Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Η νύχτα της βασιλικής σφαγής





Ένας πρίγκιπας «θερίζει» την οικογένεια του και ρίχνει ένα έθνος σε νευρικό κλονισμό. Γεγονότα και θεωρίες για τη «ματωμένη Παρασκεύη» που συγκλόνισε το Νεπάλ.



Ένας απαγορευμένος έρωτας, μια αυταρχική βασιλική οικογένεια, ένας νεαρός πρίγκιπας και μια νύχτα τρόμου. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα κλασικό Χολιγουντιανό σενάριο όμως δέκα χρόνια πριν σαν σήμερα η ζωή... έβγαλε, για πολλοστή φορά, τη γλώσσα ακόμα και στον πιο ευφάνταστο σεναριογράφο. Μια νύχτα που άφησε άφωνο έναν ολόκληρο λαό και πυροδότησε θεωρίες συνομωσίας.

Ταξιδεύουμε στο εξωτικό βασίλειο του Νεπάλ το 2001. Ο πρίγκιπας Ντιπέντρα ήταν η μεγάλη ελπίδα του λαού του. Καλλιεργημένος, ανεξάρτητος με μόρφωση σε αγγλικό κολέγιο, είχε τη φήμη του ήρεμου και καλοσυνάτου ανθρώπου με μοναδικό ψεγάδι την αγάπη του στη νυχτερινή ζωή. Φανατικός αθλητής του καράτε δεν είχε δώσει δικαιώματα και ο λαός του Νεπάλ θεωρούσε πως όταν θα διαδεχόταν στη βασιλεία τον πατέρα του Μπιρέντρα θα ξεκινούσε μια πολύ καλή περίοδο για τη χώρα.

Το βράδυ της Παρασκευής 1ης Ιουνίου 2001 η βασιλική οικογένεια έδινε δείπνο σε στενό κύκλο. Ο Ντιπέντρα έχοντας πιεί πολύ προσέβαλε έναν από τους καλεσμένους. Ο πατέρας του επενέβη και αφού του μίλησε άσχημα του ζήτησε να φύγει. Με τη συνοδεία των δύο αδελφών του Πάρας και Νιράγιαν και φανερά εκνευρισμένος ο πρίγκιπας αποχώρησε.

Η σφαγή...

Μια ώρα ο Ντιπέντρα επιστρέφει στην αίθουσα φορώντας παραλλαγή και κράνος και οπλισμένος με δύο πολυβόλα. Ρίχνει μια βολή στο ταβάνι και αφού είναι σίγουρος πως όλοι τον προσέχουν «γαζώνει» τον πατέρα του. Στη συνέχεια στρέφει τα όπλα σε μια θεία του. Ένας από τους θείους του προσπαθεί να τον σταματήσει και τον εκτελεί εξ επαφής. Σταματά, βγαίνει από το δωμάτιο και επιστρέφει άμεσα για να συνεχίσει το ολέθριο έργο του. Αυτό συνεχίζεται για περίπου 15 λεπτά και τελικά σκοτώνει οκτώ άτομα (τον πατέρα του, την αδελφή του Σρούτι, δύο θείες του, έναν θείο του, μια ξαδέλφη του πατέρα και τον σύζυγο της αδελφής της μητέρας του) και τραυματίζει πέντε. Στη συνέχεια βγαίνει στον κήπο όπου ο αδελφός του Νιραγιάν προσπαθεί να τον σταματήσει. Τον εκτελεί και στη συνέχεια σκοτώνει και τη μητέρα του που επιχειρεί να τον μιλήσει. Τελικά κατευθύνεται σε μια μικρή γέφυρα και αυτοπυροβολείται στο κεφάλι.

Η φρουρά του παλατιού φτάνει αργά στον χώρο και αντικρίζει το αποτρόπαιο θέαμα. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες ο βασιλιάς είναι νεκρός. Ο Ντιπέντρα αναπνέει ακόμα και μεταφέρεται σε νοσοκομείο. Ενώ βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση ανακηρύσσεται βασιλιάς του Νεπάλ. Ξεψυχά τέσσερις μέρες μετά και αναλαμβάνει ο θείος του Γκιανέντρα. Μέχρι το θάνατο του πρίγκιπα ο Γκιανέντρα μιλάει για ατύχημα και ο λαός παρακολουθεί άφωνος.

Η επίσημη εκδοχή

Οι φήμες οργιάζουν και τελικά μετά το θάνατο του Ντιπέντρα ανακοινώνεται ότι ο πρίγκιπας σκότωσε τη βασιλική οικογένεια. Ο λαός δεν μπορεί να το πιστέψει ενώ ο νέος βασιλιάς διατάσει έρευνα για να διαπιστωθεί τι έχει γίνει. Δύο άτομα αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν την υπόθεση και μετά από δεκάδες ανακρίσεις ανακοινώνουν το πόρισμα: Ο πρίγκιπας Ντιπέντρα σε κατάσταση μέθης (πληροφορίες μίλησαν και για κοκαΐνη) δολοφονείσαι την οικογένεια του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Αιτία της οργής του θεωρήθηκε το γεγονός ότι η οικογένεια του δεν του επέτρεπε να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του Ντεβιάνι Ρανά (έφυγε από το Νεπάλ μετά το συμβάν).

Οι θεωρίες...

Η υπόθεση επίσημα κλείνει αλλά η πλειοψηφία του κόσμου δεν πιστεύει ότι ο καλοσυνάτος πρίγκιπας θα σκότωνε την οικογένεια του και θα άφηνε τον θρόνο για τα μάτια μιας γυναίκας. Αντικρουόμενα στοιχεία και περίεργες συμπτώσεις οδηγούν σε διάφορες θεωρίες συνομωσίας που δεν μπορείς να τις απορρίψεις αβίαστα. Μέχρι τη σφαγή ο μετέπειτα βασιλιάς Γκιανέντρα έλειπε σε άλλη πόλη ενώ κανένα από τα μέλη της οικογενείας του που ήταν στο δείπνο δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Με τον Μπιρέντρα και τον Ντιπέντρα ζωντανό ο Γκιαντέρα είχε ελάχιστες ελπίδες να γίνει βασιλιάς.

Οι επιζήσαντες πάντως επιβεβαίωσαν πως ο Ντιπέντρα ήταν αυτός που πυροβολούσε αλλά και πάνω σε αυτό ήρθε ένα βιβλίο να δημιουργήσει αμφισβητήσεις. Το βιβλίο επικαλείται τη μαρτυρία μια από τις υπηρέτριες που ήταν «παρούσα» στο δείπνο. Αυτή τονίζει πως δύο άτομα που είχαν μεταμφιεστεί σαν τον πρίγκιπα Ντιπέντρα σκότωσαν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Κυκλοφόρησαν επίσης σενάρια για μέλη της ασφάλειας του παλατιού αλλά και παρέμβαση από την Ινδία που ενορχήστρωσε την σφαγή. Ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ του BBC με μαρτυρίες από ανθρώπους επέζησαν υιοθετεί το επίσημο σενάριο.

Η βασιλεία του Γκιανέντρα κράτησε πέντε χρόνια. Η έντονη δυσαρέσκεια του λαού οδήγησε στην ανατροπή του το 2006 και τελικά στο τέλος της εποχής των βασιλιάδων με την εγκαθίδρυση δημοκρατίας στο Νεπάλ το 2008.





Τομαράς Ηλίας
Και μην ξεχνάτε να γίνετε μέλη στις σελίδες που διατηρούμε στο sync, στο twitter ή στο facebook ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε μας ανάρτηση !!!  




No response to “Η νύχτα της βασιλικής σφαγής”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails