Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

8 λόγοι γιατί να προτιμάμε τη μπύρα





Σύμφωνα με τους Forbes, δεκαετείς έρευνες που διεξήχθησαν σε αμερικανικά πανεπιστήμια έδειξαν ότι μία μέτρια κατανάλωση μπύρας (ένα με δύο ποτήρια τη μέρα) μπορεί τελικά να μας κάνει καλό, ειδικά αν αντιμετωπίζουμε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Δίνουν μάλιστα οχτώ υγιείς λόγους για να πίνουμε μπύρα. Ποιοι είναι αυτοί;






1. Υγιής καρδιά
Οι περισσότερες έρευνες έδειξαν ότι μία μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης και της μπύρας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, που αποτελούν -στην Αμερική τουλάχιστον- την πρώτη αιτία θανάτου. Έρευνα του 2006 στο Beth Israel Deaconess Medical Center και του Harvard School of Public Health έδειξε ότι ανάμεσα σε άνδρες με υγιή τρόπο ζωής, αυτοί που κατανάλωναν με μέτρο αλκοόλ μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 40% με 60%, σε αντίθεση με άλλου υγιείς άνδρες που απέχουν από τα αλκοολούχα.

2. Έμφραγμα - Εγκεφαλικό
Πέρα από την υγεία της καρδιάς, η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στο να αποφευχθεί το φράξιμο των αρτηριών της καρδιάς, του αυχένα και του εγκεφάλου, το οποίο οδηγεί συχνά σε ισχαιμικά επεισόδια.

3. Υπέρταση
Η υπέρταση, που επηρεάζει περί τα 65 εκατ. άτομα στις ΗΠΑ, συνδέεται άμεσα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις που οδηγούν στο θάνατο. Αλλά μία έρευνα του 2007 από Δανούς επιστήμονες στο Harvard School of Public Health και το Beth Israel Deaconess Medical Center, βρήκε ένα σύνδεσμο ανάμεσα στους υπερτασικούς άνδρες που καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο και στο χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων.

4. Διαβήτης
Άλλες έρευνες έδειξαν ότι άτομα με προβλήματα διαβήτη που πίνουν μπύρα με μετριοπάθεια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η συγκεκριμένη έρευνα μάλιστα δείχνει ότι το συνήθειο της ελαφρούς κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να προστατεύσει άνδρες και γυναίκες από το να εμφανίσουν διαβήτη Τύπου 2. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αυξημένης ευαισθησίας στην ινσουλίνη ή τις συνέπειες των αντι-φλεγμονωδών.

5. Νοητική λειτουργία
Είναι η μπύρα καλή για τον εγκέφαλό σας; Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά, οι ερευνητές λένε «ναι». Μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ, και δη μπύρας, σχετίζεται με την καλύτερη λειτουργία του γυναικείου εγκεφάλου. Αντίστοιχη έρευνα του 2003 συμφωνούσε ότι ενήλικες άνω των 65 που καταναλώνουν από ένα έως έξι αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας από όσους πίνουν πολύ περισσότερο ή δεν πίνουν καθόλου.

6. Κόκαλα
Έρευνες έχουν δείξει ότι η μπύρα μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στην αποφυγή της απώλειας του ιστού των οστών, ενώ μπορεί να βοηθήσει στο χτίσιμο της οστεώδους μάζας στους άνδρες και στις νεαρές γυναίκες –γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση δεν έχουν δείξει να ευνοούνται σε αυτόν τον τομέα. Το αποτέλεσμα αυτό πιστεύεται ότι συνδέεται με την υψηλή περιεκτικότητα της μπύρας σε σιλικόνη. Η υπερβολική κατανάλωση μπύρας πάντως, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των καταγμάτων στα οστά.

7. Είμαστε ακόμα ζωντανοί
Ένα σύνολο 50 ερευνών από το 2005 και μετά αποδεικνύει ότι υπάρχει μία ανάστροφη συνάφεια ανάμεσα στη μετριοπαθή κατανάλωση αλκοόλ και τον θάνατο υπό όποιες συνθήκες για τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους. Το χαμηλότερο ρίσκο θανάτου δείχνουν να εμφανίζουν άτομα που καταναλώνουν ένα με δύο ποτά την ημέρα (κυρίως μπύρα), κάτι που μπορεί επίσης να συνδέεται με την προστασία του αλκοόλ ενάντια στο έμφραγμα και το καρδιακό επεισόδιο.

8. Νιώστε υγιέστεροι
Άτομα που πίνουν μπύρα, οινοπνευματώδη ή κρασί τείνουν σε γενικές γραμμές να αναφέρουν λιγότερα δείγματα κακής υγείας, σε αντίθεση με όσους απέχουν εντελώς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2001 στο Journal of Epidemiology and Community Health. Όσο υψηλότερη είναι η κατανάλωση καθαρού αλκοόλ, λένε οι ερευνητές, τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα της υποκειμενικά κακής υγείας.


No response to “8 λόγοι γιατί να προτιμάμε τη μπύρα”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails