Κυριακή, 15 Μαΐου 2011

20 οδηγίες για να επιβιώσετε από πτώση αεροσκάφους

Η ιστορία της Στέφανι Νίλσον, μίας πανέμορφης νέας γυναίκας και μητέρας τεσσάρων παιδιών, που επέζησε από αεροπορική τραγωδία, αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.Με αφορμή το γεγονός ότι επέζησε και… “κληροδότησε” την εμπειρία της μέσω του διαδικτύου, ο συγγραφέας και πρόεδρος του διεθνούς πρακτορείου ABC News, τονίζει, πως η επιβίωση από πτώση αεροσκάφους δεν είναι όσο απίθανη πιστεύουμε, ενώ προχωρά ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας 20 οδηγίες, που μπορούν να σώσουν ζωές…

Ο Μπεν Σέργουντ, συγγραφέας του βιβλίου “The Survivors Club – The Secrets and Science That Could Save Your Life”, “Το κλαμπ των επιζησάντων – Τα μυστικά που μπορούν να σώσουν τη ζωή σας”, υπογραμμίζει, ότι το να επιβιώσει κανείς από μία αεροπορική τραγωδία, δεν είναι και τόσο ενάντια στις προβλέψεις.
“Θα μπορούσατε να ταξιδεύετε με αεροσκάφος κάθε μέρα, για τα επόμενα 164.000 χρόνια και να μη ζήσετε την εμπειρία της πτώσης ενός αεροσκάφους”, σημειώνει, τονίζοντας πως η σωτηρία μας σε αντίθετη περίπτωση, επαφίεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, από τη γνώση του πώς μπορούμε να σώσουμε τον εαυτό μας.

“Εάν πέσει το αεροσκάφος, είναι πολύ πιθανό να επιζήσω και αν κάνω τις σωστές κινήσεις, αν δώσω προσοχή στις σωστές λεπτομέρειες, αν έχω σχέδιο κι αν δε μείνω αδρανής, οι πιθανότητές μου αυξάνονται κατακόρυφα”, υπογραμμίζει.Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά είναι τα 20 “μυστικά” που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή μας…

1) Μάθετε τα στατιστικά! Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα στοιχεία δείχνουν, ότι ένα ποσοστό 95,7% των επιβαινόντων σε αεροσκάφος, πράγματι επιβιώνει!

2) Έχετε 90 δευτερόλεπτα για να εγκαταλείψετε το αεροσκάφος, μόνο 90 δευτερόλεπτα. Μόλις περάσει αυτό το διάστημα, οι φλόγες από τη φωτιά που θα ακολουθήσει από τη σύγκρουση, θα φτάσει στην καμπίνα, καίγοντας τα πάντα.

3) “Συν 3 – μείον 8”… Στην ορολογία της αεροπλοΐας, αυτό ισοδυναμεί με τα τρία πρώτα λεπτά, από την επιβίβαση στο αεροσκάφος και τα οχτώ τελευταία, πριν την αποβίβαση. Το 80% των αεροπορικών δυστυχημάτων, συμβαίνει μέσα στα κρίσιμα 11 αυτά λεπτά!

Γι’αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτό το διάστημα, να φροντίσετε να μη σας πάρει ο ύπνος, να μη χαλαρώσετε γενικά τόσο, με οποιονδήποτε τρόπο, ώστε να μην μπορείτε να αντιδράσετε, σε περίπτωση που καταστεί ανάγκη.

Το αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευαν η Στέφανι και ο σύζυγός της, κατέπεσε σ’αυτό το πρώτο κρίσιμο χρονικό διάστημα.

4) Καταστρώστε σχέδιο δράσης. Σε πολλές περιπτώσεις η επιβίωση εξαρτάται αποκλειστικά από σας, γι’ αυτό με το που επιβιβάζεστε στο αεροσκάφος, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τι θα κάνετε, σε περίπτωση που χρειαστεί να το εγκαταλείψετε.

Απομνημονεύστε πού βρίσκονται οι έξοδοι και μετρήστε πόσες σειρές καθισμάτων μεσολαβούν, από τη δική σας.

5) Η καλή κατάσταση βοηθά! Μπορεί να μην είναι ο λόγος που θα σωθείτε, ωστόσο η ταχύτητα και η καλή φυσική κατάσταση, μπορεί να “εκτοξεύσουν” τις πιθανότητές σας, αφού μπορεί να χρειαστεί να τρέξετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε, για να εγκαταλείψετε το αεροσκάφος.

6) Και το σωστό σωματικό βάρος βοηθά! Κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να περάσετε μέσα από κατεστραμμένα, συμπιεσμένα αντικείμενα.

7) Μην πανικοβληθείτε! Ή τουλάχιστον προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε, αφού ο πανικος είναι ο “εχθρός” της επιβίωσης. Προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι και να συγκεντρωθείτε στο σχέδιο που θα έχετε στο μυαλό σας, για να εγκαταλείψετε το αεροσκάφος.

8) Ένα ποσοστό 10% των επιβαινόντων έχουν όντως την ικανότητα να σκεφτούν καθαρά και να εμψυχώσουν και τους υπόλοιπους. Εάν “παγώσετε” και δεν ξέρετε, πώς να αντιδράσετε, δώστε βάση σ’αυτά που θα πουν οι πιο “δυναμικοί” και ακολουθήστε τις οδηγίες τους.

9) Πάντα να έχετε ένα “Σχέδιο Β”! Δεν αρκεί να έχετε εντοπίσει τη μία έξοδο κινδύνου. Χρειάζεται να έχετε βρει και δεύτερη διέξοδο.

10) Δώστε πραγματικά βάση στις οδηγίες των αεροσυνοδών. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσέχουν, με αποτέλεσμα να τις αγνοούν την κρίσιμη στιγμή.

11) Αποστηθίστε τις πιο σημαντικές οδηγίες από το φυλλάδιο. Είναι πιο σημαντικό ακόμη και από το να προσέχετε τις οδηγίες των αεροσυνοδών.

12) Ακόμη και αν πετάτε συχνά, είναι πολύ σημαντικό να ακούτε τις οδηγίες του προσωπικού κάθε φορά. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνά με αεροσκάφος, θεωρούν ότι ήδη γνωρίζουν τα πάντα για τους κανονισμούς ασφαλείας κατά τη διάρκεια της πτήσης, ωστόσο έχει αποδειχθεί πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

13) Να φοράτε πάντα άνετα παπούτσια, όταν ταξιδεύετε με αεροσκάφος. Οι γυναίκες ειδικά πρέπει να αφήσουν τα ψηλοτάκουνά τους στο σπίτι.. ή στη βαλίτσα τους.

14) Αποφύγετε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πτήσης. Όσο «δελεαστικό» κι αν είναι, όσο κι αν θέλετε να πιείτε, καλό θα ήταν να μην το κάνετε, γιατί θα χρειαστεί να είστε σε ετοιμότητα.

15) Σε κάθε περίπτωση, θα συγκρουστείτε με κάποιο αντικείμενο, γι΄αυτό θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι. Να έχετε καλά δεμένη τη ζώνη σας και το κάθισμα στη σωστή θέση.

16) Ξεχάστε τις αποσκευές σας. Το μόνο που θα πρέπει να σκέφτεστε, είναι να βγείτε από το αεροσκάφος και όχι τα αντικείμενα.

17) Προσπαθήστε να κάθεστε κοντά σε έξοδο. Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις, ότι κάποιες συγκεκριμένες θέσεις είναι ασφαλέστερες από άλλες, άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορική τραγωδία, εντοπίστηκαν να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον.

18) Αν ταξιδεύετε με μέλη της οικογένειας ή τα παιδιά σας, αποφασίστε ποιος θα είναι ο ρόλος καθενός σε περίπτωση που χρειαστεί, να εγκαταλείψετε το αεροσκάφος.

19) Κατά την απογείωση και προσγείωση του αεροσκάφους, έχετε στο μυαλό σας, το πιο σημαντικό πρόσωπο της ζωής σας. Έρευνες έχουν δείξει, ότι σε περίπτωση ανάγκης, οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν τα πιο αυτονόητα πράγματα, με αποτέλεσμα να μη θυμούνται ακόμη και τα παιδιά τους.

20) Τέλος, αναρωτηθείτε… “Πόσο αφοσιωμένος είμαι σ’αυτό;” Προσπαθήστε να θυμάστε, ότι η επιβίωση, δεν είναι μόνο θέμα φυσικής κατάστασης, αλλά και ψυχολογίας.Σε περίπτωση που βιώσετε αεροπορικό ατύχημα, θα πρέπει να αποβάλετε κάθε δισταγμό, να είστε προετοιμασμένοι, να σκαφραλώσετε πάνω από καθίσματα, να συρθείτε στο διάδρομο, να κάνετε ό,τι χρειαστεί για να επιβιώσετε…

Η Στέφανι και ο Κρίστιαν, κατά τη διάρκεια του ατυχήματος, σκέφτηκαν τα παιδιά τους. “Είχα συνέχεια στο μυαλό μου τα παιδιά μας και το πόσο μας χρειάζονται”, είπε ο ίδιος.
cosmo.gr
Και μην ξεχνάτε να γίνετε μέλη στις σελίδες που διατηρούμε στο sync, στο twitter ή στο facebook ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε μας ανάρτηση !!!No response to “20 οδηγίες για να επιβιώσετε από πτώση αεροσκάφους”

Leave a Reply

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε ένα καθημερινό email με όλα τα νέα άρθρα

Related Posts with Thumbnails