Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ο Έλληνας που κέρδισε έναν πόλεμο και «γέννησε» το φαινόμενο Μπιν Λάντεν





Ο Γκαστ Αβράκοτος κέρδισε έναν πόλεμο και «γέννησε» το φαινόμενο Μπιν Λάντεν. Ένας πράκτορας με ελληνικές ρίζες άλλαξε την ιστορία



Δεν είχε το στιλ του Σον Κόνερι, δεν ήταν καν γοητευτικός ούτε οδηγούσε χλιδάτη Άστον Μάρτιν. Όμως ο μάλλον αδιάφορος τύπος με τα χοντροκομμένα γυαλιά και το αστείο όνομα έκρινε έναν πόλεμο και έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη σύγχρονη ελληνική αλλά και παγκόσμια ιστορία. Ο Γκαστ Αβράκοτος, που μια μέρα σαν σήμερα το 2005 έφυγε από τη ζωή, είναι ένας θρυλικός πράκτορας της CIA χάρη στην εφευρετικότητα αλλά και τη σκληρότητα του.

Ήταν μάλιστα τόσο καλός που η πλήρης δράση του αποκαλύφθηκε το 2003 από τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζορτζ Κράιλ στο βιβλίο του «Ο Πόλεμος του Τσάρλι Γουίλσον» που στη συνέχεια έγινε και ταινία από τον Τομ Χανκς. Πλέον όλοι αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Αβράκοτου τον άνθρωπο που δημιούργησε το φαινόμενο Μπιν Λάντεν.

Ο Γκουστάβ Λάσκαρης Αβράκoτος, όπως είναι το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε το 1938 στην πόλη Αλικίπα της Πενσυλβάνιας και ήταν γιος Έλληνα μετανάστη από τη Λήμνο. Σκληρός αντικομμουνιστής, άφησε νωρίς μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στην ΙΒΜ για να ενταχθεί το 1962 στο... ίδρυμα της CIA. Το γεγονός ότι ήξερε ελληνικά τον έφερε στην Αθήνα λίγο πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Η έδρα του στην Αθήνα ήταν το κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Χρησιμοποιούσε ως κάλυμμα την αμερικανική στρατιωτική αποστολή στην Ελλάδα, JUSMAG, ενώ ήταν σύνδεσμος της CIA με τη διεύθυνση ανορθόδοξου πολέμου του ελληνικού Πενταγώνου. Αποτέλεσε στενό συνεργάτη του αόρατου δικτάτορα, Δημήτρη Ιωαννίδη και τον συνδετικό κρίκο με τους Αμερικάνους ενώ θεωρείται ο ενορχηστρωτής του σχεδίου «κόκκινη προβιά» (μονάδες ανταρτών έτοιμες να επέμβουν σε περίπτωση που οι Σοβιετικοί προσπαθούσαν να πάρουν τον έλεγχο στην Ελλάδα). Έπαιξε ενεργό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της χούντας και είναι μυθικό το ταλέντο του να μην αφήνει ίχνη. Είναι γνωστό ότι επέμενε να μην δοθεί διαβατήριο για το εξωτερικό στον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ζητούσε ο Λευκός Οίκος. «Πρέπει να... εκτελέσουν τον αλήτη, γιατί θα επιστρέψει και θα τον βρείτε μπροστά σας» ήταν η θέση του.

Όταν στις 23 Δεκεμβρίου η πρωτοεμφανιζόμενη τότε «17 Νοέμβρη» δολοφόνησε τον προϊστάμενο του Αβράκοτου, Ρίτσαρντ Γουέλς ο «Δόκτορ Βρόμικος» ζήτησε να του δώσουν το «πράσινο φως» για να ανακαλύψει τους δολοφόνους και να τους σκοτώσει κάτι που τελικά δεν έγινε δεκτό. Το 1978 ολοκληρώνει το έργο του στην Αθήνα και επιστρέφει στο Λάνγκλεϊ. Αρχίζει να σκέφτεται την αποχώρησή του, απογοητευμένος από τη χαλαρή στάση που κρατούσε ο δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ. Στην CIA τον θεωρούσαν άξεστο αγροίκο χωρίς τρόπους με πολύ βρόμικο στόμα. Στα τέλη της δεκαετίας βρέθηκε στο σταθμό της CIA στη Βηρυτό, όπου έμελλε να κάνει το μεγάλο του όνομα.

Όλα άλλαξαν στο ασήμαντο γραφείο με την έλευση στην προεδρία των ΗΠΑ του Ρόναλντ Ρέιγκαν, το 1981 και τη γνωριμία του Αβράκοτος με τον επίσης παθιασμένο αντικομμουνιστή βουλευτή από το Τέξας, Τσάρλι Γουίλσον. Ο Αβράκοτος έγινε ο άνθρωπος που κλήθηκε να διευθύνει την γιγαντιαία συγκεκαλυμμένη επιχείρηση για την ενίσχυση των Αφγανών μουτζαχεντίν, που μάχονταν τους Σοβιετικούς. Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία της CIA, που της απορρόφησε το 70% του προϋπολογισμού της.

Ο Αβρακότος πήγε στο Κάιρο και αγόρασε εκατοντάδες χιλιάδες «Καλάσνικοφ» από τα αποθέματα του αιγυπτιακού στρατού, ενώ σε συμφωνία με τον στρατηγό του Πακιστάν Ζία οι Αφγανοί μουτζαχεντίν εκπαιδεύτηκαν στη γειτονική χώρα από άνδρες της CIA.Όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα της μεταφοράς των όπλων στα κακοτράχαλα βουνά του Αφγανιστάν ο Αβράκοτος έδωσε και εκεί τη λύση. Αγόρασε μουλάρια από την Κύπρο, τα φόρτωσε σε ένα καράβι και μέσω Πακιστάν τα πολεμοφόδια έφθασαν στα στρατόπεδα των ανταρτών.

Τη χαριστική βολή στους Ρώσους που είχαν χάσει 30.000 στρατιώτες, την έδωσε όταν κατάφερε να στείλει τον πρώτο αντιαεροπορικό πύραυλο «στίνγκερ» στα αφγανικά βουνά. Οι πύραυλοι κατέρριπταν 200 σοβιετικά αεροπλάνα και ελικόπτερα τον χρόνο και εγκλώβισαν τους Ρώσους στα αστικά κέντρα. Χωρίς αεροπορική υποστήριξη, ήταν καταδικασμένοι. Η αποχώρηση των Σοβιετικών τον Φεβρουάριο του 1989 ήταν η ολοκλήρωση της επιτυχίας του. Το λεγόμενο «ρωσικό Βιετνάμ» αποτέλεσε τον επιθανάτιο ρόγχο της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Αβράκοτος όμως είχε δημιουργήσει ένα τέρας που το έθρεψαν τα αμερικάνικα χρήματα και τελικά στράφηκε εναντίον τους με τη μορφή των Ταλιμπάν και του Μπιν Λάντεν.

Ο Αβρακότος συνταξιοδοτήθηκε το 1989 και στη συνέχεια απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος και αναλυτής στη News Corp. του Ρούμπερτ Μέρντοχ. Το 1997 επανήλθε ως σύμβουλος στη CIA, όταν στο τιμόνι της βρισκόταν ένας άλλος ελληνοαμερικανός, ο Τζορτζ Τένετ. Το 2003 εγκατέλειψε οριστικά τη CIA και την 1η Δεκεμβρίου 2005 τα εγκόσμια. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε ένα γιο. Πλέον ο γιος του Έλληνα μετανάστη θεωρείται ο άνθρωπος που με τις κινήσεις και τις αποφάσεις του άλλαξε την ιστορία.







Τομαράς Ηλίας

Και μην ξεχνάτε να γίνετε μέλη στις σελίδες που διατηρούμε στο sync, στο twitter ή στο facebook ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε μας ανάρτηση !!


No response to “Ο Έλληνας που κέρδισε έναν πόλεμο και «γέννησε» το φαινόμενο Μπιν Λάντεν”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails