Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Οι 10 πιο παράξενες οικολογικές ιδέες.





Διαβάστε παρακάτω τις 10 πιο παράξενες οικολογικές ιδέες όπως πανάκια τουαλέτας αντί για χαρτί τουαλέτας (η εικόνα παραπάνω) ή οικολογικά προφυλακτικά κ.τ.λ.




1. Πανάκια τουαλέτας αντί για χαρτί τουαλέτας.

Στην Αμερική, το απαλό χαρτί τουαλέτας γνωρίζει μεγάλες δόξες αλλά δυστυχώς, αυτό που είναι καλό για τον πισινό μας δεν είναι καλό για το περιβάλλον. Ο τύπος αυτός του χαρτιού δεν περιέχει ανακυκλωμένο υλικό και συχνά φτιάχνεται από μεγάλης ηλικίας δέντρα. Ένας ειδικός στην ανακύκλωση, χαρακτήρισε το μαλακό χαρτί τουαλέτας "πολύ χειρότερο από το να οδηγάς ένα Hummer" σε σχέση με την επίδραση του στο περιβάλλον.

Την λύση στο παραπάνω πρόβλημα έρχονται να δώσουν τα πανάκια που χρησιμοποιούνται αρκετές φορές αφού μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο. Σίγουρα υπάρχει κάποιο θέμα με την αποθήκευση και το πλύσιμο αν αναλογιστεί κανείς πόσα από αυτά θα χρησιμοποιούμε κάθε εβδομάδα, αλλά ένας κατασκευαστής υπόσχεται ότι δεν μυρίζουν και πουλάει υγρές σακούλες για την τοποθέτηση των βρόμικων πανιών.


2. Οικολογικά προφυλακτικά.

Τα προφυλακτικά κατασκευάζονται από latex το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από καουτσουκόδεντρα και συνήθως δεν περιέχει ανακυκλώσιμα υλικά. Τα λιπαντικά με τη σειρά τους, αποτελούν υποπροϊόντα πετρελαίου και περιέχουν χημικά συμπλέγματα που κάποιοι λένε ότι κάνουν κακό στην υγεία. Σας χάλασα την ρομαντική βραδιά που προγραμματίζατε? Ηρεμήστε.
Η λύση είναι τα οικο-προφυλακτικά. Μια Γαλλική εταιρεία προσφέρει προφυλακτικά από latex που παράγεται από ανακυκλωμένα υλικά ενώ το λιπαντικό, με το όνομα Yes Yes Yes, προέρχεται από φυτά και είναι πιστοποιημένα οργανικό. Επιπλέον, ένα μέρος των εσόδων πάει κατευθείαν προς όφελος των εργατών της Ασίας που εργάζονται στις φυτείες των καουτσουκόδεντρων.


3. Συρραπτικά χωρίς μεταλλικούς συνδετήρες.

Μέχρι πριν λίγα λεπτά, δεν γνώριζα ότι οι μεταλλικοί συνδετήρες ήταν τόσο επιζήμιοι για το περιβάλλον αλλά για να βγάλουν κάτι τέτοιο, μάλλον θα είναι. Το staple-free stapler, όπως είναι το όνομα του στα Αγγλικά, αντί για τα μικρά μεταλλικά στοιχεία που γνωρίζουμε, κόβει μικρές λωρίδες χαρτιού και χρησιμοποιεί αυτές για να συνδέσει πάνω από πέντε φύλλα χαρτιού μαζί.


4. Πλαστικά από ούρα χοίρου.

Μια εταιρία από την Δανία, η Agroplast, κατασκευάζει βιο-πλαστικό από ουρία, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή οικιακών σκευών. Υπάρχουν και άλλες εταιρίες βέβαια που φτιάχνουν τέτοια πλαστικά ξεκινώντας με λιγότερο ακραίες πρώτες ύλες, αλλά οι Δανοί κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι τα ούρα των χοίρων έχουν μεγάλο κόστος διαχείρισης εκτός και αν επεξεργαστούν ώς πρώτη ύλη οπότε και το όφελος είναι διπλό.


5. Χορέψτε για να ανάψουν τα φώτα.

Το μπάρ Surya στο Λονδίνο βρήκε ένα μοναδικό τρόπο να μειώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Τροποποίησε την πίστα χορού με τέτοιο τρόπο ώστε όταν οι πελάτες χορεύουν, παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται σε μπαταρίες και οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν μέρος των ενεργειακών απαιτήσεων του μπαρ. Ο ιδιοκτήτης του μπαρ, Andrew Charalambous (κυπριακό μου ακούγεται), λέει ότι με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται το 60% των αναγκών του μπαρ σε ενέργεια.


6. Μπαταρίες από ούρα.

Η εφεύρεση αυτή έχει να κάνει πάλι με τα ούρα αλλά αυτή τη φορά τα ανθρώπινα. Επιστήμονες στην Σιγκαπούρη βρήκαν ένα τρόπο να χρησιμοποιούν τα ανθρώπινα ούρα για να προκαλούν μια χημική αντίδραση που φορτίζει ειδικά κατασκευασμένες μπαταρίες. Προσθέστε μια σταγόνα ούρων σε ένα σύμπλεγμα από χλωρίδια του χαλκού, μαγνήσιο και χαλκό, και θα έχετε τόση ενέργεια όση δίνει μια μπαταρία ΑΑ.


7. Πράσινα κομματικά συνέδρια.

Οι δημοκρατικοί στις ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι το συνέδριο του 2008 στο Denver, θα ήταν το "πιο πράσινο συνέδριο στην ιστορία".

Τα γεύματα ήταν από τοπικά προϊόντα για την μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την μεταφορά τους, στο συνεδριακό κέντρο υπήρχαν διάσπαρτοι 950 εθελοντές που φρόντιζαν οι παρευρισκόμενοι να μην πετάνε κάτω τα σκουπίδια τους και οι συμμετέχοντες είχαν ξύλινες ταυτότητες αντί για πλαστικές. Το πιο παράξενο ήταν όμως μια ηλεκτρονική πινακίδα που συνιστούσε στο κοινό να μην ξοδεύει νερό, φορώντας τα εσώρουχα για τέσσερις ημέρες πριν τα αλλάξει, κάτι που μεταφράζεται σε μια ημέρα κανονικά, μια ημέρα το μπρος-πίσω και δυο επιπλέον μέρες το ίδιο αλλά γυρνώντας τα ανάποδα!!.


8. Resomation.

Τι γίνεται μετά θάνατον? Και φυσικά δεν αναφέρομαι στο μεταφυσικό του πράγματος αλλά στο περιβαλλοντολογικό.

Μια καινούργια τεχνολογία διαχείρισης νεκρών έρχεται να μας δώσει την απάντηση και λέγεται Resomation. Η διαδικασία έχει ώς εξής: βυθίζουμε το σώμα σε αλκαλικό διάλυμα, εφαρμόζουμε πίεση και θερμοκρασία και το αφήνουμε να πάρει μια βράση εως ότου υγροποιηθεί. Το τελικό υγρό που θα πάρουμε είναι ιδανικό για λίπασμα ενώ το ασβέστιο από τα οστά μπορεί να αποθηκευτεί όπως η στάχτη σε δοχείο.


9. Το σουτιέν θα μας σώσει.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει δυο διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ο στηθόδεσμος μπορεί να σώσει τον πλανήτη.

Ο πρώτος τρόπος αποτελεί Ιαπωνική πρόταση και πρόκειται για σουτιέν ειδικά σχεδιασμένα που θα μειώσουν τον αριθμό από ξυλάκια φαγητού που καταλήγουν στα απορρίμματα αφού θα διαθέτουν ειδική θήκη στην οποία οι γυναίκες θα κουβαλούν τα ξυλάκια τους όλες τις ώρες.
Η δεύτερη πρόταση χρησιμοποιεί τα στήθη για την παραγωγή ενέργειας. Στηθόδεσμοι φτιαγμένοι από ίνες πλεγμένες με μικροσκοπικά σύρματα και μπορούν να παράγουν ενέργεια από την φυσική κίνηση του στήθους ικανή να τροφοδοτήσει ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα iPod. Όσο μεγαλύτερο το στήθος, τόσο περισσότερη ενέργεια μπορεί να παραχθεί.


10. Το Tempuramobile.

Ιάπωνες ερευνητές κατασκεύασαν ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο που κινείται με το λάδι που απομένει από το δημοφιλές στην χώρα tempura (τηγανιτό ψάρι με λαχανικά). Προκειμένου μάλιστα να κεντρίσουν την περιβαλλοντική συνείδηση του κόσμου, πήραν μέρος με το αυτοκίνητο αυτό στον αγώνα Παρίσι-Dakar τερματίζοντας στην 68η θέση από τους 109 που τερμάτισαν.






Και μην ξεχνάτε να γίνετε μέλη στις σελίδες που διατηρούμε στο sync, στο twitter ή στο facebook ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε μας ανάρτηση !!!   



No response to “Οι 10 πιο παράξενες οικολογικές ιδέες.”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails