϊμού του Ρος και έχει κάνει cameos σε αμέτρητες άλλες τηλεοπτικές σειρές όπως στα Entourage, How I Met Your Mother κτλ.



Τζούλι Κάβνερ



Η φωνή πίσω από την: Μαρτζ Σίμπσον
Άλλοι χαρακτήρες: Πάτι, Σέλμα και Ζακλίν Μπουβιέ


Αν και η Μαρτζ είναι ο πιο διάσημος χαρακτήρας που ενσαρκώνει, η Τζούλι Κάβνερ δηλώνει ότι εκείνη χαίρεται περισσότερο όταν το σενάριο απαιτεί την εμφάνιση των αδερφών της Μαρτζ, Πάτι και Σέλμα γιατί "είναι πολύ αστείες και ταυτόχρονα πολύ μίζερες και λυπηροί σαν χαρακτήρες".

Οι πιθανότητες να δείτε την Κάβνερ να μιλάει με την βραχνή φωνή της Μαρτζ είναι σχεδόν... μηδαμινές, αφού μέρος του συμβολαίου της λέει ότι δεν θα είναι ποτέ υποχρεωμένη να προωθήσει τους Simpsons σε κανάλια και εκπμπές. Η ίδια δεν θέλει να υποδύεται την Μαρτζ μπροστά στον κόσμο, επειδή πιστεύει ότι έτσι "θα χαλάσει την ψευδαίσθηση που έχει ο κόσμος. Οι περισσότεροι θέλουν να πιστεύουν ότι οι Simpson είναι αληθινά πρόσωπα".

Που την έχεις δει: O Γούντι Άλεν της έχει ιδιαίτερη αδυναμία, αφού έχει παίξει σε επτά ταινίες του όπως τα Η Χάνα Και Οι Αδερφές Της και Διαλύοντας Τον Χάρι, ενώ έπαιζε τη νοσοκόμα στα Ξυπνήματα με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Ρόμπιν Γουίλαμς και ήταν πρωταγωνίστρια στην ταινία Αυτή Είναι Η Ζωή Μου. Πρόσφατα, την είχες δει στο Click, με τον Άνταμ Σάντλερ.

Νάνσι Κάρτραϊτ



Η φωνή πίσω από τον: Μπαρτ Σίμπσον
Άλλοι χαρακτήρες: Νέλσον Μαντζ, Ραλφ Γουίγκουμ, Τοντ Φλάντερς, Κέρνι.


Κι όμως, αν μέχρι τώρα δεν το ήξερες, ο άνθρωπος πίσω από την δεύτερη πιο διάσημη φωνή στην ιστορία των καρτούν, είναι γυναίκα! Η Νάνσι Κάρτραϊτ είχε πάει στην οντισιόν για να δοκιμαστεί για τον ρόλο της Λίσα, αλλά τελικά αποφάσισε ότι ο σκανδαλιάρης γιος της οικογένειας είναι πολύ πιο ενδιαφέρον χαρακτήρας.

Η διάσημη ατάκα του Μπαρτ, "Eat my shorts" , δεν ήταν ποτέ γραμμένη σε κανένα σενάριο των Σίμπσον. Η ίδια η Κάρτραϊτ την είχε προτείνει, επειδή είχε σχέση με ένα περιστατικό της εφηβείας της και πίστευε ότι θα ταίριαζε στον χαρακτήρα του Μπαρτ.

Είναι η μόνη από όλο το καστ, η οποία έχει σπουδάσει την τέχνη του voice acting και δηλώνει ότι η δουλειά της είναι "η καλύτερη δουλειά του κόσμου". Παρόλη την επιτυχία της σειράς και της αναγνωρισιμότητας του Μπαρτ, εκείνη μπορεί να απολαμβάνει τις βόλτες της χωρίς το ενοχλητικό βλέμμα των περαστικών. Τις λίγες φορές που την αναγνωρίζουν και της ζητάνε να κάνει τη φωνή του Μπαρτ, εκείνη αρνείται γιατί μετά "φρικάρουν εντελώς"!

Μια από τις φορές που υποδύθηκε τον Μπαρτ, ήταν όταν πήγε στο παλάτι του Μπάκινχαμ στο Λονδίνο. Εκεί, βλέποντας τους φρουρούς να στέκονται ακίνητοι και αμίλητοι, ήθελε να τους πειράξει. Αφού είδε ότι δεν της δίνουν σημασία, γυρνάει και τους λέει "What's happening man, I'm Bart Simpson, dude!" και κατάφερε να τους κάνει να χάσουν την ψυχραιμία τους!

Που την έχεις δει: Είχε μικρούς ρόλους στις ταινίες Γκοτζίλα, Twilight Zone και Σάρκα και Αίμα ενώ έχει εμφανιστεί σε ένα επεισόδιο του 24.



Γιάρντλεϊ Σμιθ



Η φωνή πίσω από την: Λίσα Σίμπσον

Είναι μια από τους λίγους ηθοποιούς της σειράς, η οποία μοιάζει αρκετά στον χαρακτήρα που ενσαρκώνει. "Η Γιάρντλεϊ είναι πολύ ηθική σαν άνθρωπος, όπως ακριβώς και η Λίσα. Υπάρχουν φορές που μια φράση είναι γραμμένη στο σενάριο και πιστεύει ότι δεν θα ταίριαζε στην Λίσα να πει κάτι τέτοιο, γιατί ούτε η ίδια θα το έλεγε", λέει ο δημιουργός των Σίμπσονς, Ματ Γκρόενινγκ.

Mπορεί η Αμερικανίδα ηθοποιός να είναι περισσότερο γνωστή ως η φωνή της Λίσα Σίμπσον, αλλά εκτός από αυτό, η Γιάρντλεϊ Σμιθ είναι συγγραφέας και ζωγράφος! Όπως συμβαίνει και στο υπόλοιπο καστ, σπάνια την αναγνωρίζουν αλλά δεν την νοιάζει καθόλου, το αντίθετο μάλιστα. "Είναι η καλύτερη δουλειά! Ειλικρινά, αισθάνομαι τρομερή ευγνωμοσύνη για την ελευθερία που έχω, λόγω της σειράς."

Που την έχεις δει: Το πιο πιθανό είναι να την είχες προσέξει στο Kαλύτερα Δεν Γίνεται, με τον Τζακ Νίκολσον.



Χάρι Σίρερ



Η φωνή πίσω από τους: Μίστερ Μπερνς, Γουέιλον Σμίδερς, Νεντ Φλάντερς, Σίμουρ Σκίνερ, Τίμοθι Λόβτζοϊ, Κεντ Μπρόκμαν, Δρ. Χούλιους Χίμπερτ, Λένι Λέοναρντ, Όττο Μαν και Σκράτσι

Ο Χάρι Σίρερ ήταν αρκετά διάσημος στις Η.Π.Α. πριν τη συμμετοχή του στους Σίμπσονς ως ηθοποιός, stand up κωμικός και ραδιοφωνικός παραγωγός- έχει ακόμα και αστέρι στο Hollywood Walk of Fame για την καριέρα του στο ραδιόφωνο.

Ο Ματ Γκρόενινγκ ήταν θαυμαστής της δουλειάς του και τον ήθελε οπωσδήποτε για την σειρά. Όταν του πρότεινε να συμμετέχει στο καστ, εκείνος αρνήθηκε γιατί δεν ήθελε να πάρει μέρος σε ένα καρτούν, αλλά μετά από τις επίμονες κλήσεις του Γκρόενινγκ, τελικά δέχτηκε.

Ο Σίρερ αποδείχτηκε τόσο καλός, που κατάφερε να μεγαλώσει το ρόλο του Νεντ Φλάντερς. Ο Φλάντερς, αρχικά, ήταν απλά ο γείτονας του Χόμερ Σίμπσον, χωρίς πολλά λόγια στο σενάριο. Επειδή όμως ο Σίρερ έκανε τόσο καλά τη φωνή του, οι παραγωγοί αποφάσισαν να τον κάνουν έναν από τους βασικούς δευτερεύοντες χαρακτήρες.

Όμως, όπως λέει ο ίδιος, τρελαίνεται να ενσαρκώνει τον Μπερνς γιατί "είναι η ενσάρκωση του κακού". Ακόμα και όταν το σενάριο απαιτεί διάλογο ανάμεσα στον Μπερνς και τον έμπιστο συνεργάτη του, Σμίδερς, ο Σίρερ μπορεί να αλλάζει τη φωνή του μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ώστε να τελειώσουν τη σκηνή σε ένα μόνο γύρισμα.

Που τον έχεις δει: Το βιογραφικό του είναι αρκετά μεγάλο, οπότε σίγουρα κάπου τον έχεις πετύχει:Τruman Show, Γκοτζίλα, This Is Spinal Tap, Ο Γάμος Του Καλύτερου Μου Φίλου, Ο Βασιλιάς της Μοναξιάς, Speechless και πολλά άλλα.



Χανκ Αζάρια



Η φωνή πίσω από τους: Μo, Απού, Comic Book Guy, Καρλ Κάρλσον, Κλίτους Σπάκλερ, Καθηγητής Φρινκ, Δρ. Νικ Ριβιέρα, Λου Σνέικ, Sea Captain, Ντίσκο Στου, Ντάφμαν, Κερκ Βαν Ούτεν και Γουίγκαμ.

Είναι ο άνθρωπος που μαζί με τον Χάρι Σίρερ, ολοκληρώνουν τον κόσμο των Σίμπσονς. Ο Χανκ Αζάρια - ο οποίος ήταν παντρεμένος στο παρελθόν με την Έλεν Χαντ- δανείζει τη φωνή του σε μερικούς από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες, όπως ο Απού και ο Μo.

Συγκεκριμένα, η φωνή του Μo είναι βασισμένη στην φωνή του Αλ Πατσίνο, ενώ εκείνη του Απού την εμπνεύστηκε από τους Ινδούς και Πακιστανούς εργάτες του Λος Άντζελες, και την συνδύασε με την ερμηνεία του Πίτερ Σέλερς στο Πάρτι.

Που τον έχεις δει: Φυσικά στο Friends, ώπου έπαιζε τον φίλο της Φίμπι, Ντέηβιντ, ενώ έχει εμφανιστεί σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες όπως: Pretty Woman, Quiz Show, Ένταση, Μεγάλες Προσδοκίες, Όταν Γνώρισα Την Πόλυ κ.α.

Plus! Κέλσι Γκράμερ



Τα πολλά λόγια είναι περιττά. Nαι, για όσους δεν το γνώριζαν, ο δόκτορ Φρέζιερ Kρέιν της αθάνατης σειράς των 80's Frasier, είναι ο θανάσιμος εχθρός του Μπαρτ, Sideshow Bob.



No response to “Oι άνθρωποι πίσω από τις φωνές των Simpsons”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails