Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Οι 5 πιο αμφιλεγόμενοι ποντίφικες





Με αφορμή τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στην Καθολική Εκκλησία και τις εκκλήσεις γνωστών άθεων όπως ο Christopher Hitchens και ο Richard Dawkins να συλληφθεί ο πάπας Benedict XVI' «για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», το περιοδικό Times πραγματοποιεί μια ιστορική αναδρομή στους 5 πιο αμφιλεγόμενους ποντίφικες όλων των εποχών.





Stephen VI
Επίσης γνωστός ως Stephen VII, μισούσε τον προκάτοχό του πάπα Formosus τόσο που ακόμη και ο θάνατός του δεν τον ικανοποίησε. Ήθελε και τη δυσφήμισή του. Στη Σύνοδο Cadaver, η οποία έχει αποκληθεί ως η «πιο περίεργη και
τρομακτική δίκη στην ανθρώπινη ιστορία» και ως «ένα από τα πιο αποτρόπαια περιστατικά στην παπική ιστορία», ο Stephen VI ξέθαψε το επί 9 μήνες θαμμένο πτώμα του Formosus, με σκοπό να τον καθίσει στο σκαμνί και να τον δικάσει. Τελικά, ο Formosus κρίθηκε ένοχος και τιμωρήθηκε με αφαίρεση 3 δακτύλων του δεξιού χεριού που χρησιμοποιούνταν για την ευλογία. Τα ρούχα της σορού αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με εκείνα ενός κοσμικού ανθρώπου, το πτώμα σύρθηκε στους δρόμους για να καταλήξει τελικά στο ποτάμι.

Urban VI
Εκλέχθηκε για να αντικαταστήσει τον πάπα Gregory XI τον Απρίλιο του 1378, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την επί δεκαετίες γαλλική κυριαρχία στην παπική εξουσία. Αναλαμβάνοντας όμως, το αξίωμα, ο Urban VI μεταβίβασε στους διαδόχους του ένα ιδιαίτερα σκληρό μοντέλο ηγεσίας. Δεκατρείς Γάλλοι καρδινάλιοι που φοβήθηκαν ότι ο νέος πάπας θα ευνοήσει τους ομοεθνείς του Ιταλούς, εγκατέλειψαν τη Ρώμη, καταγγέλλοντας την εκλογή του ως «μη ελεύθερη και βασισμένη στο φόβο». Στις 20 Σεπτεμβρίου 1378 εξέλεξαν το δικό τους πάπα, προκαλώντας σχίσμα που αποδείχθηκε ένα αγκάθι στο εσωτερικό της εκκλησίας επί 4 δεκαετίες.

Alexander VI
Διεφθαρμένος και αμφιλεγόμενος. Ήταν μέλος της σημαντικής και πλούσιας οικογένειας Borgia, καταφέροντας έτσι να εξαγοράσει την άνοδό του στην Καθολική Εκκλησία. Όταν ανήλθε, τοποθετούσε μέλη της οικογένειάς του σε σημαντικές θέσεις, μεταξύ των οποίων τους γιους του και μέλη των οικογενειών των ερωμένων του. Φήμες τον θέλουν, επίσης, να οργανώνει δολοφονίες ή άγρια όργια εντός της παπικής οικείας.

Pius XII
Ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη θητεία του ως Ποντίφικας, υπήρξε πάπας από το 1939 έως το 1958. Ο Pius XII αποτελεί αντικείμενο έντονης διαμάχης έκτοτε, καθώς ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας την περίοδο του Β’ ΠΠ, δεν κατήγγειλε τις ωμότητες του Ολοκαυτώματος. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης αντιμετώπισε τον πάπα Benedict XVI σχετικά με τη σιωπή του Pius. Από καιρό, όμως, η εκκλησία υποστηρίζει ότι ο Pius βοηθούσε ενεργά τους Εβραίους να ξεφύγουν από τους Ναζί, γεγονός το οποίο θα αποδειχτεί από τα έγγραφα του Βατικανού που θα δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στην επόμενη 5ετία.

Benedict IX
Δεν ήταν ακριβώς αγαπητός... Τον είχαν αποκαλέσει «δαίμονα από την κόλαση μεταμφιεσμένο σε ιερέα». Στο τρίτο του βιβλίο των Διαλόγων, ο πάπας Victor III έγραψε για τον Benedict ότι είχε μια ζωή ως πάπας «τόσο αποτροπιαστική, τόσο βρομερή, τόσο απαίσια που ανατριχιάζει και μόνο στη σκέψη της». Ο Benedict παραιτήθηκε το 1045, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που πούλησε το αξίωμα του πάπα. Ο αγοραστής ήταν ο ιερέας John Gratian (πάπας Gregory VI).







http://kalyterotera.blogspot.com/2010/11/5_05.html

Και μην ξεχνάτε να γίνετε μέλη στις σελίδες που διατηρούμε στο sync, στο twitter ή στο facebook ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε μας ανάρτηση !!!



No response to “Οι 5 πιο αμφιλεγόμενοι ποντίφικες”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails