Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Οι διατροφικές μας συνήθειες απ' ότι φαίνεται αντικατοπτρίζονται στο «Μυστικό Δείπνο»
Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Μπράιαν Γουόνσινκ, διευθυντή του Εργαστηρίου Τροφών του πανεπιστημίου Κορνέλ, και τον αδελφό του Κρεγκ που είναι καθηγητής θρησκευτικών σπουδών στο κολέγιο Wesleyean της Βιρτζίνια έχει παρατηρηθεί σταδιακή αύξηση, με το πέρασμα του χρόνου, στο μέγεθος των μερίδων και των πιάτων που απεικονίζονται στους πίνακες για τον «Μυστικό Δείπνο»! Η έρευνα συμπεριέλαβε 52 από τους πιο διάσημους «Μυστικούς Δείπνους» όλων των εποχών οι οποίοι χρονολογούνται χονδρικά μεταξύ των ετών 1000 και 2000.
Όσο πιο πρόσφατος είναι ένας «Μυστικός Δείπνος» ....
....τόσο περισσότερο φαγητό απεικονίζονται να τρώνε ο Χριστός και οι μαθητές του, κάτι που, κατά τους ερευνητές, αντανακλά τη σταδιακή τάση της κοινωνίας για παχυσαρκία, η οποία φαίνεται πως έχει ρίζες πολύ παλαιότερες από ό,τι νόμιζαν οι επιστήμονες.
Συγκρίνοντας το μέσο μέγεθος των πιάτων και των μερίδων, η έρευνα διαπίστωσε ότι, κατά τα τελευταία 1.000 χρόνια, το μέγεθος των μερίδων φαγητού στον «Μυστικό Δείπνο» διαχρονικά έχει αυξηθεί κατά 69%, των πιάτων κατά 66%, ενώ οι φραντζόλες του ψωμιού πάνω στο τραπέζι κατά 23%.
«Κατά την τελευταία χιλιετία έχουμε γίνει μάρτυρες δραματικών αυξήσεων στην παραγωγή, τη διαθεσιμότητα, την ασφάλεια, την αφθονία και τις τιμές των τροφίμων» δήλωσε ο Γουόνσινκ, που είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ασυλλόγιστη Διατροφή: Γιατί τρώμε περισσότερο από όσο νομίζουμε». «Καθώς η τέχνη μιμείται τη ζωή, οι αλλαγές αυτές έχουν αντικατοπτριστεί στις ζωγραφικές απεικονίσεις του πιο διάσημου δείπνου στην ιστορία» πρόσθεσε.
πηγή

No response to “Οι διατροφικές μας συνήθειες απ' ότι φαίνεται αντικατοπτρίζονται στο «Μυστικό Δείπνο»”

Leave a Reply

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε ένα καθημερινό email με όλα τα νέα άρθρα

Related Posts with Thumbnails