Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Οι κατσαρίδες θα μας σώσουν!Όπως όλα δείχνουνοι κατσαρίδες είναι ικανές να μας προστατέψουν από λοιμώξεις...Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα έντομα που μισούμε περισσότερο, οι κατσαρίδες, κάποια στιγμή ίσως θα μας σώσουν τη ζωή! Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλός τους, όπως και ο εγκέφαλος των ακρίδων, φαίνεται πως περιέχει αντιβιοτικά ικανά να σκοτώσουν ένα διαβόητο ανθεκτικό μικρόβιο που ευθύνεται για πολλές νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Εννέα ουσίες που απομονώθηκαν από το νευρικό σύστημα των εντόμων εξουδετερώνουν το επικίνδυνο βακτήριο MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος με ανθεκτικότητα στο αντιβιοτικό μεθικιλλίνη).

Ακόμα και σε πολύ μεγάλη αραίωση, οι ουσίες που δοκιμάστηκαν σκότωσαν το 90% των μικροβίων στο εργαστήριο, δήλωσε στο BBC ο Σάιμον Λι, επικεφαλής των πειραμάτων στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

«Τα συμβατικά αντιβιοτικά μειώνουν τον αριθμό των βακτηρίων και αφήνουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τα υπόλοιπα. Το να έχουμε κάτι που σκοτώνει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό μικροβίων, και μάλιστα παραμένει τόσο δραστικό σε χαμηλή δόση, είναι πολλά υποσχόμενο» σχολίασε.

Ο ερευνητής εκτιμά ότι οι κατσαρίδες χρειάστηκαν να αναπτύξουν αυτού του είδους τα αντιβιοτικά για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα μικρόβια στα βρόμικα περιβάλλοντα όπου ζουν.Τουρλή Μαρία


No response to “Οι κατσαρίδες θα μας σώσουν!”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails