Κυριακή 16 Μαΐου 2010

8 εφευρέσεις καταδικασμένες σε αποτυχία



Πως υποδέχτηκε ο Τόμας Έντισον το εναλλασόμενο ρεύμα, την καινοτομία που έκανε το δικό του ηλεκτρικό λαμπτήρα την εφεύρεση του αιώνα του; Τι προέβλεψαν τα αμερικάνικα ταχυδρομεία για την αλληλογραφία του 20ου αιώνα; O Crazy Greek blogger παρουσιάζει τις πιο αποτυχημένες προβλέψεις στην ιστορία της τεχνολογίας.



1. Η ηλεκτρική λάμπα



100 χρόνια μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας το μίσος μεταξύ Βρετανών και Αμερικάνων ήταν ακόμα κραταιό. Αποτέλεσμα; Οι Βρετανοί με το γνωστό φλέγμα τους κατέκριναν αρχικά και αργότερα αξιοποίησαν καθυστερημένα τη μεγαλύτερη, ίσως, εφεύρεση του 19ου αιώνα.

«…αρκετά καλή για τους γείτονες μας στην αντίπερα όχθη του ατλαντικού… αλλά ανάξια της προσοχής των πρακτικών ανθρώπων και των επιστημόνων
Επιτροπή Βρετανικού Κοινοβουλίου, 1878

«Όποιος γνωρίζει το θέμα θα καταλάβει ότι πρόκειται για εμφανή αποτυχία
Χένρι Μόρτον, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Στίβενς, 1878

2. Το εναλλασσόμενο ρεύμα

«… είναι χάσιμο χρόνου. Κανένας δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσει
Τόμας Έντισον, 1889

Η δήλωση αυτή ήταν το αποτέλεσμα της διαμάχης του Τόμας Έντισον με τον Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ που απέκτησε πρώτο τα δικαιώματα για την ευρεσιτεχνία του Νίκολα Τέσλα.

Το περίεργο είναι ότι η επικράτηση του Γούεστινγκχαουζ ευνόησε τη διάδοση του ηλεκτρικού λαμπτήρα ως βασικό μέσο φωτισμού κάνοντας τον εφευρέτη της κομμάτι της ιστορίας. Ο εφευρέτης της ήταν ο ίδιος ο Τόμας Έντισον.

3. Έξυπνα τηλέφωνα

«Έχουμε εξαντλήσει τα όρια του δυνατού με τους υπολογιστές
Τζον Φον Νόιμαν, 1949

Αν και η δηλώση του Τζον Φον Νόιμαν προηγήθηκε μια και πλέον δεκαετία της εφεύρεσης του μικροτσιπ , ήταν τελείως άστοχη γιατί υποτίμησε τη βασική αρχή της τεχνολογικής εξέλιξης: Η πρόοδος έρχεται περισσότερο από συνδυασμό ιδεών παρά με νέες εφευρέσεις.

4. Το μικροτσίπ

«Ναι, αλλά σε τι θα χρησιμέψει
Μηχανικός της IBM, 1968

...τίποτα, εκτός από κάθε ηλεκτρονική συσκευή που γνωρίζουμε σήμερα. Από τα αυτοκίνητα μέχρι τα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογισμών και από τη φωτογραφία μέχρι τη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος το ολοκληρωμένο κύκλωμα είναι ο πυρήνας του σύγχρονου πολιτισμού!

5. Μεταφορά δεδομένων

«Πριν ο άνθρωπος πατήσει στο φεγγάρι, η αλληλογραφία θα μεταφέρεται από τη Νέα Υόρκη στην Αυστραλία μέσα σε μερικές ώρες με κατευθυνόμενους πυραύλους. Βρισκόμαστε λίγο πριν το πυραυλικό ταχυδρομείο.»
Αρθουρ Σάμερφιλντ, Γενικός διευθυντής της ταχυδρομικής υπηρεσίας, 1959

«Η μετάδοση αρχείων μέσω τηλεφώνου είναι πιθανή αλλά ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι τόσο ακριβώς που δε θα γίνει ποτέ μια πρακτική λύση
Ντένις Γκαμπόρ, Βρετανός φυσικός, 1962

Ο Γκαμπόρ κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ για την εφεύρεση της ολογραφίας αλλά (όπως και ο υπόλοιπος επιστημονικός κόσμος) απέτυχε να προβλέψει την ηλεκτρονική αλληλογραφία και το μόντεμ. Σήμερα ολόκληρες βιβλιοθήκες μεταφέρονται σε δευτερόλεπτα και με σχεδόν μηδενικό κόστος. Φυσικά και χωρίς πυραύλους.

6. Ψώνια μέσω διαδικτύου

«Τα ψώνια εξ αποστάσεως, αν και απολύτως δυνατά, δεν θα γίνουν ποτέ επιτυχία, γιατί οι γυναίκες θέλουν να βγαίνουν έξω από το σπίτι, να διαχειρίζονται τα εμπορεύματα και να αλλάζουν γνώμη.»
Time, 1986

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους… υπηρεσίες όπως το eBay, το PayPal και ένα σωρό ηλεκτρονικά εμπορικά καταστήματα είναι πλέον ολόκληρες αυτοκρατορίες.

7. Το αυτοκίνητο

«Η άμαξα χωρίς άλογα είναι προς το παρόν μια πολυτέλεια για τους πλουσίους. Αν και η τιμής πιθανότατα θα πέσει στο μέλλον δεν θα γίνει ποτέ τόσο δημοφιλής όσο τα ποδήλατα
Literary Digest, 1899

Ευτυχώς που τελευταία συζητούμε όλο και περισσότερο το ποδήλατο και τους ποδηλατοδρόμους... "Δικαίωση" για το περιοδικό 110 χρόνια μετά για τελείως διαφορετικούς λόγους. Στο μεσοδιάστημα μάλλον προτίμησαν τη στρατηγική του "να μασάς" παρά "να μιλάς".

8. Η τηλεόραση



«Ενώ θεωρητικά και τεχνικά η τηλεόραση είναι μια δυνατότητα, εμπορικά και οικονομικά είναι μια εξέλιξη για την οποία δεν αξίζει να δαπανήσουμε χρόνο
Λι Ντι Φόρεστε, εφευρέτης του σωλήνα κενού, 1926

Επειδή ακριβώς κάποιοι δαπάνησαν χρόνο τώρα κάθε σπίτι έχει δυο τρεις και είναι μαζί με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το αυτοκίνητο δείκτης ευμάρειας!

Η ίδια γκρίνια υπάρχει σήμερα και στην «οικολογική» τεχνολογία όπως με τους φιλικούς προς το περιβάλλον λαμπτήρες ή τις οικολογικές τηλεοράσεις. Αν η ιστορία της τεχνολογίας μας έχει διδάξει κάτι ίσως να πρέπει να δούμε και αυτές τις καινοτομίες με άλλο μάτι. Σε λίγα χρόνια θα είναι ο κανόνας και το εμπορικά βιώσιμο.


πηγή

No response to “8 εφευρέσεις καταδικασμένες σε αποτυχία”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails