Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Τα 10 καλύτερα πούρα του κόσμου



Η διαδικασία για να φτιάξεις έναν κατάλογο με τα 10 καλύτερα πούρα του κόσμου δεν διαφέρει και πολύ με έναν κατάλογο με τα 10 σπουδαιότερα έργα τέχνης του πλανήτη. Και θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τον ρόλο που διαδραματίζει ένα καλό ουίσκι, στην συμπλήρωση της ιεροτελεστίας. Για κάθε πούρο που εξετάζουμε, παραθέτουμε και ένα καλό ουίσκι μονής απόσταξης που μπορεί να το συνοδέψει επάξια.

Με κριτήρια λοιπόν την ποιότητα, τη διάρκεια στον χρόνο και την καταξίωση ενός πούρου στη συνείδηση των φίλων του «αθλήματος» έχουμε και λέμε:



Νούμερο 10 Montecristo Edmundo
Πέρασαν μερικά χρόνια για να βγει στην αγορά, αλλά το Montecristo Edmundo δικαιολογεί τις απόψεις που πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα από τα καλύτερα σε ποιότητα κουβανέζικα πούρα. Αυτό το πλούσιο και πολύ εύγευστο Μεξικανό-κουβανέζικο τυλιχτό πούρο έχει αυτή την πικρή γλυκιά γεύση που θα περίμενε κανείς. Το Edmundo καίγεται ομοιόμορφα αφήνοντας ένα ικανοποιητικό τελείωμα στον ουρανίσκο.
Απολαύστε το με Glenfiddich 21-year-old Gran Reserva. Αυτό το single malt ουίσκι που προέρχεται από τα Βορειοανατολικά της Σκωτίας και την κοιλάδα του ποταμού Spey, έχει μία καπνισμένη βελούδινη γεύση που συνοδεύει άριστο το συγκεκριμένο πούρο.

Νούμερο 9: Partagas Piramides Le 2000
Αυτό το μεστό, με πυραμιδοειδές στόμιο πούρο, καίγεται ονειρικά. Αν και δεν θα ταίριαζε στα γούστα ενός πρωτάρη, ένας καπνιστής με μεγαλύτερη εμπειρία δεν μπορεί να μην διακρίνει τις γεύσεις κανέλας, κέδρου, πιπεριού. Περιορισμένης φυσικά κυκλοφορίας, είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν αλλά αν τύχει να βρεθούν στον δρόμο σας μην κάνετε το λάθος να τα προσπεράσετε.
Το ποτό που θα μπορούσε να το συνοδέψει επάξια είναι το: Talisker 10. Όπως και τα Partagas αυτό το νησιωτικό σκωτσέζικο ουίσκι δεν είναι για πρωτάρηδες. Το ποτήρι από ένα τέτοιο ουίσκι και αυτό το πούρο θα κρατήσουν για μία ολόκληρη βραδιά.

Νούμερο 8: Padron 1964 Anniversary Imperiale
Είναι το καμάρι της Νικαράγουας και συνδυάζει γεύσεις από πιπέρι, εσπρέσο, ψήγματα από κόκκους κακάο και μία πινελιά κέδρου. Έχει εκπληκτική κατασκευή και καίγεται άριστα επιτρέποντας σας να εκτιμήσετε όλο το φάσμα των μπαχαρικών που συνθέτουν τη γεύση του.
Απολαύστε το με Laphroaig Cask Strength, το οποίο ανακηρύχτηκε το 2005 το καλύτερο ουίσκι της χρονιάς από το εξειδικευμένο περιοδικό Whiskey Magazine. Το πλούσιο σε μπαχαρικά Padron δένει αρμονικά τη γλυκιά καπνισμένη γεύση βανίλιας αυτού του ουίσκι.

Νούμερο 7: La Aurora 100 Años Belicoso
Το La Aurora είναι ο παππούς των πούρων της Δομινικανής Δημοκρατίας και για να γιορτάσει την επέτειο των 100 του χρόνων, η εταιρία παρασκευής του κυκλοφόρησε μία σειρά πούρων περιορισμένης κυκλοφορίας προκαλώντας μεγάλη εντύπωση στον κόσμο των φανατικών καπνιστών. Αυτό το μεστό πούρο έχει μία αρμονική ένωση μπαχαρικών, δέρματος και άλλων γεύσεων μέσα σε ένα δομινικανό τυλιχτό Corojo, που κοστίζει πολλά χρήματα όχι μόνο για την απαράμιλλη ποιότητα του, αλλά και γιατί είναι ένα από τα πιο σπάνια πούρα του κόσμου.
Απολαύστε το με Oban 14-year-old Single Malt Scotch Whiskey, ένα πολύ βελούδινο ουίσκι από τα υψίπεδα της Σκωτίας, το οποίο λάμπει έχοντας κεχριμπαρένιες αποχρώσεις και θα συνόδευε όμορφα τη γεύση αυτού του τυλιχτού πούρου.

Νούμερο 6: Cohiba Siglo VI
Αυτή είναι η 6η και τελευταία προσθήκη στη σειρά La Linea 1492, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη της άφιξης του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική. Το παρατσούκλι αυτού του πούρου είναι «κανονιοβολισμός». Το Siglo VI toro είναι ένα από τα καλύτερα σύγχρονα κουβανέζικα πούρα της αγοράς. Ένα πολύ δυνατό πούρο γεμάτο με ένα μείγμα εκπληκτικών γεύσεων.
Απολαύστε το με Ardbeg 17, ουίσκι από ένα παλιό νησιωτικό αποστακτήριο. Το χρώμα του είναι καθαρό και η όχι και τόσο έντονη καπνισμένη του γεύση ταιριάζει απόλυτα με τις γεύσεις του Cohiba Siglo VI.

Νούμερο 5: Romeo y Julieta Churchill
Έχουν πάρει το όνομα τους προς τιμήν του Winston Churchill, ο οποίος ήταν ένας από τους διασημότερους και πιστούς θαυμαστές του. Παρόλα αυτά το πούρο αυτό δεν καπνίζεται σαν να είναι ένας υπέρβαρος Άγγλος με άπταιστη γραμματική. Άλλα όπως και ο Τσώρτσιλ αυτό το πούρο είναι πολύ δυναμικό και ικανό να βγάλει εκτός μάχης κάθε ερασιτέχνη.
Απολαύστε το με Aberlour Double Cask Matured. Ένα πολύ απαλό ουίσκι μονής απόσταξης από την περιοχή του Spey με ελαφριά γεύση καραμέλας συνοδεύει τέλεια αυτό το τυλιχτό δομινικανό πούρο.

Νούμερο 4: Bolivar Royal Corona
Το Bolivar Royal Corona ψηφίστηκε πρώτο το 2006 στις προτιμήσεις των φανατικών του πούρου. Έχει έντονο χαρακτήρα και καπνίζεται όπως θα περίμενε κανείς από ένα κουβανέζικο Bolivar. Κάθε ρουφηξιά φαίνεται να αποκαλύπτει ένα νέο γευστικό φάσμα, φέρνοντας καινούργια στοιχεία στην επιφάνεια.
Απολαύστε το με Isle of Jura Superstition, το μοναδικό, ίσως, ουίσκι που μπορεί από γουλιά σε γουλιά να αλλάζει εξελίσσοντας το γευστικό του εύρος όπως και αυτό το πούρο.

Νούμερο 3: Fuente Fuente OpusX
Ο Arturo Fuente εγκαινίασε το 1995 τα OpusX και έγινε μάρτυρας ενός κύματος λατρείας που ακολούθησε τα πούρα αυτά με την χαρακτηριστική κρεμώδη γήινη γεύση. Οι εργάτες αυτών των πούρων τυλίγουν μόνο 75 κάθε μέρα, κάνοντας τα ασυναγώνιστα σε ποιότητα. Τα OpusX αγγίζουν πολύ τσουχτερές τιμές ξεκινώντας από 15 δολάρια το ένα, φτάνοντας μέχρι και τα 100 δολάρια σε ορισμένα μέρη. Αλλά κανένας από τους λίγους τυχερούς που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα OpusX δεν παραπονέθηκε για την τιμή τους.
Απολαύστε το με Macallan 18. Η διαδικασία παλαίωσης αυτού του ουίσκι γίνεται σε βαρέλια που περιείχαν σέρι δίνοντας τη βελούδινη γεύση που είναι απαραίτητη για να συνοδεύσει το αριστούργημα του Fuente.

Νούμερο 2: Padrón Serie 1926 No. 1
Οι λάτρεις του καπνού ανακήρυξαν τα Padrón Serie 1926 τα αγαπημένα τους πούρα για το 2004. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η σειρά είναι τα καλύτερα Padron όλων των εποχών. Είναι δύσκολο να διαφωνήσεις με τη γνώμη ενός λάτρη των πούρων που στα σχόλια του στο site Top25Cigar.com δήλωσε για αυτή τη σειρά ότι «το κάπνισμα αυτού του πούρου τον πήγε ένα ταξίδι που δεν θα έπρεπε να είναι νόμιμο».
Τα πούρα αυτά δίνουν ένα πολυσύνθετο μπουκέτο με δυνατές πλούσιες γεύσεις κρέμας, σοκολάτας, κόκκων καφέ και δέρματος Απολαύστε το με Balvenie Portwood 21. Αυτό το ουίσκι έχει ένα βελούδινο μπουκέτο από φρούτα, μέλι και διάφορες πινελιές μπαχαρικών, αυτές οι μοναδικές μίξεις αρωμάτων, ταιριάζουν με τον δυναμισμό ενός maduro Padron.

Νούμερο 1: Cohiba Esplendido
Η έμπνευση για τα πούρα Cohiba ήταν του Che Guevara, ο οποίος ήθελε μερικά πολύ ιδιαίτερα πούρα αποκλειστικά για τον Φιντέλ, τους κοντινούς του φίλους και εξέχουσες διεθνής προσωπικότητες. Μόνο γυναίκες επιτρέπεται να τυλίγουν αυτά τα πούρα και εδώ και πολλά χρόνια μόνο οι πιο ισχυροί άντρες του κόσμου τα κάπνιζαν. Όταν το 1982 τα Cohiba βγήκαν στην ευρύ αγορά, προκάλεσαν δικαιολογημένα την άμεση εντύπωση των καπνιστών.
Ο γευσιγνώστης Nick Passmore γράφοντας στο Forbes.com, δεν δίστασε να αποκαλέσει τα Cohiba Esplendido καθώς και τα robusto «τα καλύτερα πούρα που έχει καπνίσει ποτέ». Eπίσης ο λάτρης των πούρων James Suckling έμεινε ενθουσιασμένος με «την απίστευτη ποιότητα αυτού του ‘εκρηκτικού’ πούρου».
Απολαύστε το με Glendronach 18. Το καλύτερο ουίσκι για το καλύτερο πούρο, αυτό το δίδυμο επισφραγίζει την δημιουργία μιας θρυλικής νύχτας, πιστέψτε μας.
Πάρτε λοιπόν τον πούρο-κόφτη σας και το κρυστάλλινο ποτήρι σας
Οι λάτρεις των πούρων και των ουίσκι δεν θα έρθουν ποτέ σε συμφωνία για το πιο από τα δύο είναι το καλύτερο, αλλά η διαφωνία από μόνη της, δυναμική, γεμάτη γεύσεις και χαρακτήρα, μας διαβεβαιώνει για την απόλαυση που βιώνει κάποιος καπνίζοντας ένα καλό πούρο.





No response to “Τα 10 καλύτερα πούρα του κόσμου”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails