Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

4 Άνθρωποι, και οι μύθοι που τους συνοδεύουν

Ίσως να έχετε ακούσει ότι ο Αϊνστάιν ήταν "σκράπας" στο σχολείο, στα μαθηματικά, ή ότι ο Νεύτωνας ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας, μετά από την πτώση ενός μήλου στο κεφάλι τους. Πόση αλήθεια όμως υπάρχει σε αυτές τις αναφορές? Διαβάστε παρακάτω 4 από τους πιο γνωστούς μύθους που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να θεωρούνται αληθινοί.


Μύθος: Ο Einstein απέτυχε στα μαθηματικά στο σχολείο.
Ένα λάθος που συνέβη παλιά και πολύ το πιστεύουν ακόμα. Η προέλευσή αυτής της αναφοράς φαίνεται να είναι ένα άρθρο του 1935 στο περιοδικό "Ripley’s Believe it or not" στο οποίο, ο μύθος εμφανίζεται με τον τίτλο "ο Μεγαλύτερος εν΄ζωή μαθηματικός που απέτυχε στα μαθηματικά." Ενοώντας όταν πήγαινε σχολείο. Όταν παρουσιάστηκε το άρθρο στο περιοδικό, Ο Einstein γέλασε και είπε: "Δεν απέτυχα ποτέ στα μαθηματικά. Πρωτού γίνω δεκαπέντε ετών, είχα master σε differential and integral calculus."


Μύθος: Η Typhoid Mary, η πιο επικίνδυνη γυναίκα στην Αμερική, σκότωσε εκατοντάδες (εάν όχι χιλιάδες) αφού τους κόλλησε τυφοειδή πυρετό.
Η ιστορία της Typhoid Mary έχει κάποιες αλήθειες. Είναι αλήθεια ότι Typhoid Mary (Mary Mallon) είχε τυφοειδή πυρετό. Είναι επίσης αλήθεια ότι προκάλεσε τον θάνατο σε ανθρώπους. Αυτό που δεν είναι αληθινό, είναι τα νούμερα που αναφέρονται ως θύματα της. Στην πραγματικότητα η Mary (που εργάστηκε ως μαγείρισσα) μόλυνε 30 - 53 άνθρωποι, αλλά μόνο 3 από αυτούς πεθάναν. Όταν αρχικά ανακαλύφθηκε ότι Mary ήταν η αιτία που αρρώσταιναν οι άνθρωποι, τέθηκε σε καραντίνα. Αλλά επειδή αυτό κρίθηκε παράνομο, της δόθηκε η άδεια να φύγει με την προϋπόθεση ότι θα σταματούσε να εργάζεται ως μαγείρισσα. Δέχτηκε τον όρο, αλλά ανίκανη να βρει μια νέα εργασία, άλλαξε το όνομα της και βρήκε δουλειά σε ένα νοσοκομείο πάλι ως μαγείρισσα. Το αποτέλεσμα ήταν να αρρωστήσουν 25 άτομα και να πεθάνει το ένα. Όταν την ανακάλυψαν, την συνέλαβαν και στην έθεσαν σε καραντίνα, όπου και πέθανε μετά από 18 χρόνια. Στην φωτογραφία απεικονίζεται στην πρώτη της καραντίνα.

Μύθος: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε ότι η γη είναι στρογγυλή
Αυτό είναι ένας πολύ παλαιός μύθος που θεωρείται αληθινός από πάρα πολλούς.
Αιτία γι' αυτό είναι η αναφορές για το ταξίδι του Κολόμβου που το καταδίκαζαν σε αποτυχία επειδή σκέφτηκαν ότι θα έπεφτε από την άκρη της γης. Αυτά βέβαια γινόντουσαν το 1490. Αλλά, ήδη 2000 χρόνια πριν, (πολύ πριν υπάρξει η Ισπανία), χάρις τον Πυθαγόρα, ήξεραν ότι η γη ήταν στρογγυλή, γι΄αυτό και όλες οι μέθοδοι πλοήγησης τότε, ήταν βασισμένες σε αυτό το γεγονός.

Μύθος: Ο Νεύτων ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας όταν του έπεσε ένα μήλο στο κεφάλι.
Είναι παράξενο εάν σκεφτείς ότι εάν δεν βρισκόταν το σωστό άτομο στην σωστή θέση την σωστή στιγμή, δεν θα είχε ανακαλυφθεί (τουλάχιστον εκεί την στιγμή), ο νόμος της βαρύτητας. Στην πραγματικότητα, η πρώτη αναφορά ενός μήλου σε σχέση με τον Νεύτωνα έγινε 60 χρόνια μετά τον θάνατο του : "Ενώ συλλογίζονταν σε έναν κήπο, του πέρασε η σκέψη ότι η δύναμη της βαρύτητας (η οποία κάνει ένα μήλο να πέφτει από το δέντρο στη γη) δεν περιορίζονταν σε μια συγκεκριμένη απόσταση από τη γη, αλλά αυτή η δύναμη πρέπει να εκτείνεται πολύ μακρύτερα".
"Whilst he was musing in a garden it came into his thought that the power of gravity (which brought an apple from the tree to the ground) was not limited to a certain distance from the earth but that this power must extend much further." (John Conduitt).

psaxtiria.com

No response to “4 Άνθρωποι, και οι μύθοι που τους συνοδεύουν”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails