Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Η ιστορία της μπάλας του Μουντιάλ


2010

Η εξέλιξη που υπήρχε σε συγκεκριμένους τομείς των Μουντιάλ (Οργάνωση,γήπεδα,) δεν μπορούσε να μην επηρεάσει και την μπάλα της κάθε διοργάνωσης. Ο Crazy Greek blogger σας παρουσιάζει όλες τις μπάλες των μουντιάλ την εξέλιξη τους και την διαφορετικότητα τους (ΦΩΤΟ)




Η εξέλιξή της στο χρόνο, είναι αλματώδης και η διαφορά τεράστια, σε σχέση με το ξεκίνημά της. Η μπάλα, η «στρογγυλή θεά», όπως χαρακτηρίζεται από τους φίλους του ποδοσφαίρου, έχει περάσει μέσα στο χρόνο από διάφορα στάδια, ενώ η βελτίωση του υλικού της ήταν συνυφασμένη με την ανάπτυξη του αθλήματος. Η εξέλιξη αυτή προσδιορίζεται καλύτερα μέσω των Παγκοσμίων κυπέλλων και μέσω των αλλαγών που επέρχονται σε αυτή κάθε τέσσερα χρόνια

Το μακρινό 1930 είχαμε την πρώτη διοργάνωση Μουντιάλ στην χώρα της Ουρουγουάης. Εκεί, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ειδική μπάλα για την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση η οποία θα αλλάζει, κάθε τέσσερα χρόνια. Η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε και μέχρι σήμερα οι διαφορές που παρουσιάζονται είναι «τρομακτικές»! ...

Η μπάλα που χρησιμοποιήθηκε το 1930 στο Μουντιάλ της Ουρουγουάης ήταν από δέρμα και ραμμένη σε διάφορα σημεία, θυμίζοντας πολύ αυτήν που χρησιμοποιούν σήμερα στο βόλεϊ.

Το 1954 στο Μουντιάλ της Ελβετίας η μπάλα άλλαξε αρκετά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όχι όμως το κάτι ιδιαίτερο. Ο Παγκόσμιος πόλεμος που μεσολάβησε έπαιξε τον δικό του ρόλο ακόμα και στο ποδόσφαιρο. Έτσι λοιπόν, οι μοναδικές διαφορές σε σχέση με τα υπόλοιπα Μουντιάλ ήταν οι ραφές της αλλά και η ποιότητα της.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, το οποίο έγινε στο Μεξικό, η Adidas κατασκεύασε την πρώτη επίσημη μπάλα παγκοσμίου πρωταθλήματος. Το όνομα αυτής Telstar, η οποία ήταν ασπρόμαυρη, ώστε να είναι αναγνωρίσιμη στην ασπρόμαυρη τηλεόραση. Η Telstar ήταν δερμάτινη και είχε σφαιρικό σχήμα, με 12 μαύρα πεντάγωνα και 20 άσπρα εξάγωνα. Η ίδια μπάλα χρησιμοποιήθηκε και στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό της Δυτικής Γερμανίας το 1974.

Την Telstar διαδέχτηκε στη διοργάνωση της Αργεντινής το 1978, η μπάλα Tango. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η γυαλιστερή και σκληρή επιφάνειά της.

Η Tango χρησιμοποιήθηκε και στα γήπεδα της Ισπανίας το 1982 με κάποιες μικρές αλλαγές σε σχέση με την πρώτη της έκδοση. Διατήρησε τα κύρια χαρακτηριστικά της και σε αυτά προστέθηκαν κάποια άλλα, τα οποία την έκαναν πιο ελκυστική. Η Tango Espana, όπως ονομάστηκε, από γνήσιο δέρμα ήταν η πρώτη μπάλα, που ήταν αδιάβροχη. Ταυτόχρονα, αποτέλεσε την τελευταία μπάλα, που κατασκευάστηκε από δέρμα.

Επόμενη έκδοση της μπάλας ήταν η Azteca, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που έγινε στο Μεξικό το 1986. Ήταν η πρώτη μπάλα, η οποία δεν ήταν εξ' ολοκλήρου από συνθετικό υλικό.

Η εξέλιξη της μπάλας συνεχίστηκε το 1990 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας. Αυτή τη φορά η μπάλα, η οποία ονομάστηκε Etrusco, ήταν ολοκληρωτικά φτιαγμένη από συνθετικό υλικό.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, με τη διοργάνωση στις ΗΠΑ, η μπάλα Questra είχε επιφάνεια περιτυλιγμένη με ένα στρώμα πολυστερίνης.

Με αυτόν τον τρόπο, το άγγιγμά της έγινε πιο απαλό και οι ποδοσφαιριστές μπορούσαν πιο εύκολα να κοντρολάρουν την μπάλα αυτή. Παρά τη σημαντική βελτίωση, αρκετοί ήταν οι τερματοφύλακες, που πήραν μέρος στη διοργάνωση των ΗΠΑ και έκαναν παράπονο για το γεγονός ότι η μπάλα ορισμένες φορές δεν μπορούσαν να τη μαζέψουν επιτυχώς σε δυνατά σουτ, λόγω της υγρής της επιφάνειας.

Το 1998 είχαμε την εμφάνιση της μπάλας Tricolore. Όπως αντιλαμβάνεστε από την ονομασία της, χρησιμοποιήθηκε στα γήπεδα της Γαλλίας. Είναι η πρώτη φορά, που στην μπάλα υπήρξαν και άλλα χρώματα, πέρα από το άσπρο και το μαύρο. Είχε κόκκινο, μπλε και άσπρο, τα οποία είναι χρώματα της σημαίας της Γαλλίας.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, το οποίο διεξήχθη από κοινού από την Κορέα και την Ιαπωνία, η μπάλα Ferernova ενθουσίασε τους ποδοσφαιριστές, αλλά και τους οπαδούς, αφού βοήθησε αρκετά, ώστε να βελτιωθεί το θέαμα. Τα εσωτερικά της στρώματα βοήθησαν, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια στην πορεία της μπάλας.

Τέλος, στο 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου χρησιμοποιήθηκε η μπάλα Teamgeist,. Η Τeamgeist έχει 14 χωρίσματα σε αντίθεση με τα 32 χωρίσματα, τα οποία είχε η πρώτη μπάλα (Telstar).

Στο παγκόσμιο κύπελλο του 2010 στη Ν. Αφρική η νέα μπάλα που θα κάνει την εμφάνισή της είναι η «Jabulani». Η νέας τεχνολογίας «Grip'n'Groove» μπάλα παρέχει μια εξαιρετικά σταθερή πτήση και τέλεια πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες. Με μόνο οκτώ, συνδεδεμένα θερμικά 3-D πάνελ, που είναι προσαρμοσμένα σφαιρικά για πρώτη φορά, η μπάλα είναι απόλυτα στρογγυλή και πιο ακριβής από ποτέ




2006
2002
1994
1986
1974
1970

1962
1954
1934
1930



πηγή


One response to “Η ιστορία της μπάλας του Μουντιάλ”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails