Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Η φρικτή παράδοση της κλειτοριδεκτομής



Αν και η πρακτική της κλειτοριδεκτομή συναντάται συνήθως στις χώρες της Αφρικής, δυστυχώς δεν είναι λίγα τα κορίτσια που αναγκάζονται να υποστούν αυτή τη βάρβαρη επέμβαση που τις τραυματίζει σωματικά και ψυχικά για όλη τους τη ζωή, σε περίπτωση που δεν πεθάνουν...



Παρά το γεγονός ότι αυτή η τακτική απαγορεύεται στην Βρετανία, περίπου 500 με 2000 κορίτσια υποβάλλονται συνήθως τα καλοκαίρια σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων στη Βρετανία είτε στο εξωτερικό, από γυναίκες που ζουν στη χώρα ή καλούνται από τρίτες χώρες.

Η τελετή γίνεται όταν τα κορίτσια φτάσουν περίπου στην ηλικία των 12 ετών, χωρίς να ζητηθεί η συναίνεσή τους. Πέρα από το πολύ ισχυρό κίνητρο της παράδοσης, πιστεύεται εξασφαλίζει καθαριότητα και αυξημένη απόλαυση στον άνδρα και μειωμένη για τη γυναίκα για να αποφεύγεται η σεξουαλική ελευθεριότητα εκ μέρους της. Ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι για πολλές από τις ακρωτηριασμένες γυναίκες η σεξουαλική επαφή είναι μία οδυνηρή εμπειρία.

Παρίστανται πολλές γυναίκες που κατά κύριο λόγο συγκρατούν το κορίτσι για να μην ξεφύγει. Την «επέμβαση» πραγματοποιούν άλλες γυναίκες πολύ συχνά με βρώμικα εργαλεία· οι μολύνσεις, καμιά φορά θανατηφόρες, και η ακατάσχετη αιμορραγία, επίσης θανατηφόρα σε κάποιες περιπτώσεις, είναι ο κανόνας. Όσες υπέστησαν τον ακρωτηριασμό περιγράφουν τον εξοντωτικό πόνο που ένιωθαν.

Στη Βρετανία ο ακρωτηριασμός απαγορεύεται με νόμο από το 1985 με ακόμα αυστηρότερα μέτρα από το 2003 ενώ προβλέπονται και διώξεις για τους γιατρούς που συνεργούν σε αυτόν, αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν ασκηθεί.
Ο χριστιανισμός και ο ισλαμισμός είναι αντίθετοι με την πρακτική που φαίνεται ότι ξεκίνησε στην αφρικανική ήπειρο όπου τελείται ακόμα και σήμερα σε 28 αφρικανικές χώρες και μερικές ασιατικές.


Τουρλή Μαρία


No response to “Η φρικτή παράδοση της κλειτοριδεκτομής”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails