Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Πως να κάνετε τις online συναλλαγές σας με ασφάλεια





Μικρά κολπάκια για να προσέχετε με τις online συναλλαγές σας μέσω internet. Δεν χρειάζετε να φοβάστε, αρκεί να είστε λιγάκι προσεκτικοί για απάτες.




Ας δούμε τι θα πρέπει να προσέχουμε:

1) Μην κάνετε τις συναλλαγές σας χρησιμοποιώντας δημόσιους υπολογιστές (από νετ καφέ, καφετέριες, βιβλιοθήκες, κλπ). Μπορεί να έχουν keyloggers (= να κατασκοπεύουν τι γράφετε) ή spywares, χωρίς καν να γνωρίζει το προσωπικό του δημόσιου χώρου.
Έτσι, μπορούν εύκολα να σας αποκλέψουν τα ευαίσθητα στοιχεία σας και να κάνουν συναλλαγές οι κακόβουλοι χρήστες, σαν να είναι εσείς.

2) Όταν κάνετε συναλλαγές από τον υπολογιστή σας, να είστε σίγουροι ότι έχετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας πρόσφατα ενημερωμένα (firewall, antivirus, antispyware, κλπ).

3) Όταν συγκρίνετε προϊόντα από διάφορα sites, μπορεί να βρείτε και πολύ πιο φθηνά ίδια προϊόντα σε σχέση με άλλα sites. Ψάξτε μήπως τα sites αυτά είναι φαντάσματα. (μία αναζήτηση στο google με την επωνυμία του site με τα πολύ φθηνά προϊόντα, αρκεί)

4) Πάντα να κάνετε τις συναλλαγές σας, πηγαίνοντας οι ίδιοι στο site, πληκτρολογώντας τη διεύθυνσή του εσείς. Μην πάτε πατώντας κάποια links από email, γιατί μπορεί να πέσετε θύματα απάτης.

5) Να πραγματοποιείτε τις πληρωμές-συναλλαγές σας μόνο σε sites που έχουν το εικονίδιο ασφαλείας (φαίνεται μία κλειδαριά κάτω δεξιά στον browser μας). Το εικονίδιο αυτό μας ενδιαφέρει ουσιαστικά μόνο εκεί που βάζουμε πχ αριθμό κάρτας και τα υπόλοιπα ευαίσθητα στοιχεία και πατάμε αποστολή.

6) Βεβαιωθείτε ότι πάλι εκεί που βάζουμε τα ευαίσθητα στοιχεία μας, δεν είναι http αλλά https.

7) Προτού κάνετε κάποια συναλλαγή με κάποιο site, πάρτε ένα τηλέφωνο στο ηλεκτρονικό κατάστημα ή έστω στείλτε κάποιο e-mail. Θα σας απαντήσουν; Είναι εκεί και την δουλεύουν την επιχείρηση; Ή όπως δεν θα σας απαντήσουν, έτσι δεν θα σας στείλουν και αυτό που θέλετε να αγοράσετε ενώ θα το έχετε πληρώσει;

8) Πάντα να κρατάτε κάπου στον υπολογιστή σας ή να εκτυπώνετε τις αποδείξεις από τις αγορές σας. Ποτέ δεν ξέρετε...

Τέλος, να είστε βέβαιοι πως οι κωδικοί σας, οι αριθμοί των καρτών σας (χρεωστικών-πιστωτικών) και τα άλλα ευαίσθητα στοιχεία σας, είναι φυλαγμένα καλά. Μην τα έχετε χύμα στο κύμα, είναι πολύ εύκολο να τα απομνημονεύσει κάποιος και να υποστείτε τις συνέπειες

Πάντως μην τις φοβάστε τις online πληρωμές και συναλλαγές. Εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα που σας παρέχουν αυτού του τύπου οι συναλλαγές και κάντε τις αγορές σας πιο φθηνα, πιο ξεκούραστα, με μεγαλύτερη γκάμα για εσάς να επιλέξετε και ψωνίστε όποτε επιθυμείτε.



Τι χρειάζομαι για να κάνω online συναλλαγές;

Ποια είναι τα χρυσά εργαλεία για όλων των τύπων τις συναλλαγές και για να μπορείτε να ελέγχετε πλήρως τι σας γίνεται όμως;

1) Έχετε έναν τραπεζικό λογαριασμό συνδεμένο με μία κάρτα ανάληψης με το σήμα VISA, ELECTRON, MASTERCARD, κλπ

2) Κάντε έναν Paypal λογαριασμό και συνδέστε την κάρτα ανάληψής σας αυτή

3) Βάλτε e-banking για να ελέγχετε τα πάντα.






coolweb.gr
Και μην ξεχνάτε να γίνετε μέλη στις σελίδες που διατηρούμε στο sync, στο twitter ή στο facebook ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε μας ανάρτηση !!!  




No response to “Πως να κάνετε τις online συναλλαγές σας με ασφάλεια”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails