Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Τα ευτράπελα της απογραφής





Τα περιστατικά κατά τη διάρκεια της απογραφής είναι μεμονωμένα, αποδεικνύουν όμως ότι κάποιοι αρνούνται να κατανοήσουν τη σημαντικότητα των σωστών αποτελεσμάτων που πρέπει να προκύψουν από την απογραφή. Διαβάστε μερικές από τις μικρές ιστορίες...



*ΕΡΩΤΗΣΗ: «Έχετε ζήσει ποτέ στο εξωτερικό;»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Ναι, ένα χρόνο έκανα στην Κορέα, αλλά μπορούμε να το ξεχάσουμε, σας παρακαλώ;»

*Αρνήσεις και επιφύλαξη
Μεταξύ των δυσκολιών που έχουν συναντήσει οι απογραφείς είναι η άμεση προσέγγιση κάποιων πολιτών, οι οποίοι αρχικά εμφανίζονται αρνητικοί τόσο στο να δεχτούν στο σπίτι τους τον απογραφέα όσο και στο να απαντήσουν στις ερωτήσεις του.

*Αλλοδαποί
Όσον αφορά τους αλλοδαπούς, όπως τόνισε ο επόπτης της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κ. Παναγιώτης Παπράς, αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω γλώσσας και φόβου σχετικά με το σκοπό της απογραφής. Δεν ήταν λίγοι και οι μετανάστες, οι οποίοι ήλπιζαν ότι μετά το πέρας της απογραφής, θα μπορούσαν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Ένας μάλιστα, μετά το τέλος της διαδικασίας, ρώτησε: «Τώρα θα μπορώ να ψηφίζω;».

*Στην περίπτωση τώρα των ημεδαπών, η άρνηση εκδηλώνεται τα πρώτα λεπτά και αυτό διότι δε γνωρίζουν τις ερωτήσεις που περιέχονται στο ερωτηματολόγιο του απογραφέα και το πόσο απλές τελικά αυτές είναι.
«Οι αρνήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν διάσπαρτες τόσο στα αστικά κέντρα όσο και σε κάποια χωριά. Δεν ήταν αρνήσεις με σκοπό να αποφύγουν την απογραφή αλλά περισσότερο γιατί, όπως αποδείχτηκε, ο κόσμος δε γνώριζε την απλότητα των ερωτήσεων. Στο Ηράκλειο συγκεκριμένα προέκυψαν δυο περιπτώσεις νεαρών ηλικίας 30-40 ετών οι οποίοι έδειξαν αρχικά κάποια επιθετικότητα, όμως τους επισκεφτήκαμε ξανά τη μεθεπόμενη ημέρα, οπότε και απογράφηκαν κανονικά. Τα περιστατικά είναι μεμονωμένα και καταφέρνουμε να τα ξεπερνάμε», τόνισε ο κ. Παπράς.

*Προσωπικά δεδομένα
Αντιδράσεις παράλληλα υπήρξαν και από κάποιους γονείς που, μη γνωρίζοντας το τι επρόκειτο να ερωτηθούν όσον αφορά τις ερωτήσεις για τα παιδιά της οικογένειας, επειδή ήταν ανήλικα, βασιζόμενοι στην «αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων», δεν ήθελαν να δώσουν καμία απάντηση. Όταν όμως άφησαν τον απογραφέα να τους κάνει τις ερωτήσεις, τότε καταλαβαίνοντας το λάθος τους και απάντησαν μετά χαράς.
«Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε να έρθω σε τηλεφωνική επαφή με τους πολίτες για να εξηγήσω περί τίνος πρόκειται. Αναγκάστηκα να διαβάσω τον ισχύοντα νόμο περί προσωπικών δεδομένων, οπότε και, αντιλαμβανόμενοι οι γονείς το πώς έχουν τα πράγματα, δέχτηκαν να απαντήσουν κανονικά», ανέφερε σχετικά ο κ. Παπράς.

*Το απαραίτητο χιούμορ
Πέρα όμως από τις δυσάρεστες καταστάσεις, σε πολλές περιπτώσεις οι απαντήσεις των πολιτών αφοπλίζουν τους απογραφείς προκαλώντας τους ακόμα και το γέλιο, όπως η περίπτωση ενός απογραφέα που επισκέφτηκε μια ηλικιωμένη κυρία και στο σημείο όπου στο ερωτηματολόγιο γινόταν λόγος για τη χρήση ίντερνετ, εκείνη απάντησε ότι το χρησιμοποιούσε με μανία μέχρι πρότινος αλλά το έκοψε πέρυσι και άρχισε πάλι να πλέκει, γιατί, όπως είπε... εκουζουλάθηκε!

*Ένας άλλος κύριος στην ερώτηση «έχετε ζήσει ποτέ στο εξωτερικό;», απάντησε: «Ναι, ένα χρόνο έκανα στην Κορέα, αλλά μπορούμε να το ξεχάσουμε, σας παρακαλώ;».

*Τα κεράσματα
«Μας πρότειναν για κέρασμα δεκάδες γλυκά, καφέδες, αναψυκτικά και σε κάποιες περιπτώσεις, μας έστρωσαν και το τραπέζι για φαγητό», διηγούνται η Κάλια, η Στέλλα και η Μύριαμ, τρεις νεαρές απογραφείς. «Πολλοί ηλικιωμένοι, για να σπάσουν τη μοναξιά τους και για να γεμίσουν το χρόνο τους, μας εξιστορούσαν περιστατικά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και από την κατοχή. Μέχρι και ιστορίες από την καταστροφή της Σμύρνης ακούσαμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας», αναφέρουν χαμογελώντας και συμπληρώνουν, «μας εκμυστηρεύτηκαν επίσης, δεκάδες κουτσομπολιά, προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες, που μας έφεραν αρχικά σε δύσκολη θέση, αλλά εκ των υστέρων συνειδητοποιήσαμε ότι όλα αυτά τελικά έχουν αρκετή πλάκα. Τα διηγούμαστε στις παρέες μας και γελάμε πολύ».

*Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση ηλικιωμένης, από το Παγκράτι, πολύ καθώς πρέπει και ευγενική, απαντώντας στην ερώτηση για την οικογενειακή της κατάστασή είπε χαιρέκακα: «Έχω δύο παιδιά, αλλά τα έχω αποκληρώσει εδώ και καιρό. Μην τους το πείτε πριν πεθάνω, για να με προσέχουν», αφήνοντας άφωνη την Κάλια.

*Το επίπεδο μόρφωσης
Ευκατάστατη κυρία, με οικογένεια, πολύ φιλική και ευχάριστη, όταν ήρθε η στιγμή να απαντήσει στην ερώτηση για το επίπεδο της μόρφωσής της, σοβάρεψε απότομα και ανέφερε σχεδόν ψιθυριστά: «Είμαι απόφοιτος δημοτικού, αλλά λέω ότι έχω τελειώσει τη Φιλοσοφική. Στην πολυκατοικία είναι όλοι πανεπιστημιακής μόρφωσης και αισθανόμουν κάπως μειονεκτικά. Καταλαβαίνετε».

*Σε μία άλλη περίπτωση, κυρία μέσης ηλικίας, απογράφοντας τα παιδιά της, ανέφερε, «Η κόρη μου είναι έγκυος, αλλά δεν το λέμε, γιατί είναι ανήλικη και δεν ξέρουμε ποιος είναι ο πατέρας».

*Τέλος, πολύ αστεία φάνηκε στις νεαρές απογραφείς, η αντίδραση ενός ηλικιωμένου, ο οποίος δεν ήθελε να απογραφεί και απαντώντας από το θυροτηλέφωνο, φώναξε σε πολύ έντονο ύφος: «Να φύγετε! Δεν μένει κανείς εδώ». Αυτά ήταν λίγα από τα περιστατικά με τα οποία ήρθαν «αντιμέτωποι» οι απογραφείς, προσπαθώντας να ολοκληρώσουν το τεράστιο έργο της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών 2011.

*Η απογραφή ξεκίνησε στις 10 Μαΐου, πραγματοποιείθηκε ταυτόχρονα σε ολόκληρη την επικράτεια και ολοκληρώθηκε στις 24 Μαΐου. Πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια, με σκοπό να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, στοιχεία απαραίτητα για τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Ο απογραφέας φέρει κονκάρδα με το ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομά του, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη του. Σε περίπτωση αμφιβολίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την ΕΛΣΤΑΤ στους τηλεφωνικούς αριθμούς 213 135 2138-40.

*Ο πληθυσµός µιας περιοχής διαµορφώνει τον µισθό των δηµάρχων και τις κοινοτικές χρηµατοδοτήσεις. Σύµφωνα όµως µε τον υφυπουργό Εσωτερικών Γεώργιο Ντόλιο, θα είναι πολύ σπάνιο να έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα ποσοτικά µεγέθη των µεγάλων δήµων της χώρας σε σχέση µε το 2001. Σε δήµους µε πληθυσµό άνω των 100.000 ο δήµαρχος λαµβάνει ισόποσες αποδοχές µε τον γενικό γραµµατέα υπουργείου (περίπου 6.000 ευρώ τον µήνα).




kouinet.gr
Και μην ξεχνάτε να γίνετε μέλη στις σελίδες που διατηρούμε στο sync, στο twitter ή στο facebook ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε μας ανάρτηση !!! 



No response to “Τα ευτράπελα της απογραφής”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails