Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Υγιείς αρθρώσεις με σωστή διατροφή



Ένας από τους πιο συχνούς και επίπονους πόνους είναι ο πόνος στις αρθρώσεις.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 100 παθήσεις, που προσβάλλουν τις αρθρώσεις.



Στο ερώτημα γιατί καταστρέφονται οι αρθρώσεις οι επιστήμονες απαντούν ότι οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται και καταστρέφουν τους υγιείς ιστούς, μεταξύ αυτών και τον ιστό των αρθρώσεων. Η φλεγμονή της άρθρωσης μπορεί να προκαλέσει αύξηση στο ρυθμό ανάπτυξης των ελεύθερων ριζών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η διατροφή, καθώς υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην αναστολή της καταστροφής των αρθρώσεων και στη μείωση του πόνου.

«Οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιβραδύνουν ή παρεμποδίζουν την οξείδωση, δηλαδή την καταστροφή κυττάρων λόγω της αντίδρασής τους με το οξυγόνο και την παραγωγή των ελευθέρων ριζών. Με τον τρόπο αυτό προλαβαίνουν ή επανορθώνουν την καταστροφή των κυττάρων», σημειώνει η Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, αθλητικός διατροφολόγος.

«Οι κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C και E, η β-καροτίνη (προβιταμίνη Α) και το σελήνιο. Ένα άλλο δυναμωτικό των αρθρώσεων είναι τα βιοφλαβονοειδή, που τα βρίσκουμε σχεδόν σε όλες τις φυτικές τροφές. Υπάρχουν περισσότεροι από 4.000 τύποι βιοφλαβονοειδών».

Κύριες πηγές βιταμίνης C είναι:

*τα εσπεριδοειδή

*το ακτινίδιο

*η τομάτα

*η πιπεριά

*η πατάτα

*το μπρόκολο

*το σπανάκι

*οι φράουλες


Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι:

*το ελαιόλαδο

* το φυστικοβούτυρο

*τα αμύγδαλα

*το σπανάκι

* τα καρύδια

* το σπαράγγι


Τα καροτινοειδή περιέχονται:

*στα κιτρινοπορτοκαλόχρωμα φρούτα

*στα λαχανικά με σκουροπράσινα φύλλα


Το σελήνιο περιέχεται:

*στον ξιφία, το σολομό και τον τόνο

*στο ψωμί και στους σπόρους σιταριού

*στα δημητριακά.

*στο αυγό


Τροφές με υψηλές συγκεντρώσεις βιοφλαβονοειδών είναι:

*το πράσινο τσάι

*τα κρεμμύδια

*τα εσπεριδοειδή

*τα φρούτα με κουκούτσι

Για την προστασία των αρθρώσεων πρέπει να περιοριστεί η πρόσληψη του λίπους, αφού ορισμένα λιπαρά οξέα επιδεινώνουν το οίδημα και την φλεγμονή.

Αντίθετα συνιστάται η κατανάλωση ψαριών, που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία μειώνουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις.


Πείτε αντίο στις κράμπες

Η κράμπα είναι μια παρατεταμένη και επώδυνη σύσπαση ενός ή περισσότερων μυών της ίδιας ομάδας του σώματος, που συμβαίνει ως απάντηση σε ελάχιστο νευρικό ερέθισμα. Πέρα από τον ισχυρό πόνο που προκαλεί, δεν επιτρέπει στους μύες που έχουν προσβληθεί να λειτουργήσουν κανονικά.

Κράμπες μπορούν να εμφανιστούν όταν κάποιος είναι ακίνητος αλλά και κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων στο σπίτι, στην κολύμβηση και στο τρέξιμο. Είναι πάντως συχνότερες όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν κράμπες στους αθλητές είναι η μεγάλη επιβάρυνση ορισμένων μυϊκών ομάδων, η ελλιπής προθέρμανση, η αφυδάτωση, η κακή κυκλοφορία του αίματος και η στένωση των αρτηριών (όπως αυτή που συμβαίνει κατά την αρτηριοσκλήρυνση).

Στις μεγαλύτερες ηλικίες όμως πίσω από τις κράμπες μπορεί να κρύβονται σοβαρά προβλήματα υγείας. Υπάρχουν και μυϊκές κράμπες, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου και επηρεάζουν συχνότερα τους μυς του πίσω μέρος της κνήμης και των δακτύλων των ποδιών.

«Η έντονη εφίδρωση και η αφυδάτωση μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία νατρίου και καλίου, -το οποίο κάλιο είναι απαραίτητο για την νευρική και μυϊκή λειτουργία-, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει κράμπα», τονίζει η κ. Αποστολοπούλου.

«Έλλειψη καλίου παρατηρείται συνήθως σε όσους λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης, με συνέπεια την πρόκληση συχνών μυϊκών κραμπών. Έλλειψη σε νάτριο είναι δύσκολο να υπάρχει, με εξαίρεση τις περιπτώσεις των αυστηρώς χορτοφάγων.

Άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται για τις μυϊκές κράμπες είναι η ανεπάρκεια ασβεστίου και μαγνησίου, που βοηθούν το μυ να συσπαστεί και να χαλαρώσει. Η ισορροπία μεταξύ ασβεστίου και μαγνησίου στο σώμα είναι ζωτικής σημασίας».


Το κάλιο περιέχεται:

*στα αποξηραμένα φρούτα

*στα λαχανικά

* στους ηλιόσπορους


Το νάτριο περιέχεται:

*στα κονσερβοποιημένα φαγητά

*στα ψάρια και το κρέας

*στα γαλακτοκομικά προϊόντα


Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι:

*τα γαλακτοκομικά προϊόντα

*τα μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα

*τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

*οι ξηροί καρποί


Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι:

*οι ξηροί καρποί

*τα δημητριακά

*τα φρούτα

*τα ψάρια και τα θαλασσινά

*το κρέας


Γενικά οι κράμπες δε θεωρούνται κάτι ανησυχητικό. Για να επαναφέρουμε το μυ που έχει συσπαστεί, πρέπει να τον τεντώσουμε. Ένα ζεστό ντους και λίγη ξεκούραση είναι ό, τι καλύτερο. Σε περίπτωση όμως που τα συμπτώματα επιμένουν, συνιστάται η επίσκεψη σε έναν γιατρό.


πηγή

No response to “Υγιείς αρθρώσεις με σωστή διατροφή”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails