Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

12 βήματα για να κόψετε το τσιγάρο



Αν αποφάσισες μέσα στο 2010 να παραιτηθείς από αυτή τη βλαβερή για την υγεία - και ακριβή - συνήθεια, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και το πολύ σε ένα χρόνο θα είσαι... «καθαρή/ός»!



Βήμα 1ο: Η απόφαση Κάνε μια λίστα με όλους τους λόγους για τους οποίους θέλεις να το κόψεις, κατάγραψε τα κίνητρα αλλά και τα εμπόδια που πιστεύεις πως θα αντιμετωπίσεις. Να θυμάσαι πως η λέξη-κλειδί είναι «κίνητρο». Απευθύνσου σε ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος (λειτουργούν σε νοσοκομεία και δημοτικά ιατρεία) ή πληκτρολόγησε http://el.help-eu.com και έλεγξε το επίπεδο εθισμού σου.

Βήμα 2ο: Η οργάνωση Θέσε την ημερομηνία εκκίνησης και μην αφήσεις τίποτα να σε βγάλει εκτός προγράμματος. Εάν νομίζεις ότι τη συγκεκριμένη περίοδο έχεις άγχος ή πολλές στενοχώριες και προβλήματα, μετάθεσέ το για αργότερα.

Βήμα 3ο: Η περίοδος χάριτος Εάν νιώθεις ότι δεν μπορείς να το κόψεις μαχαίρι, άφησε στον εαυτό σου ένα περιθώριο κάνοντας 2 τσιγάρα την ημέρα, το πολύ 4-5 ρουφηξιές από το καθένα. Πριν καπνίσεις, πιες ένα ποτήρι γάλα, το οποίο χειροτερεύει τη γεύση του τσιγάρου.

Βήμα 4ο: Οι αλλαγές Κράτα ημερολόγιο σημειώνοντας τις στιγμές που αισθάνεσαι ότι έχεις περισσότερη ανάγκη το τσιγάρο και προσπάθησε να αλλάξεις τις συνήθειες που συνόδευες πάντα με το κάπνισμα.

Βήμα 5ο: Τα εφόδια Προμηθεύσου υποκατάστατα νικοτίνης, όπως τσίχλες, διαδερμικά έμπλαστρα και υπογλώσσια δισκία, τα οποία, με μικρές δόσεις νικοτίνης στον οργανισμό, μετριάζουν την έντονη επιθυμία για τσιγάρο και τα στερητικά συμπτώματα.

Βήμα 6ο: Εναλλακτική αντιμετώπιση Εάν δεις ότι δεν τα πηγαίνεις καλά μόνη σου, ενημερώσου για τους εναλλακτικούς τρόπους: ο βελονισμός μέσα σε 3-5 συνεδρίες θα ενεργοποιήσει τα σημεία του εγκεφάλου που σε βοηθούν να απεξαρτηθείς από τον καπνό.

Βήμα 7ο: Η παρέα Επιστράτευσε και την καπνίστρια κολλητή σου ή το σύντροφό σου για να σε συνοδέψει σε αυτή σου την προσπάθεια. Εκτός του ότι δε θα παρασυρθείς βλέποντάς τους να καπνίζουν, θα σου κάνει καλό να έχεις ένα συνοδοιπόρο.

Βήμα 8ο: Οι παρενέργειες Όταν σε καταβάλλει νευρικότητα και νιώθεις ότι χρειάζεσαι ένα τσιγάρο, προτίμησε να πας 10 λεπτά για περπάτημα. Έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα 10 λεπτά μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα απεξάρτησης από τη νικοτίνη κατά 76% και την επιθυμία για τσιγάρο κατά 33%.

Βήμα 9ο: Η άσκηση Εάν ακόμα δεν έχεις γραφτεί γυμναστήριο, κάν' το τώρα! Η γυμναστική σου προσφέρει σθένος και αυτοπεποίθηση, σου αποσπά την προσοχή από την πιθανή επιθυμία σου να ξανακαπνίσεις και, λόγω του ότι η αποχή από το τσιγάρο σε κάνει ούτως ή άλλως να αισθάνεσαι ευεξία, γίνεται πιο ευχάριστη και την απολαμβάνεις περισσότερο.

Βήμα 10ο: Η διατροφή Σε μερικές ημέρες, με το κόψιμο του καπνίσματος, η γεύση και η όσφρησή σου επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα. Αύξησε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, προτίμησε φρουτοχυμούς αντί για καφέ και αλκοόλ, και για σνακ έχε πρόχειρα κράκερ. Μην αρχίσεις δίαιτα. Το επιπλέον αίσθημα στέρησης δε θα κάνει καλό στην προσπάθειά σου. Εάν θέλεις, απευθύνσου σε διαιτολόγο για να σου δώσει ένα πλήρες διαιτολόγιο.

Βήμα 11ο: Η διασκέδαση Επειδή μπορεί να παρασυρθείς εύκολα αν βρεθείς σε χώρους με αλκοόλ, καφέ και τσιγάρο, προτίμησε οι έξοδοί σου να περιλαμβάνουν κινηματογράφο, θέατρο, ανοιχτούς χώρους.

Βήμα 12ο: Ο απολογισμός Τα κατάφερες! Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που το πήρες απόφαση! Κάνε απολογισμό, αναλογίσου τα οφέλη και επιβράβευσε τον εαυτό σου με μια μέρα σε ένα spa. Συγχαρητήρια!



rc-cafe



No response to “12 βήματα για να κόψετε το τσιγάρο”

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails