Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Επιβάτης του Τιτανικού θυμάται..



Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που είδε τον Τιτανικό να βυθίζεται



Μια μοναδική μαρτυρία για το ναυάγιο του Τιτανικού ήρθε στο φως δια χειρός ενός ανθρώπου που ήταν παρών στο ναυάγιο και έβλεπε τον Τιτανικό να βυθίζεται στον ωκεανό.

Εκατό χρόνια σχεδόν μετά το ναυάγιο του Τιτανικού δημοσιεύτηκε ένα σημείωμα μιας επιβάτιδας του Τιτανικού που σώθηκε από το ναυάγιο καθώς είχε επιβιβαστεί σε μια από τις βάρκες.

Η Λόρα Φρακατέλι ήταν γραμματέας του Βαρόνου Σερ Κόσμο Νταφ-Γκόρντον και της συζύγου του Λαίδη Λούσι Κριστιάνα και ταξίδευε μαζί τους στο παρθενικό και τελευταίο ταξίδι του Τιτανικού.

Η μαρτυρία της Φρακατέλι προέρχεται από μια ένορκη υπογεγραμμένη κατάθεσή της που δόθηκε μετά το ναυάγιο για να εξακριβωθούν τα αίτια και αποτελεί την πρώτη αυθεντική μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα για το ναυάγιο που σώζεται ως σήμερα.

Η Φρακατέλι που ήταν 31 χρονών όταν ταξίδεψε με τον Τιτανικό περιγράφει ότι όταν το νερό μπήκε μέσα στην καμπίνα της ξύπνησε και ειδοποίησε και τους άλλους υπαλλήλους του Σερ Κόσμο.

«Ένας άντρας ήρθε και μου φόρεσε ένα σωσίβιο και με διαβεβαίωσε ότι ήταν απλώς θέμα πρόληψης και δε θα έπρεπε να ανησυχώ», λέει η Φρακατέλι.

«Όταν ανεβήκαμε στο κατάστρωμα, παρατήρησα ότι η θάλασσα ήταν πιο κοντά σε μας απ' ότι συνήθως και είπα στον Σερ Κόσμο «βυθιζόμαστε» και αυτός μου απάντησε ότι λέω ανοησίες».

Όταν ήρθε η ώρα να μπουν στις βάρκες, οι υπάλληλοι του Κόσμο αρνήθηκαν να μπουν γιατί εκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά ο Σερ δεν τους το επέτρεπε. Τελικά μια μικρότερη βάρκα άδειασε και αφού ζήτησαν την άδεια του μπήκαν όλοι μέσα. Η Φρακατέλι μπήκε στη βάρκα του Κόσμο. Εκεί βρίσκονταν 5 επιβάτες και 7 μέλη του πληρώματος ενώ θα μπορούσαν να χωρέσουν 40 με 50 άτομα.

«Οι ναύτες μας έδωσαν οδηγίες να πλεύσουν όσο πιο μακριά από το πλοίο μπορούμε. Κωπηλατούσαμε, σταματούσαμε και κωπηλατούσαμε ξανά. Ήμασταν αρκετά μακριά όταν είδαμε τον Τιτανικό να ανεβαίνει ψηλά και μετά να πέφτει με δύναμη πάλι κάτω. Ακούστηκε ένας απαίσιος θόρυβος όταν έπεσε. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι κραυγές και τα κλάματα. Δεν ξέρω πόση ώρα διήρκησαν.

»Όταν το πλοίο βυθίστηκαν όλα έγιναν σκοτεινά. Δεν άκουσα κανέναν να προτείνει να πάμε πίσω ή να λέει κάτι γι' αυτό. Σχεδόν δε μιλούσαμε καθόλου. Όλοι προσεύχονταν. Οι επιζώντες στη θάλασσα συνωστίζονταν γύρω από τη βάρκα για να βρουν λίγη ζεστασιά μέχρι να έρθουν οι διασώστες του πλοίου Καρπάθια».

Η μαρτυρία της Φρακατέλι, που πέθανε το 1967, είναι η μοναδική αυθεντική που υπάρχει γι' αυτό το τρομερό γεγονός ειδικά τόσα χρόνια μετά. Γι' αυτό και η ιστορική της αξία είναι πολύ σημαντική. Το έγγραφο που βρισκόταν στα χέρια δυο συλλεκτών, τώρα πωλείται για 15.000 λίρες σε δημοπρασία που θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου.


Τουρλή Μαρία


Και μην ξεχνάτε να γίνετε μέλη στις σελίδες που διατηρούμε στο sync, στο twitter ή στο facebook ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε μας ανάρτηση !!! 





No response to “Επιβάτης του Τιτανικού θυμάται..”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails