Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Το Μυστήριο του Χάρτη του Πίρι Ρέις





Ο Πίρι Ρέις ήταν ένας Τούρκος ναύαρχος ο οποίος το 1513 σχεδίασε έναν παγκόσμιο χάρτη, που βρέθηκε το 1929 σε ένα μουσείο της Τουρκίας και από τότε εώς και σήμερα δεν έχει λυθεί το μυστήριο του.





Ο χάρτης αυτός, δεν έχει διασωθεί ολόκληρος, αλλά ένα κομμάτι του που είναι περίπου ένα μέτρο σε ύψος και μισό σε πλάτος, και απεικονίζει με απίστευτη λεπτομέρεια την Πορτογαλία, την Ισπανία, την δυτική Αφρική, τον Ατλαντικό, την Νότια Αμερική και την Ανταρκτική. Επίσης ο Πίρι Ρέις σε χειρόγραφα του αναφέρει ότι είχε σχεδιάσει και όλον τον υπόλοιπο κόσμο, μέσα στον οποίο και την Βόρεια Αμερική, αλλά καταστράφηκε μέσα στα χρόνια.








Ίσως μέχρι τώρα να μην σας έχει φανεί κάτι περίεργο αλλά σκεφτείτε λίγο καλύτερα...

Αν το κάνατε πιθανόν να καταλήξατε στα παρακάτω ερωτήματα:

1.Πώς ένας Τούρκος ναύαρχος τον 16ο αιώνα κατάφερε, χωρίς εναέρια παρατήρηση, γνώσεις σφαιρικής τριγωνομετρίες και άλλων τεχνικών που απαιτούνται για χαρτογράφηση να σχεδιάσει έναν τόσο λεπτομερές χάρτη?

2.Πώς περιέλαβε, λεπτομερώς, όλα τα νησιά της Καραιβικής, την Βόρεια και Νότια Αμερική, όταν η ανακάλυψη της Ηπείρου έγινε μόλις 20 χρόνια πριν?!?

3.Και σημαντικότερο... Πώς χαρτογράφησε την Ανταρκτική, και μάλιστα χωρίς τα στρώμματα πάγου(!!!), αφού το 1512, πριν γίνει η ανακάλυψη της Ηπείρου(1771)?!?












Και μην ξεχνάτε να γίνετε μέλη στις σελίδες που διατηρούμε στο sync, στο twitter ή στο facebook ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε μας ανάρτηση !!!


No response to “Το Μυστήριο του Χάρτη του Πίρι Ρέις”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails