Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Πόσο βρωμεροί ήταν στον Μεσαίωνα



Το 16ο και 17ο αιώνα πίστευαν ότι το νερό μπορούσε να εισβάλει στο σώμα, δοξασία που έκανε το μπάνιο βλαβερό. "Το ζεστό νερό πίστευαν ότι αδυνατίζει τα όργανα επειδή εξέθετε τους ανοιχτούς πόρους στους ανθυγιεινούς αιθέρες" τονίζει ο Γάλλος ιστορικός Ζορζ Βιγκαρελό. Η ξηρή καθαριότητα επιστρατεύτηκε κατά της βρομιάς. Οι ευγενείς έτριβαν σχολαστικά το πρόσωπό τους με αρωματισμένα πανιά."Όταν η μασχάλη μυρίζει τραγίλα το ...



....καλύτερο είναι να τρίψουμε στο δέρμα ένα τροχίσκο" - ουσία που εκλύει αναθυμιάσεις. Αυτό συμβούλευε ένας οδηγός καλής συμπεριφοράς της εποχής. Το λούσιμο ήταν άγνωστη λέξη. Η φροντίδα των μαλλιών περιλάμβανε την απομάκρυνση της λίγδας με πούδρα και πίτουρο χωρίς πλύσιμο. Oσον αφορά την τουαλέτα εννοειται και δεν υπήρχαν τουαλέτες.

Αντιθέτως εκαναν την ανάγκη τους σε Πάπιες και αδειαζαν το Περιεχόμενο στους δρόμους η στα σοκάκια, απο τα παράθυρά των Σπιτιών τους.Οι δρόμοι λοιπόν στις Μεσαιωνικές πόλεις ηταν γεμάτοι ακαθαρσίες ζώων και ανθρώπων πράγμα που ανάγκαζε τους ευγενείς να κυκλοφορούν με άμαξες για να αποφεύγουν τις ακαθαρσίες και να φορούν ψηλές μπότες για να προστατευτούν από τα βρομόνερα. Στη γερμανική μεσαιωνική πόλη Ουλμ χρησιμοποιούσαν ακόμα και ξυλοπόδαρα.




troktikaras

3 Responses to “Πόσο βρωμεροί ήταν στον Μεσαίωνα”

νίκης φόρος είπε...

έχει μείνει στην ιστορία το σημείωμα του Ναπολέοντα συν Ιωσηφίνα που έλεγε "μην πλυθείς θα έρθω το βράδυ"

gianna είπε...

axaaaaxa! poly gelio! akou ekei "min plytheis, tha erthw to vrady" eytyxws pou den zw ston mesaiwna.. den tha antexa oute mera.. ti sixamenoi! den borw na fantastw na min loyzomai me to elvive oliki anadomisi http://bit.ly/elvivrenutr !! kathe fora pou louzomai niwthw toso analafri!

Ανώνυμος είπε...

me to elvive oliki anadomidi ??? ase,kalytera na min plythw !!!!

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails