Ποιος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών; Ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft; Ή μήπως ο Ίνκγβαρ Κάμπραντ IKEA; Υπάρχει κάποιος Έλληνας στη δεκάδα; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Θα πέσετε έξω!
Ποιος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών; Ο Μπιλ Γκέιτς (Microsoft); Ο Γουόρεν Μπάφετ (Berkshire Hathaway); Ο Ίνκγβαρ Κάμπραντ (IKEA); Ούτε κατά προσέγγιση και ας είναι και οι τρεις ζάμπλουτοι. Ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών, όταν ο πλούτος μετριέται σαν ποσοστό της εθνικής οικονομίας, ήταν ο Τζον Ροκφέλερ.
Στον αγώνα για το ποιος είναι ο πιο πλούσιος, επίσημος διαιτητής είναι το περιοδικό «Forbes». Την περασμένη χρονιά το «Forbes» καταμέτρησε 946 δισεκατομμυριούχους (οι εκατομμυριούχοι είναι τόσοι πολλοί που το περιοδικό δεν ασχολείται πλέον μαζί τους), των οποίων η συνολική περιουσία φτάνει τα 3.5 τρις δολάρια. Αυτό το ποσό είναι μεγαλύτερο από το ακαθάριστο Εθνικό προϊόν της Γερμανίας, της τρίτης δηλαδή μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως.
Αλλά οι πλουσιότεροι άνθρωποι ever ανήκουν σε ένα δικό τους σπέσιαλ κλαμπ. Σε αυτή τη λίστα των 10 κορυφαίων του πλούτου (που όλοι είναι άντρες), τα ποσά που θα διαβάσετε είναι μυθικά και έχουν υπολογιστεί με βάση την τιμή του δολαρίου το 2007. O Crazy Greek blogger σας παρουσιάζει την απόλυτη δεκάδα των δισεκατομμυριούχων στην παγκόσμια ιστορία.
1. Τζον Ροκφέλερ
Στα 74 χρόνια του η περιουσία του έφτασε τα 318.3 δις δολάρια
Όταν ήταν πιτσιρικάς, οι δυο μεγάλες του φιλοδοξίες ήταν να βγάλει 100.000 δολάρια και να αξιωθεί να σβήσει 100 κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων του. Και ναι μεν ο χάρος βγήκε παγανιά δυο χρόνια πριν γίνει αιωνόβιος, όμως στα 98 χρόνια που έζησε ο Ροκφέλερ, έβγαλε πολλούς σκασμούς λεφτά. Ο μπαμπάς του Τζον ήταν ένα υπόδειγμα τεμπέλη, όμως η μαμά του φρόντισε να «ψήσει» τον μικρό ότι η πολλή δουλειά «φτιάχνει» τον αφέντη. Η πορεία προς τα πλούτη άρχισε από ένα παντοπωλείο στη γειτονιά μέχρι να καταλήξει στην ίδρυση της Standard Oil, η οποία μέσα από πανούργες και ληστρικές πρακτικές μετατράπηκε στο μεγαλύτερο μονοπώλιο της Αμερικής, αντιπροσωπεύοντας το 90% της αγοράς επεξεργασμένων καυσίμων.
Το 1911 το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι το μονοπώλιο της Standard Oil έπρεπε να τελειώσει και διέταξε την πετρελαϊκή αυτοκρατορία να «σπάσει» σε 34 κομμάτια με διαφορετικά Διοικητικά Συμβούλια. Όταν πάρθηκε αυτή η απόφαση, ο Ροκφέλερ είχε ήδη αποσυρθεί από τη εταιρεία του, έχοντας όμως κρατήσει μεγάλο ποσοστό μετοχών. Η διάσπαση της Standard Oil απογείωσε τις τιμές των μετοχών και έτσι ο Τζον μέσα σε μια νύχτα διπλασίασε την ήδη τεράστια περιουσία του. Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι μαζί του, πρέπει να αναφέρουμε πως σε όλη τη διάρκεια της ζωής του το 10% των κερδών του πήγαινε σε φιλανθρωπίες, με αποκορύφωμα την προσφορά της μισής του περιουσίας – μέσω της διαθήκης του – σε κοινωφελή ιδρύματα.
2. Άντριου Κάρνεγκι
Στα 68 χρόνια του η περιουσία του έφτασε τα 298.3 δις δολάρια
Ο Άντριου μετανάστευσε από τη Σκωτία στις ΗΠΑ και από τα 13 μέχρι και τα 20 χρόνια του πέρναγε κλωστές μέσα σε βελόνες, άλλαζε τις κουβαρίστρες και έστελνε τηλεγραφήματα. Κάποια στιγμή βαρέθηκε να ασχολείται με σαχλαμάρες και αποφάσισε να ασχοληθεί με την αγορά μετοχών. Μέσα σε μια δεκαετία είχε επενδύσει στη μεταλλουργία, στους σιδηροδρόμους και τα πετρέλαια. Όμως το χοντρό μπαγιόκο ήρθε από το ατσάλι. Ο Κάρνεγκι έστησε έναν τεράστιο κολοσσό χαλυβουργικής, τον μεγαλύτερο στον κόσμο.
Το 1901, στα 66 του, ο Άντριου αποσύρθηκε πουλώντας τις μετοχές του στο εξωφρενικό για την εποχή ποσό των 225 εκατομμυρίων δολαρίων, εισπράττοντας το αντίτιμο σε ράβδους χρυσού. Κατασκεύασε παράλληλα και ένα τεράστιο χρηματοκιβώτιο για να τσουβαλιάσει το χρυσάφι και να έχει την ησυχία του. Επειδή όμως δεν ήθελε να γίνει Σκρουτζ, αποφάσισε να δωρίσει σε φιλανθρωπίες το 90% της περιουσίας του, κράτησε για πάρτη του το υπόλοιπο 10% για χαρτζιλίκι και πέθανε ευτυχισμένος.
3. Νικόλαος Β’ Ρομανόφ, Τσάρος της Ρωσίας
Στα 49 χρόνια του η περιουσία του έφτασε τα 253.5 δις δολάρια
Ο τελευταίος Τσάρος της Ρωσίας και ένα από τα μεγαλύτερα ρεμάλια της παγκόσμιας ιστορίας.
O Νικολάι Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ, διοίκησε τη χώρα του με σιδερένια πυγμή, αμέτρητα εγκλήματα και τυφλή βία.
Τα 23 χρόνια της βασιλείας του σημαδεύτηκαν από διώξεις, επαναστάσεις, πολέμους και ένα άνευ προηγουμένου αιματοκύλισμα της Ρωσίας. Mοναδικός σκοπό τη συσσώρευση πλούτου.
Το 1917 οι Μπολσεβίκοι ανέλαβαν το θεάρεστο έργο της εξόντωσής του.
Μετά από διαταγή του Λένιν ο Νικόλας μαζί με την οικογένειά του θανατώθηκαν.
4. Γουίλιαμ Χένρι Βάντερμπιλτ
Στα 64 χρόνια του η περιουσία του έφτασε τα 231.6 δις δολάρια
Τούτος δω δεν δυσκολεύτηκε και πολύ αφού κληρονόμησε σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια από τον μπαμπά, τον μεγιστάνα των σιδηροδρόμων Κορνήλιο Βάντερμπιλτ.
Ο οποίος όμως Κορνήλιος είχε πάρει από κακό μάτι τον γιο του και συνεχώς τον στόλιζε με χαρακτηρισμούς όπως «χοντροκέφαλο», «ανεπρόκοπο», «κορόιδο» και «ικανό για το τίποτα».
Παρόλα αυτά ο μικρός Βάντερμπιλτ αποδείχτηκε άξιος μπίζνεσμαν, μεγάλωσε την οικογενειακή επιχείρηση και τελικά κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώριση του πατέρα του.
Όταν ο Γουίλιαμ πέθανε το 1885, ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Για φιλανθρωπίες ούτε λόγος...
5. Οσμάν Αλί Χαν, Ασάφ Τζά ο 7ος
Στα 50 χρόνια του η περιουσία του έφτασε τα 210.8 δις δολάρια
Ο Οσμάν Αλί ήταν ο τελευταίος κυβερνήτης του Πριγκιπάτου των Ιντεραμπάντ και Μπεράρ, πριν την εισβολή και προσάρτησή του από την Ινδία.
Ο αποκαλούμενος και ως η «Αυτού Καθηγιασμένη Υψηλότης», ήταν ένας φωτισμένος και φιλάνθρωπος ηγέτης, που προωθούσε την παιδεία, τις επιστήμες και την ανάπτυξη στη χώρα του.
Προόριζε το 10% του κρατικού προϋπολογισμού στην παιδεία, καθιερώνοντας τη δωρεάν υποχρεωτική βασική εκπαίδευση. Στην 37χρονη παραμονή του στην εξουσία, έφερε στο πριγκιπάτο τον ηλεκτρισμό, ενώ κατασκεύασε δρόμους, συγκοινωνίες και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα.
Το 1937 ο Χαν έγινε πρωτοσέλιδο στο περιοδικό «Time», ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της υφηλίου.
6. Άντριου Μέλον
Στα 80 χρόνια του η περιουσία του έφτασε τα 188.8 δις δολάρια
Ο Άντριου ήταν γιος του τραπεζίτη Τόμας Μέλον, ιδρυτή της τράπεζας «Mellon Bank». Ο μικρός Μέλον καταπιάστηκε στα 17 του με μια εταιρία ξυλείας και στα 27 του ανέλαβε την τράπεζα του μπαμπά.
Ανακατεύτηκε επίσης με πετρέλαια, χάλυβες, ναυπηγεία και κατασκευαστικές εταιρίες.
Το 1921 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γουόρεν Χάρντινγκ τον διόρισε Υπουργό των Οικονομικών, θέση στην οποία παρέμεινε για μια δεκαετία.
Σε αυτό το πόστο ο Μέλον κατάφερε να αυξήσει το κρατικό εισόδημα με μείωση στους φόρους και περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες.
7. Χένρι Φορντ
Στα 57 χρόνια του η περιουσία του έφτασε τα 188.1 δις δολάρια
Ο μπαμπάς Φορντ ήθελε να δει τον γιο του κάου μπόι στη φάρμα της οικογένειας. Όμως ο μικρός είχε άλλα όνειρα και στα 16 του παράτησε τη φάρμα και έγινε μαθητευόμενος μηχανουργός. Στα 28 του άρχισε ήδη να πειραματίζεται με πετρελαιομηχανές στην εταιρεία του Τόμας Έντισον, στην οποία εργαζόταν.
Στα 36 του ο Χένρι ίδρυσε την πρώτη του αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία πτώχευσε δυο χρόνια αργότερα. Ο Χένρι όμως δεν μάσησε και πολύ σύντομα έστησε τη δεύτερη με την ονομασία «The Henry Ford Company». Ούτε και έτσι όμως τα κατάφερε, αφού τελικά αναγκάστηκε να πουλήσει το μερίδιό του στους συνεταίρους του – με τους οποίους είχε έρθει σε σύγκρουση – για μόλις 900 δολάρια. Αγύριστο κεφάλι όμως ο Φορντ, ίδρυσε στο καπάκι την τρίτη εταιρία αυτοκινήτων, την «Ford & Malcomson Company».
Ο Χένρι τα βρήκε με τους προμηθευτές του, αδερφούς Dodge και η εταιρία άλλαξε για μια ακόμα φορά όνομα – ευτυχώς τελευταία – η γνωστή σε όλους «Ford Motor Company». Τότε ήταν που το χρήμα άρχισε να ρέει, ειδικά μετά την παρουσίαση του θρυλικού «Model T», του πρώτου αυτοκινήτου μαζικής παραγωγής. Το όνομα του Φορντ έγινε συνώνυμο των τεσσάρων τροχών, ενώ ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε στα εργοστάσιά του τη γραμμή μαζικής παραγωγής, αλλά και την 5μερη εργασία και τους υψηλούς μισθούς στους εργάτες.
8. Μάρκος Λικίνιος Κράσος
Στα 62 χρόνια του η περιουσία του έφτασε τα 169.8 δις δολάρια
Πρόκειται για τον πρώτο διδάξαντα, αφού είναι ο αρχαιότερος σε αυτή τη λίστα. Ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός, ευθύνεται για την καταστολή της εξέγερσης των σκλάβων υπό τον Σπάρτακο. Αν νομίζετε ότι οι υπόλοιποι μπίζνεσμεν της λίστας ήταν αδίστακτοι, προφανώς δεν γνωρίζετε τι μπουμπούκι ήταν ο Μάρκος. Ασχολήθηκε με το δουλεμπόριο και τα ορυχεία ασημιού, αλλά το μεγαλύτερο «ταλέντο» του το εξάσκησε ως «μεσίτης» με διάφορους τρόπους: Είτε αγοράζοντας σπίτια «εχθρών» του κράτους, είτε αγοράζοντας σπίτια και περιουσίες θυμάτων των πολέμων της Ρώμης για ψίχουλα και μεταπουλώντας τα με τεράστιο κέρδος, είτε με το κόλπο της φωτιάς: Δημιούργησε μια στρατιά από 500 χτίστες και κάθε φορά που ξεσπούσε φωτιά στη Ρώμη (φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο εκείνα τα χρόνια), διαπραγματευόταν την αγορά των καμένων σπιτιών σε πολύ χαμηλές τιμές. Στη συνέχεια τα ανακατασκεύαζε και τα ξαναπουλούσε στους πρώην ιδιοκτήτες με «σημαία» του την αισχροκέρδεια. Ήταν τόσο μισητός στους πολίτες της Ρώμης, ώστε όταν πέθανε, οι εχθροί του έκοψαν το κεφάλι του και έριξαν λιωμένο χρυσό στο στόμα του, αναφορά στην απληστία του.
9. Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος
Στα 67 χρόνια του η περιουσία του έφτασε τα 169.4 δις δολάρια
Μετά τον Κράσο, εδώ έχουμε άλλον έναν βάρβαρο μακελάρη, τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου – τρομάρα του – Βασίλειο τον Β’, επονομαζόμενο – γιατί άραγε; - και Βουλγαροκτόνο. Βασίλεψε από το 976 μέχρι το 1025 και στα χρόνια του η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έφτασε στο ζενίθ του πλούτου και της δύναμής της. Προσάρτησε πολλά νέα εδάφη, μεταξύ αυτών και τη Βουλγαρία, επιδιδόμενος σε μαζική γενοκτονία των γειτόνων. Ο Βασίλειος δεν είχε διάδοχο – ευτυχώς – και μισό αιώνα μετά τον θάνατό του άρχισε η σταδιακή κατάρρευση του βασιλείου του.
10. Κορνίλιους Βάντερμπιλτ (ο μπαμπάς του Γουίλαμ Χένρι στο Νο 4)
Στα 82 χρόνια του η περιουσία του έφτασε τα 167.4 δις δολάρια
Πρόκειται για την κλασική ιστορία φτωχού που έγινε πλούσιος. Παράτησε τα γράμματα στα 11 λέγοντας το διάσημο «αν πήγαινα στο σχολείο, δεν θα είχα χρόνο να μάθω τίποτα άλλο». Έπιασε δουλειά στα φέρι μποτ της Νέας Υόρκης. Στα 16 του έπεισε τη μητέρα του να του δανείσει 100 δολάρια, με τα οποία ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση, μεταφέροντας εμπορεύματα και επιβάτες από το Staten Island στο Manhattan. Ένα χρόνο αργότερα ξεπλήρωσε το χρέος στη μαμά με τόκο 1000 δολάρια. Από την ενασχόλησή του με τα φέρι πήρε το παρατσούκλι «ναύαρχος», αλλά πολύ σύντομα παράτησε τη θάλασσα και έπιασε τα τρένα.
Ο Βάντερμπιλτ ήταν αδίστακτος στις επιχειρήσεις του. Για να πάρετε γραμμή για τι κουμάσι μιλάμε, διαβάστε αυτό: Όταν δυο αντίπαλοί του εκμεταλλεύτηκαν την απουσία του αγοράζοντας τις μετοχές μιας από τις εταιρίες του, ο Κορνίλιους τους τηλεγράφησε το εξής: «Κύριοι, με εξαπατήσατε. Δεν θα σας μηνύσω, επειδή ο νόμος είναι πολύ αργός. Θα σας καταστρέψω. Ειλικρινά δικός σας, Κορνίλιους Βάντερμπιλτ». Δυο χρόνια αργότερα το κατάφερε, εξαφανίζοντας τις επιχειρήσεις τους. Παρόλο τον πλούτο (ή ίσως εξαιτίας αυτού), η οικογένεια Βάντερμπιλτ δεν ήταν ευτυχισμένη. Ο «Ναύαρχος» σκεφτόταν συνεχώς τη διαθήκη του και επειδή δεν ήθελε να χωρίσει τα λεφτά του σε μερίδια, αποκλήρωσε όλα τα παιδιά του, εκτός από τον Γουίλιαμ, γιατί πίστευε ότι μόνο αυτός ήταν αντάξιός του ώστε να διατηρήσει την αυτοκρατορία του.
One response to “Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών”
Ο rothschild γιατί είναι εκτός?
Η οικογένεια της κοκκινης ασπίδας έχει απέιρως περισσότερα από το παραπαίδι τους ροκεφελερ...
Για ξαναψάχτω..
Leave a Reply