Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Η WikiLeaks και η Ελλάδα

Μπορεί για τον παγκόσμιο χάρτη οι αποκαλύψεις της WikiLeaks να αποτέλεσαν ένα σεισμό στην αμερικανική κυβέρνηση – το πόσο μεγάλος θα το αποφασίσει η αντίδραση της κυβέρνησης Ομπάμα τις επόμενες ημέρες – για την Ελλάδα ωστόσο, τα δύο σημεία την αφορούσαν αποδείχθηκαν ήσσονος σημασίας.Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε πως αν κάτι χαρακτήρισε τα έγγραφα της WikiLeaks δεν ήταν τόσο η στρατηγική τους σημασία όσο ο εστιασμός σε πολιτικά πρόσωπα, προσφέροντας μισή ανάσα ανακούφισης στην παγκόσμια διπλωματία.

Αντίθετα όμως στην ελληνική περίπτωση, οι αποκαλύψεις εστίασαν σε δύο μεγάλα εθνικά θέματα, που όμως δεν περιείχαν κάτι ανατρεπτικό ή σοκαριστικό.

Και αυτό γιατί, επί παραδείγματι, είναι δεδομένο πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει το “πάνω χέρι” στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αφού αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η φράση λοιπόν του υφυπουργού Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου ότι οι ελληνοκύπριοι είναι άτρωτοι – φυσικά με μεγάλη δόση υπερβολής – δεν σόκαρε κανέναν.

Ούτε την Κύπρο, ούτε την Ελλάδα, πόσο μάλλον την ίδια την ΕΕ.

Ήταν ενδιαφέρον πάντως το πώς μάθαμε ή εν πάση περιπτώσει επιβεβαιωθήκαμε για το πώς θέλει η Τουρκία την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, δεδομένου ότι ο ευρωπαϊκός στόχος είναι βασικός πολιτικός άξονας της κυβέρνησης Ερντογάν.

Από την άλλη μεριά, το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αναφέρθηκε ακροθιγώς, με μία φράση που κάποιο έντονα συνομωσιολογικό μυαλό μπορεί να θεωρήσει “ορόσημο” της εκλογής Παπανδρέου.

"Μια πιο ήπια συντηρητική κυβέρνηση ή μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα είναι ένας πιο ισχυρός και πιο ευέλικτος εταίρος στις διαπραγματεύσεις" φέρεται να λέει διπλωματικός ακόλουθος στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009.

Δηλαδή λίγο καιρό πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Το μόνο σίγουρο σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα οι χώρες που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την εσωτερική κατάσταση της Ελλάδας, είχαν καταλάβει πως η κυβέρνηση του Καραμανλή ήταν έτοιμη να αποχωρήσει από την εξουσία. Είτε ηθελημένα είτε όχι.

Πάντως η έλλειψη σημαντικών αναφορών σε ελληνικά ζητήματα μας επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα περνάει διπλωματικά απαρατήρητη...Η Γερμανία δεν ήθελε την Ελλάδα και η Τουρκία ετοίμαζε στρατιωτική επιχείρηση

Ακόμα μια αναφορά στη χώρα μας αποκαλύφθηκε από τα νέα έγγραφα που διέρρευσαν από το WikiLeaks. Αυτή τη φορά τα έγγραφα προέρχονται από τη Γερμανία, στα οποία εκφράζονται σκέψεις του Φεβρουαρίου 2010 για αποβολή της Ελλάδας από την ΕΕ αλλά και από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της Γερμανίας σε συζήτηση του Αμερικανού πρέσβη με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Σιχόφερ έγινε αναφορά στην οικονομική κρίση και ο Σιχόφερ είπε ότι «δεν είμαι σίγουρος αν η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση μπορεί να τακτοποιήσει την Ελλάδα». Αυτό αποδεικνύει ότι όντως υπήρχαν γερμανικές σκέψεις για την αποβολή της χώρας μας από την ΕΕ λόγω της οικονομικής κρίσης που ξεκινούσε.

Από την άλλη υπάρχει αναφορά και στην τουρκική επιχείρηση «Βαριοπούλα» σύμφωνα με την οποία θα προκαλούταν κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σε τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία της Άγκυρας προς την Ουάσιγκτον στις 27 Ιανουαρίου 2010 και με την ένδειξη «εμπιστευτικό», τονίζεται ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί ξέρουν πια ότι τα πραξικοπήματα δεν ενθουσιάζουν τον λαό και γι' αυτό θα κατέφευγαν σε άλλα σενάρια ώστε να μπορούν να επέμβουν.

Σε ένα από αυτά τα σενάρια, την επιχείρηση «Βαριοπούλα», οι στρατιωτικοί θα οργάνωναν μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε τζαμιά ώστε να προκληθεί ένταση που θα οδηγούσε σε κρίση με την Ελλάδα κι έτσι να μπορούσε να επέμβει δικαιολογημένα ο στρατός.Και μην ξεχνάτε να γίνετε μέλη στις σελίδες που διατηρούμε στο sync, στο twitter ή στο facebook ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε μας ανάρτηση !!!


No response to “Η WikiLeaks και η Ελλάδα”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails