Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

20 Αριστουργήματα



Αν θέλετε να λέγεστε μουσικόφιλοι δεν νοείται να μη έχετε στη συλλογή σας αυτούς τους δίσκους.

Κλίκες, συμφέροντα και δισκογραφικές δεν άφησαν κάποια τεράστια ταλέντα να ανθίσουν. Εμείς όμως είμαστε εδώ και με μια πρόταση-πρόκληση σας παρουσιάζουμε τα αριστουργήματα που αξίζει να αποκτήσετε.




20. Γιώργος Τρομάρας - Είσαι άσωτη γυναίκα

Ένα βλέμμα που σε προϊδεάζει για το τι θα ακούσεις. Ο Γιώργος Τρομάρας δεν κρύβεται και με τη συμπαράσταση του βιτρουόζου, Παναγιώτη Πλακιά τραγουδά για την άσωτη γυναίκα που τον πλήγωσε. Ερωτηματικό αποτελεί ποια γυναίκα θα μπορούσε να φερθεί άσχημα σε ένα γλυκό πλάσμα σαν τον Γιώργο.

19. Τζώνη Νικολάντος - Αριστούργημα

Σίγουρος για την επιτυχία του στο εξωτερικό ο «Τζώνης» έχει, σοφά, γράφει και στα αγγλικά το όνομα του ανεπανάληπτου δίσκου του. Το Masterpiece είναι ότι ακριβώς λέει. Ο στιλάτος καλλιτέχνης βγαίνει μέσα από τις φλόγες σαν ένας νέος φοίνικας που αναγεννάτε για να σαρώσει.

18. Θανάσης Λαβίδας - Είμαι καλό παιδί

Μια ανθρώπινη κραυγή. Ένα σπαραξικάρδιο δημιούργημα του Θανάση του Λαβίδα που φωνάζει στην κοινωνία πως είναι καλό παιδί. Η τρομακτική του ομοιότητα με τον Ότο Ρεχάγκελ δημιουργεί ερωτηματικά αν ο Γερμανός είναι όντως.... Γερμανός.

17. Αλέκος Αρβανίτης - Το όνομα μου είναι αγάπη

Ο ευαίσθητος τροβαδούρος συναντά τον ρομαντικό μουσικό, Βάκη και μαζί συνθέτουν έναν ύμνο στην αγάπη. Το πρόσωπο του Αλέκου Αρβανίτη γεμάτο ερωτική απόγνωση και ερωτηματικά. Το όνομα του λέει τα πάντα.

16. Καλή Φέρρη - Δε βέρυ μπεστ

Ενθουσιασμός προκάλεσε η συλλογή στους απανταχού μουσικόφιλους. Επιτέλους όλες οι μεγάλες επιτυχίες της ερωτικής τραγουδίστριας μαζί. Με μεγάλη χαρά ενημερωνόμαστε πως στο CD περιέχονται δύο άσματα-κολοσσοί, το «Ζαμάνφου» και το «Έξαψης». Φυσικά η Καλή δεν ξεχνά την αγάπη της στον γυμνισμό ούτε στο εξώφυλλο αυτού του μνημείου.

15. Στέλιος Ραφτόπουλος - Εσύ είσαι ο άνθρωπος μου

Χωρίς να υπολογίσει το κόστος ο Στέλιος Ραφτόπουλος δημιούργησε ένα εξώφυλλο που έχει αντιγραφεί, χωρίς επιτυχία, από πολλούς. Η απλότητα του αρτίστα συγκινεί, το αντιανεμικό μπουφάν στέλνει το μήνυμα του ξεκάθαρα και χωρίς φαμφάρες.

14. Νίκος Τσαβάρης - Του κερατά τα κέρατα είναι βερνικώμενα

Ο άνθρωπος ορχήστρα, Νίκος Τσαβάρης τολμά και ασχολείται με ένα μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Με ένα εξώφυλλο-παρέμβαση διεισδύει στο θέμα και χωρίς ντροπή αποκαλύπτει πολλά.

13. Τάκης Βαρδής - Βασικά... Βασικά...

Σπάνια συναντάμε σε καλλιτέχνη ευαισθησία σαν αυτή του Τάκη Βαρδή. Λαμπερός αλλά και αισθηματίας, απλός και σύνθετος, και θέλω και δεν θέλω και κρύο και ζεστό. Δίσκος για μεγάλους έρωτες. Εμείς ξεχωρίζουμε το «Είσαι, ήσουν και θα 'σαι»/

12. Νταίζυ Ντούκουνα - Με απολλοτρίωσες

Ένας κλασικός πλέον δίσκος με ένα μεγάλο χιτ. «Μωρό μου μ' απογείωσες κι ύστερα με προσγείωσες. Με απαλλοτρίιιωσεεεες...Μαζί μου ότι κι αν βίωσες το θυσίιασεεεες. Με εχτισες (!) με σοβατισες (!) και τώρα με γκρεμίζεις και με τα μπάζα μου αλλού λακκούβες θα γεμίζεις» τραγουδά η Νταίζυ.

11. Νότης Βολανάκης - Στο γυρολόι της ζωής

Πιο έμπειρος από ποτέ ο Νότης Βολανάκης προσφέρει έναν δίσκο-αυτοβιογραφία. Το πρόσωπο του θεσπέσιου τραγουδοποιού και ερμηνευτή καλύπτει το εξώφυλλο και μας καλεί να γνωρίσουμε τη μουσική του. Μεστοί στίχοι και φωνή στεντόρεια για όσους αντέχουν την αλήθεια της ζωής.

10. Έλενα Βέντη - Γούτσου...Γούτσου

Σαν μια νέα Μανταλένα η ερωτική-σεξουαλική Έλενα Βέντη μας προσκαλεί σε ένα ατέρμονο ερωτικό παιχνίδι. Φυσικά για μια ακόμα φορά η Έλενα προβάλει τις φωνητικές της δυνατότητες που ξεπερνούν τα όρια του πραγματικού. Ο τίτλος «Γούτσου...Γούτσου» αποτελεί απόδειξη ότι και πάλι οι στίχοι στα τραγούδια είναι αριστουργηματικοί.

9. Χαϊτίδης Κωνσταντίνος - Θα ναι μεσ'τη σκέψη μου

Απλός, απέριττος, καλλιτέχνης. Τι άλλο θα μπορούσε να χρειαστεί στο εξώφυλλο του δίσκου του Χαϊτίδη εκτός από μια φωτογραφία του Χαϊτίδη. Το αρρενωπό πρόσωπο του αοιδού και μια κιθάρα και τα υπόλοιπα θα τα πει η μουσική. Επιτυχίες όπως η «Καλτσα» και το «Αχ Έρωτα» δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

8. Τζων Τίκης - Τζων Τίκης

Ένα όνομα μια ιστορία. Το δασύτριχο στήθος του αποτέλεσε την Ακρόπολη του ανδρισμού και έφερε ορδές γυναικών στη χώρα μας. Το μαλλί (αποτέλεσμα σκληρών προσπαθειών σε κομμωτήριο της γειτονιάς) και το βλέμμα αφοπλίζουν. Ο άνδρας με «άλφα» αλλά και «νι» κεφαλαίο.

7. Στράτος Λασκαρίδης - Ανέστησες έναν πεθαμένο

Η ονειρική τριλογία του Στράτου Λασκαρίδη με του θάνατο του πεθαμένου, την ανάσταση ενός πεθαμένου και τελικά τον θάνατο ενός αναστημένου είναι ότι πιο ολοκληρωμένο έχει κυκλοφορήσει στην παγκόσμια μουσική. Ο καμικάζι-τραβαδούρος κάνει τη δικιά του καλλιτεχνική επανάσταση με την θανατηφόρα ατάκα «Σε πάω με 1000» πάνω στη μηχανή του.

6. Τηλέμαχος Ζαγρέας - Το λόγο έχει ο Ζευς

Ο Τηλέμαχος Ζαγρέας μας μυεί στο... Ολυμπορόκ. Η μουσική των θεών μέσα από έναν λάτρη του αρχαίου πολιτισμού. Ο έμπειρος μουσικός δίνει το λόγο τον αρχηγό των Θεών που πιάνει την κιθάρα του και μας ταξιδεύει. Εξαιρετική ιδέα και σπάνιο δημιούργημα.

5. Σαμποτέρ - Έλα στο στρατώνα

Το ταλαντούχο συγκρότημα των «Σαμποτέρ» προκαλεί και προσκαλεί. «Έλα στο στρατώνα» και ο τρόπου που κοιτούν οι καλλιτέχνες λέει πολλά για τις διαθέσεις τους. Αψηφούν τη φυλακή για τον έρωτα και σαμποτάρουν τα λιμνάζοντα νερά της δισκογραφίας.

4. Νίκος Κόικας - Στην πίστη σου μείνε πιστός

Σε δύσκολες εποχές ηθικής κατάπτωσης και καταρρακωμένων αξιών ο Νίκος Κόικας με μια παρέμβαση γίνεται ο υπερασπιστής του καλού. Λαμπρή η ιδέα με την ταυτότητα που αποδεικνύει την ελληνικότητα του τραγουδιστή που δεν φοβήθηκε να τα βάλει με όλους και με όλα.

3. Στάθης Σπυρόπουλος - Επείγον περιστατικό

Απλά θεσπέσιο. Μαγική δημιουργία με ένα ασθενοφόρο στο βάθος και τον Στάθη Σπυρόπουλο να τηλεφωνεί με αγωνία. Και σε αυτή την περίπτωση το βλέμμα είναι που μαγνητίζει αλλά φυσικά και οι ενδυματολογικές επιλογές. Βαθιά ανθρώπινο και απλό στα όρια του τελείου.

2. Βασίλης Μητρόπουλος - Αγάπη μου κλαις;

Το μαλλί-κράνος του Βασίλη Μητρόπουλου δεν σε αφήνει να κοιτάξεις τίποτα άλλο σε αυτόν τον ξεχωριστό δίσκο. Αν δεν υπήρχε αυτό θα μπορούσε να παρατηρήσεις πως το CD είναι διπλής διάρκειας (!). Το λαϊκό παιδί με το τίμιο πρόσωπο αναρωτιέται: Αγάπη μου κλαίς;

1. Νότης Βολανάκης - Επιστρέφω

Ένα τίτλος που αποτελεί απειλή. Ο Νότης Βολανάκης ( ο μοναδικός με δύο παρουσίες σε αυτή την αριστουργηματική επιλογή) μας προειδοποιεί όλους για να πάρουμε τα μέτρα μας. Ο Νότης κρυμμένος είναι έτοιμος να κάνει την εμφάνιση του ενώ οι πληροφορίες που προσφέρονται στο εξώφυλλο είναι τουλάχιστον κατατοπιστικές. Είναι συλλεκτικό, βραβευμένο, υπογεγραμμένο, αριθμημένο και γνήσιο ενώ περιέχει την επιτυχία «Φίλε μου DJ». Αν όλα αυτά δεν σας φτάνουν έχει και το κομμάτι «Μια Θεά» που το ζητάει όλος ο κόσμος στο youtube.






πηγή

No response to “20 Αριστουργήματα”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails