Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Κρυμμένος κώδικας του Μιχαήλ Άγγελου, στην Καπέλα Σιστίνα;Ποιό κωδικοποιημένο μήνυμα περιέχει;
Ο Μιχαήλ Αγγελος αναγνωρίζεται παγκοσμίως, ως ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους και γλύπτες στην ιστορία της Τέχνης! Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι ήταν και ένας παθιασμένος μελετητής της ανατομίας του ανθρωπινου σώματος.

Μέχρι σήμερα επικρατούσε η αντίληψη ότι, δυστυχώς, ο καλλιτέχνης είχε καταστρέψει σχεδόν όλα τα ανατομικά σκίτσα και τις σημειώσεις του, αφού δεν ποτέ είχε βρεθεί κάποιο αξιοσημείωτο στοιχείο!


Το "μυστικό" της Καπέλα Σιστίνα!

Δύο αμερικανοί επιστήμονες, έρχονται τώρα να ανατρέψουν αυτήν την πεποίθηση. Οπως ανακοίνωσαν πρόσφατα, πιστεύουν ότι ο Μιχαήλ Άγγελος, ναι μεν δεν άφησε ανατομικά σκίτσα, φρόντισε όμως να "κρύψει" μία ανατομική εικόνα μέσα σε ένα από τα πιο διάσημα έργα του: την Καπέλα Σιστίνα.

Ο καλλιτέχνης ζωγράφισε το αριστούργημα μεταξύ 1508 και 1512 στη Ρώμη,
στο μικρό παρεκκλήσι του Βατικανού. Αποτελεί το αποκορύφωμα της δυτικής τέχνης, ένα πολύπλοκο και συγκλονιστικό έργο που προκαλεί δέος στον θεατή του! Μέσα στο θόλο του παρεκκλησιού ο Μιχαήλ Άγγελος κατάφερε να αναπαραστήσει ιστορίες από τη Βίβλο, δημιουργώντας αξεπέραστες εικόνες!


500 χρόνια κρυβόταν το "μυστικό" του Μικελάντζελο;

Εκατομμύρια ζευγάρια μάτια έχουν θαυμάσει το έργο αυτό, κι όμως χρειάστηκαν 500 χρόνια μέχρι ο Ian Suk και ο Rafel Tamargo, από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, να παρατηρήσουν ότι μέσα στο έργο απεικονίζεται με χειρουργική ακρίβεια ένα τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου!

Μελετώντας προσεχτικά την απεικόνιση Του Θεού που χωρίζει το φως από το σκοτάδι με τα χέρια του, ανακάλυψαν ότι στο λαιμό και στο στήθος Του υπήρχαν ανατομικές ανωμαλίες, οι οποίες δεν ήταν παρόντες σε κανένα άλλο σημείο του πίνακα.

Σύντομα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό που μοιάζει με "αδεξιότητα" του καλλιτέχνη, πρέπει να έγινε εσκεμμένα, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά την ιδιοφυΐα του! Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακριβώς πανω από το λαιμό Του Θεού, υπάρχει ζωγραφισμένος ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Αμέσως από κάτω υπάρχει ένα κομμάτι υφάσματος σαν ρολό, το οποίο τυλίγεται γύρω από το σώμα ώστε να παραπέμπει στον νωτιαίο μυελό (κλικ στη μικρή φωτογραφία για μεγέθυνση)!

Στη φωτογραφία (κλικ για μεγέθυνση) το scientificamerican.com έχει απομονώσει το "κρυμμένο" μήνυμα, το οποίο βρίσκεται μέσα στον κύκλο.


Υπάρχει κρυμμένο μήνυμα στο έργο του Μικελάντζελο;

Οι ερευνητές δεν είναι για την ώρα σε θέση να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό! Υπάρχουν μόνο εικασίες για το τι μπορεί να σημαίνει το "κρυμμένο" σκίτσο. Για κάποιους, υπονοεί τη σύγκρουση μεταξύ επιστήμης και θρησκείας. Για άλλους, αποτελεί έναν γρίφο, που περιμένει την αποκωδικοποίησή του!

Απολαύστε ένα τμήμα του μοναδικού έργου του Μιχαήλ ΄Αγγελου:
πηγή

No response to “Κρυμμένος κώδικας του Μιχαήλ Άγγελου, στην Καπέλα Σιστίνα;”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails