Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Αντίσταση στον Χίτλερ



Ένα ζευγάρι Γερμανών κατάφερε να επιδείξει σημαντική αντιστασιακή δράση στη ναζιστική Γερμανία...



Στη ναζιστική Γερμανία, παρά την ιδέα που μπορεί να έχουμε, δεν ήταν όλοι ταγμένοι ολοκληρωτικά στον Χίτλερ. Ένα ζευγάρι Γερμανών όχι μόνο δεν υποτάχθηκε στον δικτάτορα αλλά τον πολέμησε στην ίδια του την πατρίδα. Μόνο που τα όπλα τους ήταν από μελάνι και χαρτί.

Ο Όττο και η Ελιζέ Χάμπελ (φώτο), δυο μεσοαστοί Γερμανοί, βλέποντας τη θηριωδία του πολέμου αποφασίζουν να δράσουν. Σε καρτ ποστάλ γράφουν μηνύματα κατά του Χίτλερ όπως «Το χιτλερικό καθεστώς δε θα φέρει την ειρήνη», «Ο πόλεμος του Χίτλερ είναι ο θάνατος του εργάτη» και «Γερμανοί ξυπνήστε!Πρέπει να ελευθερωθούμε από τον χιτλερισμό» και ο Όττο τις μοιράζει κρυφά τα βράδια. Η μυστική αστυνομία μόλις αντιλαμβάνεται το γεγονός φυσικά τον κυνηγά συνεχώς αλλά χωρίς επιτυχία. Ο Όττο καταφέρνει να μοιράσει περίπου 200 καρτ ποστάλ με μηνύματα μέσα σε τρία χρόνια. Όμως τελικά ένας συνάδερφός του απ' την δουλειά τον καταδίδει κι έτσι ο Όττο και η Ελιζέ συλλαμβάνονται. Μετά από ανάκριση καταδικάζονται και τελικά στις 8 Απριλίου του 1943 οδηγούνται στην γκιλοτίνα όπου και λαμβάνει τέλος η αντιστασιακή και γενναία δράση τους.

Το μεγαλειώδες και παράτολμο έργο τους θα έμενε κρυφό αν ένας Γερμανός συγγραφέας, ο Χανς Φαλάντα δεν είχε γράψει το 1947 το έργο του «Μόνος στο Βερολίνο». Μέσα σε αυτό περιγράφει την ιστορία του Όττο και της Ελιζέ φυσικά μυθοποιημένη. Το βιβλίο όλα αυτά τα χρόνια ήταν χαμένο ώσπου τελικά μεταφράστηκε πολύ πρόσφατα για πρώτη φορά στα αγγλικά από τις εκδόσεις Penguin. Υπάρχουν μάλιστα ήδη οι σκέψεις το βιβλίο να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη.



πηγή

No response to “Αντίσταση στον Χίτλερ”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails